Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 2 timmar 59 minuter sedan

BWF röstade nej till nytt räknesystem

2018-05-21 11:18
Det blir inte något nytt räknesystem vid internationella tävlingar. Bäst av tre set till 21 blir kvar. Det står klart efter BWF:s årsmöte i Bangkok, Thailand. Däremot justeras serveregeln.

Inför Badminton World Federations årsmöte hade styrelsen föreslagit en övergång till ett nytt poängräknesystem: bäst av fem set till 11 poäng, det vill säga det system som används i Svenska Badmintonligan.

Förslaget fick också flest röster – 129 delegater röstade för en ändring medan 123 röstade nej. Men det räckte inte eftersom en sådan ändring kräver tvåtredjedelsmajoritet, 168 röster.

- Vi har självfallet respekt för utslaget, säger BWF:s president , danske Poul-Erik Høyer, efter att omröstningen gått emot styrelsens förslag.

Däremot fick förslaget om en fast höjd vid avgivande av serve den nödvändiga tvåtredjedelsmajoriteten. 177 delegater röstade för. Styrelsen har nu fått mandat att fortsätta experimentera med olika alternativ på en fast höjd fram till den 10 december. 

Därefter måste regelförändringen i detalj vara klar och bestämd, skriver BWF i ett pressmeddelande från årsmötet.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Reglerna ses över – var med och påverka!

2018-05-17 11:36
Reglerna för tävlings- och seriespel kommer att ses över inför nästa säsong. För att få in så mycket synpunkter som möjligt behöver vi din hjälp. Gör din röst hörd genom att fylla i Svenska Badmintonförbundets enkät som du hittar i artikeln!

Flera genomgångar av spel- och tävlingsregler har gjorts under åren. Med tiden har nya frågeställningar dykt upp inom svensk badminton och det är nu dags för en ny uppdatering. Vi vill i detta arbete ha er hjälp med tankar och idéer på hur vi kan förbättra och förenkla vårt regelverk. Det är ni spelare, ledare och arrangörer ute i verksamheten som främst ser effekterna av regelverket – därför är er röst viktig!

Har du förslag på saker som behöver ses över?

Om du har förslag på ändringar och förbättringar är vi intresserade av att ta del av dessa. Alla som sysslar med badminton i någon form erbjuds att lämna förslag på vad som bör åtgärdas, omformuleras eller kanske ändras helt. Era förslag vill vi ha in genom länken till formuläret nedan. Senast 8 juni vill vi ha in era förslag.

Klicka här för att komma till enkäten

 

Den grupp som i första hand kommer arbeta med detta består av:

Patrik Andersson, huvudsekreterare, referee med internationella uppdrag

Pär Lindau, ordf. Verksamhetsområde Tävling och Serie

Roger Johansson, ordf. Tekniska Funktionärer, TF

Mia Thorsélius, Arrangemangsansvarig Fyrisfjädern

Johan Wilander, Skånes Badmintonförbund

Christer Olsson, ansvarig tjänsteman Tävling/Serie

 

Här kan du läsa om nuvarande regler och bestämmelser

Kategorier: Nyheter, SBF

Rapport från Coach Level 1 i Stockholm

2018-05-15 22:12
Efter två inledande utbildningsdagar i februari så avslutades Coach Level 1-kursen med tillfälle två i Skogås Racketcenter 21-22 april.

Alexander Böök, Thomas Aidehag och Ulf Svensson bildade tillsammans en kursledartrio. Vid det första kurstillfället tidigare under våren kom 13 deltagare, men efter bortfall på grund av skador/sjukdom och åtaganden vid SM-finalen samma helg så var tio deltagare närvarande vid avslutande del två av kursen.

− Det var en bra helg med en stor blandning. Det var allt från elitspelare till spelare på en lägre nivå. Många håller badmintonskolor och liknande. Nivån på deltagarna var överlag väldigt bra, alla hade de grunder som krävs för Coach Level 1, säger Alexander Böök.

Det var även god spridning på de klubbar som var representerade. Täby, Sollentuna, Returen (Åkersberga), Kista, Spånga och Spårvägen hade alla tränare på plats.

− Många hade tagit till sig feedback och kunskap från det första tillfället och visade upp att de hade utvecklats, säger Alexander.

Coach Level 1 är den första nivån i BWF:s tränarutbildningsprogram och genomförs av certifierade kursledare som genomgått BEC:s instruktörsutbildning för Coach Level 1. Målgruppen är motiverade kandidater med grundläggande badmintonkunskaper som vill vidareutvecklas som tränare.

