Prenumerera på Sjöbo badmintonklubb innehållssamlare

Svenska spelare tävlar i Milano

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-11 18:42
Italian International spelas 12-15 december i Milano. Sex svenska spelare deltar i turneringen.

Italian International är en så kallad International Challenge-tävling, vilket är Badminton Europes högsta tävlingsnivå, med en prissumma på 25.000 USD. 

Tävlingen har ett starkt startfält och noterbart är att regerande OS-mästaren Carolina Marin från Spanien deltar i damsingeln.

Kvalet börjar torsdag 12 december och huvudtävlingen dagen efter. 

Lottning och resultat: ITALIAN

Anmälda spelare från förbundet och klubbar:

DD: Moa Sjöö/Clara Nistad (Fyrisfjädern/Täby), Johanna Magnusson/Emma Karlsson (Aura)

MD: Melker Z-Bexell/Tilda Sjöö (Fyrisfjädern), Emma Karlsson/Mads Emil Christensen (Aura/Danmark), Johanna Magnusson/Emil Hybel (Aura/Danmark)

Även Felix Burestedt (Halmstad) och Henri Hurskainen (Fyrisfjädern) var anmälda till turneringen men har tyvärr fått lämna återbud. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning/Information U13 läger januari 2020

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-08 14:55
Förbundet arrangerar ett U13 läger i Täby, 2-5 januari. U13 kommer att vara i samma hall som U15 lägret (Täby Racketscentrum)

Uttagning/information om U13 lägret i Täby 2-5 januari 2020: Bilaga

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning/Information U17 landslagsläger januari 2020

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-08 14:49
U17 Landslagslägret arrangeras i Trollhättan 2-5 januari 2020.

Uttagning/information U17 Landslagslägret 2-5 januari i Trollhättan: Bilaga

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning/Information U19 Landslagsläger Januari 2020

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-08 14:45
U19 Landslagslägret arrangeras i Uppsala 2-5 januari 2020.

Uttagning/Information U19 landslagslägret 2-5 januari: Bilaga

Kategorier: Nyheter, SBF

Anmälan till Swedish Open i Uppsala

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-04 19:37
Swedish Open, arrangeras 16-19 januari i Uppsala. Anmälan för svenska spelare ska skickas senast 10 december till förbundet.

Använd formulär för anmälan till Internationell seniortävling och maila jonas.herrgardh@badminton.nu

Mer information om tävlingen finns via länken: SWEDOPEN

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix Burestedt på Bosön inbjuden av SOK

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-03 23:33
Felix Burestedt har varit på Bosön två dagar, inbjuden av SOK till tester och samtal för intag till SOK:s Talang & Topp program.

Två dagar av information, tester och samtal tillsammans med SOK:s personal av sportchefer, träningsrådgivare och läkare. Totalt var det 16 idrottare från 8 olika idrotter, där 7 stycken var från friidrott.

Nu ska Svenska Olympiska Kommiteen utvärdera alla aktiviteter på Bosön och information från dem kommer i december om Felix får en plats i deras Talang & Topp program. 

SOK har uppmärksammat Felix bra resultat under hösten och avancemang från över 100 till nuvarande position som nummer 63 på världsrankingen. På kvalificeringslistan "Race to Tokyo" ligger nu Felix på plats 23 och 39 spelare från världsrankingen blir kvalificerade till Olympiska spelen i Tokyo under augusti 2020.

Bild ovan (VO2 max test)

Felix djup benböj

Felix brutalbänk

Felix 5m och 10m sprint

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Halmstad spände musklerna i toppmötet

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-03 21:38
Badmintonligans grundserie avslutades med två spännande matcher på tisdagskvällen. Fyrisfjädern-Halmstad skulle avgöra vilket av lagen som blev tvåa respektive trea i grundserien och i Trollhättan behövde hemmalaget vinna för att säkra fjärdeplatsen.

Bild: Mikkel Mikkelsen, nyckelspelare för Halmstad. 

Förra säsongens mästarlag Halmstad behövde ta minst en poäng i Uppsala mot Fyrisfjädern och ställde för kvällen upp med sin alla starkaste uppställning. Det såg svårt ut för hemmalaget att kunna matcha detta så man saknade flera av sina toppspelare.