Läs mer om Coach Level 1 här.

Kategorier: Nyheter, SBF

Thomas och Uber cup

2018-05-15 20:17
Thomas och Uber Cup (lag-VM för herrar respektive damer) avgörs i Bangkok 20-27 maj. Kommer Danmark som vann Thomas Cup och Kina som vann Uber Cup att kunna försvara sina vinster från Kina 2016?

Sexton lag i vardera tävling gör upp om titeln då Thomas och Uber Cup startar till helgen i Bangkok. I gruppspelet är länderna indelade i fyra grupper med fyra lag i varje, de två högst placerade tar sig vidare till slutspel.

De regerande Thomas Cup-mästarna Danmark kommer till spel med till stora delar samma trupp som 2016. Det återstår dock att se i vilket slag danskarna är. Världsettan Viktor Axelsen hade under början av säsongen skadeproblem men kom tillbaka starkt och vann EM-guld i slutet av april. Även Jan Ø. Jørgensen har haft skadebekymmer under säsongen men har stått för ett par fina resultat under våren. Missar tävlingen gör dock dubbelspelaren Carsten Mogensen.

Bland danskarnas starka singeluppsättning finns även och Hans-Kristian Vittinghus den unge Anders Antonsen. I dubbel finns en hel rad högklassiga spelare till hands; Mads Conrad-Petersen, Mads Pieler Kolding, Kim Astrup, Anders Skaarup Rasmussen, Mathias Boe och Mathias Christiansen.

Danmarks herrar har lottats i grupp D där de ställs mot Malaysia, Ryssland och Thomas Cup-debutanterna Algeriet.

I Uber Cup är det Kina som har pressen på sig som titelförsvarare. Den förre olympiska mästarinnan Li Xuerui kommer tillbaka för spel, för att bli den rutinerade pjäsen i ett annars ungt kinesiskt lag. Övriga singelspelare i det titelförsvarande laget är Chen Yufei, 20, He Bingjiao, 21, och Gao Fangjie, 19.

De 14-faldiga (!) mästarna Kina slåss i gruppspelet med Frankrike, Indonesien och Malaysia.

Danmark som nått kvartsfinal i samtliga Uber Cup sedan 2008 har i år ett rejält avbräck då dubbelparet Kamilla Rytter Juhl/Christinna Pedersen, tvåa på världsrankingen, missar tävlingen. Det saknas dock inte kvalitet hos våra sydliga grannar. Mia Blichfeldt i singel och Maiken Fruergaard/Sara Thygesen i dubbel är namn som kan hålla kvartsfinalsviten intakt.

Under Thomas och Uber Cup kommer fotograf Torbjörn Jansson att finnas på plats i Bangkok. Badminton Sweden kommer därför ha möjlighet att rapportera från tävlingarna genom högklassiga bilder. Håll utkik på hemsida och sociala medier för rapporter!

Läs mer om Thomas Cup och Uber Cup här

Lottning och resultat

 

 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning U15 Landslagsläger, 22-27 juni 2018

2018-05-15 18:57
Uttagning landslagsläger U15, 22-27 juli år 2018

UTTAGNA SPELARE

Adam Elmfeldt

Askim

 

Elin Ryberg

BMK Racket

Richard Jin

GBK

 

Chanel Linné

Carlton

Kim Linell

Kilafors

 

Kushi Harakamani

GBK

André Irpola

Skogås

 

Freja Strömberg

Härnösand

Daniel Ström

Trollhättan

 

Diya Dhar

Kista

Tom Roslin

Trollhättan

 

Niralli Pilla

Komet

Alvin Breitholtz

Täby

 

Hanna Eklund

Mariestad

Eric Ramstedt

Täby

 

Thea Roslin

Trollhättan

Victor Morskogen

Täby

 

Linn Adolfsson Funk

Täby

Mio Molin

Umeå

 

Alice Molin

Umeå

Filip Swahn

Spårvägen

 

Sofia Reidy

Västra Frölunda U17 läger??

Romeo Makboul

Spårvägen

 

Elin Öhling

Örebro

 

PLATS         Askim Badmintonhall, Göteborg

LEDARE     FKU15 Boxiao Pan, FTU Larry Li m.fl

SAMLING  22 juli, kl 13:00 med gemensam lunch i hallen.