Men det blev en jämn tillställning och till slut var det den jämna herrsingel 1 mellan Felix Burestedt och Andy Tsai som avgjorde till bortalagets fördel. Här hade faktiskt Andy Tsai, hittills obesegrad i Badmintonligan denna säsong, tre matchbollar i fjärde set, men Halmstads Felix Burestedt höll nerverna i styr och kunde till slut vinna matchen med 11-8 i femte set.

– Andy gör en jättebra match och följde den taktik vi lagt upp innan. Snöpligt att han inte kunde knyta till säcken i fjärde set. Men med detta fina spel blir han en stor tillgång för oss framöver, sa Henri Hurskainen, lagledare för Fyrisfjädern.

Segern innebar 2-1 till Halmstad och när Mikkel Mikkelsen/Elisa Mellgard strax efter även vann mixeddubbeln mot Melker Bexell/Ditte Söby-Hansen hade Halmstad säkrat andraplatsen i grundserien.

– Totalt sett är vi nöjda med vår insats i grundserien. Att vi tog andraplatsen betyder framförallt att vi får med oss en extra poäng till Mellanserie A. Men det kan visa sig viktigt längre fram, sa Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad.   

Matchsiffrorna blev till slut 4-2 till Halmstad efter att Julie Dawall vunnit damsingeln för Fyrisfjädern (då Irina Andersen tvingats avbryta matchen i andra set) och Mikkel Mikkelsen/Rasmus Messerschmidt tagit hem herrdubbeln mot Adam Gozzi/Henri Hurskainen.

Mikkel Mikkelsen blev därmed den spelare som vunnit flest matcher i Badmintonligan grundserie. Totalt har Halmstads duktiga dansk vunnit 11 av 12 spelade matcher.

– Mikkel Mikkelsen är vår viktigaste spelare, då han alltid spelar både dubbel och mixed. I år har han tränat ännu mer, bland annat flera dagar i veckan på det danska landslagscentret i Bröndby och jag tycker att han höjt sin nivå ytterligare, sa Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad.

I Trollhättan kunde hemmalaget vid seger mot tabelljumbon Västra Frölunda säkra fjärdeplatsen i grundserien och därmed avancemang till Mellanserie A (och en garanterad kvartsfinalplats i slutspelet). Och trots att superstjärnan Hans-Kristian Vittinghus inte spelade ikväll kunde Trollhättan ta en hyfsat säker seger.

I de första tre matcherna (mixeddubbel, herrdubbel och herrsingel 1) tappade hemmalaget bara ett set. Västra Frölunda reducerade i den efterföljande damdubbeln med när Trollhättans Ludvig Petré Olsson sedan vann över Joel Hansson i herrsingel 2 var matchen avgjord.

– Det betyder jättemycket för klubben att vi grejade fjärdeplatsen. Målet innan säsongen var att spela semifinal och detta är ett bra steg på vägen. Vår styrka är att vi har ett jämnt lag plus en spets i Hans-Kristian Vittinghus, sa Jens Olsson, lagledare för Trollhättan.

Frida Lindström, som vunnit hela tio matcher för Västra Frölunda denna säsong, snyggade till siffrorna genom att vinna den avslutande damsingeln mot Sara Lundgaard.

 

Resultat i kvällens matcher:

Fyrisfjädern – Halmstad 2-4

Trollhättan – Västra Frölunda 4-2

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning Landslagsläger U15, 2-5 januari 2020

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-03 21:12
Landslagslägret för U15 spelare arrangeras i Täby mellan 2-5 januari 2020.

Uttagning och information om lägret:  Bilaga

Kategorier: Nyheter, SBF

Förhandsuttagning och information Europamästerskapen U15

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-03 20:45
En uttagning av fyra spelare har gjorts, övriga spelare kommer att tas ut efter landslagslägret 2-5 januari i Täby.Europamästerskapen för U15 Datum: 14-16 Februari 2020 Ort: Lievin, Frankrike . Uttagna spelare/kategorier:  HS Romeo Makboul, Spårvägen Filip Swahn, Spårvägen . DS Sofia Strömvall, Täby Ebba Holmström, Spårvägen . HD Romeo Makboul/Filip Swahn, Spårvägen . DD Sofia Strömvall/Ebba Holmström, Täby/Spårvägen . . Efter landslagslägret i januari kommer truppen att kompletteras med ytterligare 4 spelare (2 pojkar och 2 tjejer) som ska spela HD, DD och MD.  . Mer information om resor, boende, kläder m.m. kommer att skickas i januari till alla uttagna spelare. . . Med vänlig hälsning Boxiao Pan FKU15, Badminton Sweden FKU15@badminton.nu
Kategorier: Nyheter, SBF

Nya vinster för Aura och Påvelund

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-02 22:23
Aura tog chansen i kampen om fjärdeplatsen i Badmintonligans grundserie. 5-1 mot Täby sätter press på Trollhättan inför tisdagsmatchen. Och samtidigt tog Påvelund sin sjunde raka seger!