AVSLUT     27 juli, kl 14:00. Spelarna får lunch som avslutning.

LOGI                                 Hårt underlag. Medtag luftmadrass.

MÅLTIDER                     Ingår. Vänligen meddela eventuell specialkost vid anmälan.

RESA                                 Resa till lägret ordnas på egen hand. Reseutjämningssystemet gäller. Vänligen meddela er ankomsttid till Göteborg C så att transport till hallen kan ordnas.

 KLÄDSEL/UTRUSTNING                   Medtag utrustning för badmintonträning samt ombyte för ca 16 träningspass. Glöm inte löparskor! Se lathund nedan.

AVGIFT      ca 2500 SEK. Avgiften inkluderar träning, bollar och måltider. Resekostnaden tillkommer genom reseutjämningen. Beloppet faktureras i efterhand till föreningen.

ÅTERBUD/SKADA        Eventuellt återbud skall lämnas till FKU. Uppstår skada eller sjukdom inför tävlingen ska kontakt med FKU tas för diskussion kring deltagandet. Reserver kan kallas in om arrangören tillåter. Kostnader som uppstår vid för sena återbud kan komma att faktureras.

 

BEKRÄFTA ALLTID DITT DELTAGANDE TILL FKU SÅ SNABBT SOM MÖJLIGT

dock senast 6 juni till FKU15@badminton.nu

 

ÖVRIGT     Läs förbundets policyregler på hemsidan:

http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBadmintonforbundet/Landslag/Ungdom/

Kontrollera att du har med dig det som står i LATHUND för dig i U OCH J LANDSLAGEN.

Har du frågor kontakta FKU.

Boxiao Pan

FKU15, Badminton Sweden FKU15@badminton.nu

 

 

 

                     

Lycka till!
Kategorier: Nyheter, SBF

Inga svenska spelare till VM

2018-05-15 12:00
Förbundet kommer inte att ta ut några spelare till världsmästerskapen i Nanjing, Kina, 30 juli till 5 augusti. Ingen av de BWF-uttagna spelarna uppfyller förbundets uttagningskriterier.

Förbundskapten och sportchef har beslutat att inte skicka några av de BWF-uttagna spelarna till VM i Kina.

Ingen spelare/par uppfyller de uttagningskriterier som förbundet satt upp för individuellt deltagande på VM.

- Topp 80 i singel eller topp 40 i HD/DD/Mixed på värdsrankingen.

- Eller realistisk chans att nå förbundets mål med 1/8-final.

Satsningen går vidare för seniorerna mot högre världsrankingar, Europamästerskapen (kval) i mixat lag i december 2018 och finalspel i februari 2019, samt individuella Europamästerskapen i april 2019, samt världsmästerskapen i Basel, Schweiz, i augusti 2019.

Kategorier: Nyheter, SBF

Euro Center hämtade inspiration på Oscarsteatern

2018-05-14 10:52
Spelare och ledare från Eurocenter besökte under förra veckan Stockholm för att gå på en föreläsning av Kjell Enhager. Fokus för föreläsningen var livspusslet och hur du skapar en fungerande tillvaro som leder till framgång.

Kjell Enhager är en rutinerad föreläsare som genom åren coachat många elitidrottare, företagsledare, artister och privatperson till att nå framgång. Under tisdagen höll han föreläsningen Jag AB 2.0 på Oscarsteatern och i publiken fanns spelare och ledare från Euro Center för att låta sig inspireras.

- Det var många intressanta tankar och diskussioner under kvällen, och har man möjlighet att gå på en föreläsning med honom så tycker jag man borde göra det, säger Amanda Högström.

Initiativet till föreläsningen kom från spelargruppen men även tränarstaben med Anders Kristiansen i spetsen fick med sig användbara idéer.

- En intressant och rolig föreläsning där alla fick med sig olika saker. Intressanta diskussioner om hur vi fungerar olika som personer och hur man i livet kan jobba i en bra process mot de mål man vill nå. Jag fick även en del nya intressanta verktyg som man kan ta med sig i arbetet med spelarna, säger Anders Kristiansen efter föreläsningen.

Läs mer om Euro Center här

Följ Euro Center på Facebook

Kategorier: Nyheter, SBF

Påvelund klara för SBL

2018-05-13 15:21
Svenska Badmintonligan får ett nytt tillskott säsongen 2018/2019. Påvelund blev under helgens kval klara för spel i högsta ligan. Därmed står det också klart att Spårvägen trillar ur efter sex raka säsonger i SBL.