Bilden ovan: Auras Jacob Christensson fick med kort varsel hoppa in i herrsingel 2, och hans vinst spelade stor roll för matchens utgång. Foto: Patrik Claesson.

De fyra sista matcherna i Victor Badmintonligans grundserie avgörs den här veckan. Först ut på måndagskvällen var Aura-Täby och Påvelund-Umeå.

För Aura var vinst ett måste för att hålla liv i kampen om fjärdeplatsen i grundserien som ger en biljett till Mellanserie A. Och Malmöklubben lyckades. Segersiffrorna mot Täby blev till slut klara 5-1, men bakom siffrorna döljer sig en hel del dramatik.

– Patrick Seitzberg Abildgaard skulle ha spelat HS2 för oss, men han körde av vägen i Malmö på väg till hallen. Han är som tur är oskadd men bilen är helt kvaddad och Patrick chockad, berättar Maria Magnusson, lagledare i Aura.

– Det gjorde att Jacob Christensson fick gå in och spela singel. Fantastiskt roligt att han då kunde vinna en jämn femsetare. Den segern avgjorde matchen till vår fördel, säger Maria.

 

Bild: Emma Karlsson och Johanna Magnusson var rejält pressade i matchen mot Clara Nistad och Ashwathi Pillai. Foto: Patrik Claesson.

Täbys enda vinst i matchen togs av Ashwathi Pillai som vann med 3-1 i set mot danskan Frederrike Lund. Ashwathi gjorde också en bra match i dubbel ihop med Clara Nistad. De vann första set mot Sverigeettorna Emma Karlsson/Johanna Magnusson, och var sedan snubblande nära att ta både andra och tredje set. Men i stället vann Auraparet båda seten med 11-10, och i fjärde set var Emma och Johanna överlägsna och säkrade segern med 11-4.

– Jag är imponerad över hur Emma och Johanna har hanterat förväntningarna och favoritskapet under grundserien. De har haft flera svåra matcher men lyckats reda ut de tuffa situationerna, säger Maria Magnusson.

– Sedan är jag mycket nöjd med alla som har spelat i laget. Men maximalt flyt hade vi till och med kunnat ha haft några fler poäng.

5-1-segern betyder att Trollhättan måste vinna sin tisdagsmatch mot Frölunda för att gå om Aura och knipa den åtråvärda fjärdeplatsen.

Måndagskvällens andra segrare var Påvelund som besegrade Umeå med 4-2. Resultatet innebär den sjunde raka segern för Göteborgslaget, och därmed en säker förstaplats i grundserien.

– Skönt att vi lyckades vinna igen, trots att vi inte spelade på topp, säger Magnus Sahlberg, lagledare för Påvelund. Jag är också glad för att vi den här gången hade med tre unga spelare som gått hela vägen från vår badmintonskola till Badmintonligan: Alva Pyk, Lina Nilsson och Leo Woxberg.

Den mest spännande matchen var första herrsingel där Gabriel Ulldahl ställdes mot Umeås nye duktige indonesier Fauzi Fathurraman,. Det blev en svängig men sevärd match som Gabriel till slut vann med 6-11, 11-10, 11-10, 9-11, 11-6. 

Påvelund kommer nu att gå in i Mellanserie A som etta. Hur viktigt är det för er att försöka vinna även mellanserien?

– Primärt siktar vi på att bli etta eller tvåa för att därmed gå direkt till semifinal i slutspelet. Det hoppas vi på, säger Magnus Sahlberg.

Här hittar du samtliga resultat i måndagskvällens matcher:

Påvelund-Umeå 4-2

Aura-Täby 5-1

Tisdag den 3 december avslutas grundserien med två spännande matcher. Fyrisfjädern-Halmstad avgör vem som blir tvåa och trea i grundserien. Trollhättan-Frölunda avgör vem som tar fjärdeplatsen.

Kl 18.00 Fyrisfjädern-Halmstad 

Kl 18.30 Trollhättan-Frölunda

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Var med och stötta Sveriges största badmintontävling!