Kvalet till SBL inleddes redan under lördagen med två matcher i Sportarenan i Åkered. Västra Frölunda besegrade då Spårvägen med 4-2 och Påvelund vann över stockholmarna med 6-0. Därmed var det upplagt för ett lokalt derby mellan Västra Frölunda och Påvelund om SBL-platsen under söndagen. Den som väntade sig dramatik fick dock se sig besviken.

Påvelund mönstrade en stark matchtrupp som bjöd på imponerande badminton. De kunde till sist vinna med 5-1 mot Västra Frölunda. Påvelund gick segrande i två set i samtliga matcher bortsett från mixeddubbeln som de förlorade.

Danska Line Christophersen visade styrka och vann både i damsingel och damdubbel tillsammans med Laura Sarosi. Även i herrsinglarna var Påvelund starka, där vann Joshua Eipe och Christian Lind Thomsen sina matcher komfortabelt. I herrdubbel var de tidigare landslagsspelarna Mattias Borg/Magnus Sahlberg från Påvelund nivån vassare än ungdomslandslagens August Björkler/Joel Hansson från Frölunda.

Västra Frölundas delseger kom i mixeddubbel genom Gustav Björkler/Sanne Ekberg.

I och Påvelunds avancemang till SBL så degraderas samtidigt Spårvägen efter sex säsonger i den högsta ligan.

Här hittar du resultaten från söndagens avgörande match

Kategorier: Nyheter, SBF

Slovenia Int. 11-13 maj

2018-05-11 14:25
3 spelare från landslagstrupperna har valt att delta i series tävlingen Slovenia Int. i Medvode, datum 10-13 maj.

Jacob Nilsson vann sin första match mot Mads Christophersen från Danmark i tre set och möter nu Jan Louda från Tjeckien i andra omgången.

Moa Sjöö/Tilda Sjöö möter Christine Busch/Amalie Schulz från Danmark i första omgången.

Länk till lottning och resultat: SLOVENIA

Anmälda spelare:

HS: Jacob Nilsson (Aura)

DD: Moa Sjöö/Tilda Sjöö (Fyrisfjädern)

Kategorier: Nyheter, SBF

Parasportdag med badminton på Bosön

2018-05-11 10:16
Under en heldag med parasportaktiviteter på Bosön i Stockholm var Täby badminton med för att visa upp och instruera badminton.

Lördagen 20 april fick rullstolsburna deltagare testa på tennis, rugby och badminton i Bosöns lokaler. Från Täby badminton fanns Lucas Waltgård på plats för att leda badmintonaktiviteterna.

- Det var en väldigt rolig dag. Det var ungefär 25 personer som var där för att testa på sporterna och vi höll på i ungefär två timmar, berättar han.

Lucas har själv spelat badminton i 8-9 år och varit tränare de senaste två åren. Täby håller parabadmintonträningar en gång i veckan, en aktivitet de startade upp redan 2016 med en mindre grupp om fyra personer. Målsättningen för gruppen är att få hålla igång med en idrott som man tycker är kul, att känna sig sedd och välkomna samt känna att spelet är på rätt nivå och kunna ha kul och skratta.

Surfa in på Täbys hemsida för mer info om deras verksamhet inom parabadminton.

Kategorier: Nyheter, SBF

Rickard utslagen i gruppen

2018-05-11 10:15
Det blev en kort tävling för Rickard Nilsson i Turkiet. Efter en seger och två förluster i gruppspelet var det slutspelat för en besviken Rickard.

Påvelundsspelaren Rickard Nilsson klev in i Turkish Parabadminton International under onsdagen och mötte redan i första matchen gruppens tuffaste motståndare, 3/4-seedade indiern Lalinakere Yathiraj Suhas. Det blev förlust för Rickard med siffrorna 13-21, 14-21.

- Jag lyckades inte riktigt anpassa mitt spel till förhållandena i hallen. Jag kände att spelet fanns där men det mesta gick ut på längden på grund av otroligt snabba bollar, sa Rickard efter matchen.

Det blev något lättare motstånd i den andra matchen och då fick Rickard även till sitt spel och lyckades vinna med 21-8, 21-11 mot turkiskt motstånd.

- Efter första matchen så visste jag hur snabba bollarna var så jag ändrade spelsätt inför denna matchen. Det funkade mycket bättre och jag gick därifrån segrande.