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-02 12:24
I samband med Swedish Open 2020 genomför Badminton Sweden återigen kampanjen ”Hundringen”. Kampanjen som redan fanns med på Swedish Open 1985 vänder sig till alla som brinner för badminton och vill vara med och aktivt stötta turneringen.

Genom att Swisha 100 kr till 123 199 8368 får du ditt namn i Swedish Opens programblad och visar att du står bakom turneringen. De samlade intäkterna från kampanjen ger ett betydelsefullt tillskott till turneringens ekonomi och bidrar till att Swedish Open kan arrangeras varje år.  

– Denna kampanj genomfördes första gången redan 1985 och har sedan dess fått ett viktigt symbolvärde. Hundringen möjliggör för alla som är engagerade i svensk badminton att vara med och stötta denna uppskattade turnering och bidra till att den lever vidare år efter år, säger Tommy Theorin, styrelseordförande Badminton Sweden och initiativtagare till Hundringen.   

Kampanjen går att följa på Badminton Swedens Facebook där vi löpande uppdaterar hur många nya hundringar som kommit in. Detta illusteras genom att vi succesivt fyller en badmintonboll med färg (se nedan). Målet är att hela bollen ska bli gul i januari. Var med och bidra du också! 

Kategorier: Nyheter, SBF

Tre kvartsfinaler i Portuguese Junior

Svenska badmintonförbundet - 2019-12-01 17:09
Tre kvartsfinaler blev resultatet för den trupp av spelare som hade anmält sig till Portuguese Junior, 29-31 augusti. De flesta länder i Europa deltog med många spelare och det var ett bra startfält.

Det är viktigt att inför året 2020 tävla internationellt på U19, för spelare födda 2003, då de kliver upp i denna åldersgrupp. En svensk trupp valde att tävla i Portuguese Junior i Caldas da Rainha. Tre spelare tog sig fram till kvartsfinaler.

 

Filip Karlborg tog sig fram till kvartsfinal i det stora startfältet med 64 spelare. Filip förlorade i kvartsfinalen mot första seedade Varus Kapur från Indien med 18-21 9-21.

Mirjam Lindgärde tog sig även fram till kvartsfinal och mötte där Gergana Pavlova från Bulgarien. Det blev en jämn match och förlust i tre set med 17-21 21-18 17-21

 

I herrdubbel var Filip Karlborg/Theodor Hylander i kvartsfinal. Filip/Theodor förlorade i två jämna set med 19-21 19-21 mot det första seedade ryska paret Stanislav Poskura/Mikhail Shepyrev.

Mats Persson var med som förbundstränare.

Lottning och resultat: PORTJUN

Kategorier: Nyheter, SBF

Ungdomsserierna!

Skånes badmintonförbund - 2019-11-28 09:19

Söndagen den 1 december så drar vi igång årets ungdomsserier i U13 och U15 i Trelleborg. Det blev tre lag i U13 då Mörarp i sista stund var tvungna att dra sig ur och sex lag i U15. Mer information hittar du nedan:

Ungdomsserierna Skåne 2019.docx

Kategorier: Nyheter, SDF

DM färdigspelat.

Skånes badmintonförbund - 2019-11-28 09:05

Då var årets DM avklarat! 107 deltagare var det detta år vilket är ca 20 fler än förra året och det är vi glada för! Som vanligt så var det god stämning, alla hjälpte till med siffervändning mm, även om vi detta år fick dela hallen med halvvilda innebandyspelare.... Vi hoppas att trenden håller i sig och hälsar alla välkomna nästa år! Resultaten hittar nedan:

Resultat

Kategorier: Nyheter, SDF

Jämnt när mästarna tog emot nykomlingen

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-25 22:02
Regerande mästarna Halmstad mot årets nykomling Aura. Det var kvällens drabbning i Victor Badmintonligan. På banorna fanns både erfarna VM-spelare och oprövade debutanter och till slut avgjordes matchen i en svängig femsetare.

Bild: Johanna Magnusson, Aura, är tillsammans med Mikkel Mikkelsen den spelare som vunnit flest matcher i årets upplaga av Victor Badmintonligan.

Förutsättningarna inför matchen var att Aura behövde minst två poäng för att på allvar kunna utmana Trollhättan om en plats i Mellanserie A efter jul. Halmstad behövde också två poäng för att kunna gå om Fyrisfjädern i tabellen och koppla greppet om andraplatsen.