På torsdagen väntade avgörande match mot Chawarat Kitichokwattana, Thailand. Återigen blev det svårjobbat för Rickard som inte fick flyt i spelet. Thaländaren kunde till sist vinna med 21-14, 21-17.

- Jag försökte ändra taktiken i min sista match, men motståndet var för bra för dagen. Tävlingen tog slut lite tidigare än jag hoppats på och det är en dålig stund i min karriär. Men jag kommer tillbaka starkare, säger Rickard.

Nästa tävlingen för svenskens del blir i juni då Irish International spelas.

Se detaljerade matchresultat från Turkish Parabadminton International här

Kategorier: Nyheter, SBF

Rickard mot tufft motstånd i Turkiet

2018-05-08 16:41
Rickard Nilsson befinner sig i turkiska Konya för att tävla på Turkish Parabadminton International. Där väntar ett starkt startfält och en rejäl utmaning för Rickard.

4th Turkish Parabadminton International drar igång under onsdagen och pågår fram till söndag. Rickard spelar som vanligt i klassen SL4 där totalt 15 spelare är anmälda. Bland andra finns där världsettan Lucas Mazur (Frankrike) och världstvåan Sukant Sadam (Indien). Rickard befinner sig inför tävlingen på en niondeplats på BWF:s ranking.

Rickard går in i tävlingen direkt och möter tredjeseedade Yathiraj Lalinakere från Indien. I gruppspelet möter han också en hemmaspelare och en thailändare.

- Det blir tuffa matcher i ett för övrigt riktigt starkt startfält, kommenterar Rickard lottningen.

Här hittar du spelschema och resultat under veckan.

Kategorier: Nyheter, SBF

Tre klubbar gör upp om en SBL-plats

2018-05-08 14:47
Nu avgörs vilket lag som får spela i Svenska Badmintonligan nästa säsong. Blir det Västra Frölunda, Påvelund eller Spårvägen? Svaret får vi under helgens SBL-kval i Göteborg.

För första gången på tre år blir det ett kval till SBL. I år har de både Göteborgsklubbarna Västra Frölunda och Påvelund som vinnare i sina respektive serier valt att ta chansen att byta plats med SBL-jumbon Spårvägen.

Sportarenan i Åkered är skådeplatsen för säsongens SBL-kval helgen 12-13 maj. Hemmalaget Västra Frölunda som står som värd för arrangemanget har tagit sig till kvalet via en stark säsong i division 1 mellan. Laget har 14 vinster på 14 matcher och har endast förlorat sex delmatcher under hela säsongen.

− Den har inte varit så spännande. Vi har varit fullständigt överlägsna och det har varit lite av en transportsträcka fram hit. På tjejsidan har vi Frida Lindström och Sanne Ekberg som i stort sett inte förlorat en match. Men även killsidan har varit starka, där har vi en stor och bred trupp, säger Frölundas lagledare Patrik Björkler.

Inför helgens kval lägger Frölunda dock över favoritskapet på lokalkonkurrenterna från Göteborg.

− Givetvis är Påvelund favoriter, beroende på hur många utländska spelare de har. Men vi siktar på att ge dem en match och att vinna mot Spårvägen. Vi har en långsiktig målsättning att vara i SBL, men det ska baseras på våra egna spelare. Nu kanske det ligger ett år före planen om vi skulle lyckas.

Påvelund har också de stått för en imponerande säsong i division 1 syd. På tolv seriematcher har laget elva segrar och en oavgjord mot tabelltvåan BMK Aura i det sista sammandraget.

− Inför säsongen hade vi ett ungt lag och vi visste att det skulle bli tufft. Eftersom vi har det långsiktiga målet att nå SBL så beslutade vi att även ta in ett par danska spelare. Vi kontaktade då Jushua Eipe och Line Christophersen från Gentofte, fick in dem i laget och blev plötsligt riktigt starka. Under sommaren kom även Mattias Borg till oss av en tillfällighet, säger Asger Madsen, lagledare i Påvelund.

Vad tror du om era chanser i kvalet?

− Jag tror vi får en tuff match mot Spårvägen eftersom de kommer från SBL. Spelarna i Frölunda känner jag väl, de är unga och hungriga och kommer också ge oss en bra match.

Spårvägen som kommer från den högre nivån i SBL har dock en tung säsong bakom sig rent resultatmässigt. I grundserien blev det sju raka förluster och i Mellanserie B fortsatte stockholmarna att förlora ytterligare tre matcher.

− Jag har sagt från första början att det tar 3-5 år innan vi kan förväntas göra riktigt bra resultat. Vi har bara egna spelare som måste få utvecklas. Vi har också haft skadeproblem på några av våra bästa spelare och inte kunnat ha laget intakt. Men vi kan inte bara skylla på det, motståndet har varit för tufft. Samtidigt har vi positiva bitar som att Simon Sandholm och Hannes Svensson har klivit fram och gjort det riktigt bra, säger Spårvägens lagledare Alexander Böök.

Vad tror du om era chanser i kvalet?

− Favoritskapet ligger på Påvelund. De har köpt in ett lag som skulle kunna vinna SBL redan denna säsong. Det ska nog till en rejäl skräll om Frölunda eller Spårvägen ska ha en chans. Mötet med Frölunda ser jag som en 50/50-match mellan två unga lag, det bör bli en jämn match.

Efter sex raka säsonger i SBL riskerar nu Spårvägen att trilla ur.

− Det skulle vara tråkigt sportsligt för våra spelare och även tråkigt för våra sponsorer. Men samtidigt går arbetet med våra unga spelare vidare. Vår filosofi är inte att köpa in spelare för att hålla oss kvar, men skulle vi hänga kvar nu får vi nog tänka om, vi kan inte spela en säsong till där vi förlorar varje match som jag ser det. Det har vi pratat om.

SBL-kvalet avgörs genom att de tre kvallagen möts i ett poolspel där alla möter varandra en gång. Laget med bäst resultat över två matcher tar SBL-platsen till säsongen 2018/2019.

Spelschema:

Lördag 13/5 kl 10 − Spårvägen-V Frölunda

Lördag 13/5 kl 14 − Påvelund-Spårvägen

Söndag 14/5 kl 11 − V Frölunda-Påvelund

Här hittar du resultaten under helgen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

BWF delar ut långa avstängningar för matchfixning

2018-05-07 13:45
Badminton World Federation tar i med hårdhandskarna för att stävja matchfixning. De två spelarna Tan Chun Seang och Zulfadli Zulkiffli som anses skyldiga till flertalet brott mot BWF:s regler har nu stängts av från att tävla i 15 respektive 20 år.

De malaysiska spelarna Tan Chun Seang och Zulfadli Zulkiffli kan i praktiken lägga racketen på hyllan efter BWF:s dom som innebär att de stängs av från spel i 15 respektive 20 år. Dessutom blir Tan skyldig att betala böter på 15.000 amerikanska dollar och Zulkiffli 25.000 dollar. De förbjuds inte bara från att tävla, straffet innefattar också ett förbud mot att arbeta inom badminton administrativt, inom coachning eller utbildning.

De hårda straffen utdelas efter att spelarna bedömts skyldiga till flertalet fall av matchfixning och brott mot BWF:s Code of Conduct i frågor om spel och betting.

En kommitté bestående av tre oberoende personer har funnit Tan och Zulkiffli skyldiga. Kommittén anser att de båda spelarna under en lång tid ägnat sig åt matchfixning. Tan bedöms ha gjort dig skyldig till 26 fall och Zulkiffli till 31 fall. De tidigaste överträdelserna ska ha skett redan 2013. Zulkiffli döms till det hårdare straffet, 20 års avstängning, eftersom kommittén anser att han är skyldig till fler och grövre överträdelser än Tan.

Zulfadli Zulkiffli är tidigare juniorvärldsmästare (2011) och har som högst legat på plats 30 på världsrankingen, det gjorde han så sent som förra året. Tan Chun Seang har även han hört hemma bland topp-40 i världen tidigare i sin karriär.

Svenska Badmintonförbundets ordförande Tommy Theorin ser positivt på domen från BWF.

- Jag tycker det är jättebra att BWF markerar så hårt mot matchfixning, det är den största farsoten som finns inom idrotten idag. Den är värre att hantera än doping eftersom den inte är mätbar på samma sätt, säger han.

Han ser även vikten av att arbetet för att motverka matchfixning i Sverige fortsätter.

- Det jobbas på många nivåer för att motverka detta i Sverige. Inom fotbollen och tennisen har vi hört om problemen tidigare. Nu har det även drabbat badmintonsporten. Det gäller att vi jobbar hårt och förebygger detta genom att informera och hjälpa våra spelare. Det gäller att vi är vakna inom idrotten och uppmärksammar denna typ av beteende.

Straffen för spelarna gäller från 12 januari i år