Båda lagen hade dock flera avbräck på herrsidan och kom till spel med en ovan uppställning eller hittills oprövade spelare.  

– Idag fick vi spela utan Mikkel Mikkelsen, vilket var ovant för oss då han varit med i samtliga matcher de senaste två åren, sa Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad.

De två första delmatcherna var herrsingel 1 och damdubbel och här fick publiken i Söndrumshallen se Sveriges tre deltagare vid VM i augusti: Felix Burestedt för Halmstad och Johanna Magnusson/Emma Karlsson för Aura. De svenska toppspelarna visade snabbt klassen och kunde ta hem ta hem sina respektive matcher tämligen enkelt.

Favoritsegrarna fortsatte i de följande två matcherna. Halmstads Filip Suwanphingkha vann med 3-1 i set över Malte Thyregod i herrsingel 2 och duktiga mixedparet Emil Hybel/Johanna Magnusson (rankade 139 i världen) vann en oväntat jämn match mot Olle Ingemarsson/Elisa Melgaard. Segern innebar att Johanna Magnusson vunnit nio matcher i Badmintonligan, flest av alla spelare.

– Vi saknade våra ordinarie herrsingelspelare av olika anledningar idag, men Malte och Adrian gjorde bra insatser, tyvärr räckte det inte till, sa Maria Magnusson, lagledare för Aura.

Ställningen var därmed 2-2 inför de två avslutande matcherna. I den femte delmatchen för kvällen gjorde Halmstads meriterade danska Irina Andersen en säker och bra match mot landsmaninnan Frederikke Lund och gav hemmalaget viktiga 3-2.

– Irina spelade mycket bra idag och tog en viktig seger i damsingeln som var lite av en nyckelmatch, sa Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad.

För att nå 3-3 och Golden set var Aura alltså tvingade att vinna den avslutande herrdubbeln. Och det såg länge möjligt ut för Skånelaget som ställde upp med Emil Hybel och den för en bredare badmintonpublik okände 20-årige Adrian Levin. Auraparet tog både första och tredje set och spelade fin badminton mot Halmstads Felix Burestedt och Filip Suwanphingkha.

Men de mer rutinerade hemmaspelarna kom succesivt mer och mer in i matchen och kunde till slut vinna femte set med 11-3 och matchen till Halmstad.

– Jag är mycket nöjd med spelarnas insatser idag. Trots att vi saknade viktiga spelare tog vi hem matchen och det var även skönt att behålla vår obesegrade svit i herrdubbel. Vi vann alla herrdubblar förra säsongen och har ännu inte förlorat någon denna säsong, sa Niclas Rosengren.

Auras lagledare Maria Magnusson lät inte alltför besviken efter matchen.

– Lagets insats är god, vi stretade emot bra och gjorde så gott vi kunde. Tyvärr räckte det inte till poäng idag.

I sista omgången av grundserien nästa vecka åker Halmstad till Uppsala för att möta Fyrisfjädern i vad som blir en avgörande match om andraplatsen i tabellen efter Påvelund.

Aura tar emot Täby hemma men behöver hjälp av Västra Frölunda (som möter Trollhättan) för att kunna knipa fjärdeplatsen och spel i Mellanserie A efter jul.   

Slutresultat:

Halmstad – BMK Aura 4-2

(klicka på siffrorna för att se resultaten i delmatcherna)

Kategorier: Nyheter, SBF

Framgångar i damdubbel i Scottish Open

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-23 12:06
Två semifinaler och två kvartsfinaler blev facit för de svenska spelarna i Scottish Open i helgen.

Bild: Emma Karlsson och Johanna Magnusson satsar mot OS.

Damdubbel har seglat upp som Sveriges klart starkaste gren inom badminton och helgens tävling på BEC-touren i Glasgow underströk denna trend. Både Johanna Magnusson/Emma Karlsson och Moa Sjöö/Clara Nistad nådde semifinal där det tyvärr blev stopp mot dansk motstånd.

Johanna/Emma, som i veckan berättade att de satsar fullt ut på att nå en OS-plats, förlorade för femte gången i rad mot Amalie Magelund/Freja Ravn, denna gång i raka set. Moa/Clara föll mot Mai Surrow/Julie Finne-Ipsen i en jämn tresetare. Moa och Clara som förra veckan för första gången slog sig in på 100-bästa listan i världen i damdubbel (plats 93).

I herrdubbel nådde Carl Harrbacka och Melker Z Bexell kvartsfinal där de föll mot skottarna Alexander Dunn/Adam Hall som senare vann turneringen. Även dubbelparet Tilda Sjöö/Klara Johansson nådde kvartfinal i turneringen.

Se samtliga resultat från tävlingen: SCOTTISH

Kategorier: Nyheter, SBF

Fyra dubbelpar i kvartsfinal i Scottish Open

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-23 12:06
När kvartsfinalerna börjar på lördagen i Scottish Open, så finns fyra dubbelpar med i kampen om semifinalplatserna. I damdubbel är det Moa/Clara, Johanna/Emma och Tilda/Klara och i herrdubbel Carl/Melker.

Kvartsfinalpasset börjar svensk tid kl. 11:00 och det spelas fem omgångar med matcher. De svenska paren spelar omgång fyra och fem.

Melker/Carl och Klara/Tilda är framme i kvartsfinal i en challenge tävling och det har de aldrig varit tidigare.

Kvartsfinaler omgång fyra: (startid ca. 13:15)

Emma Karlsson/Johanna Magnusson/2 - Julie Macpherson/Clara Torrance (SCO)

Klara Johansson/Tilda Sjöö - Moa Sjöö/Clara Nistad/8

Kvartsfinal omgång 5: (starttid ca. 14:00)

Melker Z-Bexell/Carl Harrbacka - Alexander Dunn/Adam Hall/3 (SCO)

Lottning och resultat: SCOTTISH

Badminton Europe streaming: BESTREAM

Kategorier: Nyheter, SBF

Ett ledarskap med passion och hjärta

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-22 13:32
Han beskriver sig själv som ”beroende” av badminton och i den lilla föreningen Torp GoIF har han lyckats skapa maximalt av minimalt. Janne Carlsson är ledaren och tränaren som vigt sitt liv åt badminton och nu får han Jan Åhrbergs Ledarstipendium.

Bild: Janne Carlsson och Jan Åhrberg i samband med att stipendiet delades ut den 20 november. 

Jan Åhrbergs Ledarstipendium instiftades 2016 genom donation av Jan Åhrberg och har som syfte att vidareutveckla svensk badminton och bland annat uppmuntra ungdomsledare med ett positivt ledarskap. Priset delas ut två gånger per år och 2019 års höstpris på 10.000 kr tilldelades Janne Carlsson, ledare i Torp GoIF. Motiveringen löd bland annat:

”Med sitt genuina engagemang, där ungdomar fostras i en inkluderande och glädjedriven anda som främjar livslångt utövande av badmintonsporten, personifierar Janne ett modernt och framgångsrikt ledarskap.”

Janne Carlsson är en ledare och tränare som vigt sitt liv åt badminton. Framför allt har Janne engagerat sig i hemmaklubben Torp GoIF men även i distriktet Bohuslän-Dal samt på nationell nivå som förbundskapten för ungdomslandslag.

Den lilla föreningen Torp GoIF har under Jannes ledarskap lyckats få fram några av landets absoluta toppspelare i ungdomsklasserna. Samtidigt har han fostrat en stor mängd utövare som alla har två saker gemensamt: ett brinnande engagemang för badminton och en sammanhållning som håller livet ut

Badminton Sweden fick en kort pratstund med Janne i samband med att priset delades ut i Uppsala.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Jag är väldigt hedrad, jag tycker att det är det finaste priset man kan få inom svensk badminton. Sen är jag också överraskad, dels att jag blev nominerad, och sen ännu mer att juryn till sist valde mig. Jag känner att det här fina priset delar jag tillsammans med alla andra engagerade ledare i små landsortföreningar, det här priset är för dem också.

Vad är det bästa med att vara ungdomsledare inom badminton?

– Det är att se glädjen i ansikten hos ungdomsspelare som känner att de lyckats med något. Det går inte att slå och är mer värt än alla ersättningar.  

Din klubb Torp GoIF utmärker sig inte bara för fina resultat, utan även för sin starka klubbgemenskap. Vilka är dina bästa tips för att kunna skapa detta?

– Det är viktigt att skapa en kultur i föreningen där ”laget kommer före jaget”. En kultur där man sluter samman och hjälps åt med olika saker. Hos oss tränar elitspelare samtligt som U13-spelare vilket jag tror skapar en naturlig gemenskap och sammanhållning. När våra olika spelare är ute och tävlar är det självklart att alla följer varandra och hör av sig och gratulerar om det går bra, oavsett ålder och klass. Det betyder mycket.

Kategorier: Nyheter, SBF

Stor trupp av spelare till Scottish Open

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-20 15:56
Den traditionsrika tävlingen Scottish Open, arrangeras i Glasgow mellan 21-24 november och är i år på challenge nivå när det gäller prispengar.

Tävlinge spelas i Emirates Arena och börjar med kvalspel och en omgång i herrsingel och mixed i huvudtävlingen under torsdagen 21 november. 

Emma Karlsson / Johanna Magnusson är de enda spearna som har en seedning, de är seedade som nr. 2 i damdubbel.

Lottning och resultat: SCOTTISH

Tränare: Tim Foo, centertränare Eurocenter

Anmälda spelare från förbundet och klubbar:

HS: Jacob Nilsson (Aura), Andy Tsai (Fyrisfjädern), Albin Hjelm (Fyrisfjädern), Henri Hurskainen (Fyrisfjädern)

HD: Melker Z-Bexell / Carl Harrbacka (Fyrisfjädern/Skogås)

DD: Johanna Magnusson / Emma Karlsson (Aura), Moa Sjöö / Clara Nistad (Fyrisfjädern/Täby), Tilda Sjöö / Klara Johansson (Fyrisfjädern)

Mixed: Emma Karlsson / Mads Emil Christensen (Aura/ DEN), Johanna Magnusson / Emil Hybel (Aura/DEN), Malker Z-Bexell / Tilda Sjöö (Fyrisfjädern)

Kategorier: Nyheter, SBF

Fyra femsetare fällde Frölunda

Svenska badmintonförbundet - 2019-11-19 21:32
Påvelund var starkast i lokalderbyt mot Frölunda. Men det krävdes segrar i fyra femsetare för att bärga segern.

Bilden ovan: Gustav Björkler i Frölunda föll med 2-3 i set i herrsingel 2 mot David Kim Kristensen i Påvelund. Foto: Frölunda Badminton.

Matcherna i Victor Badmintonligan fortsätter att vara jämna. Tisdagskvällens derby i Göteborg mellan hemmalaget Frölunda och Påvelund var inget undantag – trots att Påvelund leder serien, medan Frölunda ligger på åttonde och sista plats.

Bakom Påvelunds segersiffror 5-1 döljer sig inte mindre än vinster i fyra femsetare. Gabriel Ulldahl vann herrsingel 1 mot Mikael Westerbäck efter en svängig match där egentligen varje set hade en klar segrare.

HS2 mellan Frölundas Gustav Björkler och Påvelunds David Kim Kristensen var ändå tuffare. Många gånger bra, varierat och underhållande spel, där till slut Kristensen vann med 11-6 i femte set.

Vid ställningen 1-3 i matcher kändes det trots allt som om Frölunda hade chans att komma tillbaka och kvittera. Herrdubbelparet Joel Hansson/Mikael Westerbäck hade 2-0 i set mot bortalagets David Kim Kristensen/Magnus Sahlberg. Och mixedparet Gustav Björkler/Sanne Ekberg hade 2-1 i set mot Gabriel Ulldahl/Mai Surrow.

Men matcherna svängde så sakteliga över till Påvelund, som vann båda med 3-2 i set.

– Vi är väldigt glada över segern. Frölunda har ett ungt och mycket talangfullt lag. Jag är inte överraskad över det hårda motståndet, säger Påvelunds för kvällen spelande lagledare Magnus Sahlberg.

– Speciellt starkt av oss att vinna med tanke på att vi hade flera spelare på ovana positioner i dag. Skönt då att ha en sån klippa som Mai Surrow i både dubbel och mixed.

Frölundas lagledare Patrik Björkler grubblade en hel del efter förlusten.

– Serien är verkligen jämn och vi är bra med hela tiden. Men sedan spelade vi inte riktigt bra i något av de fyra avgörande femte seten. Det är lite tungt.

Vad tror du att det kan bero på?

– Svårt att säga, men visst spelar rutin och erfarenhet roll i de lägena. Så förhoppningsvis lär sig våra unga spelare av såna här matcher.

Här hittar du samtliga resultat i matchen:

Frölunda-Påvelund 1-5

En match återstår i denna sjätte och näst sista omgång av ligan:

Måndag 25/11 kl 18.20 Halmstad-Aura

Den sista omgången i grundserien spelas den 2 och 3 december.

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen. 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela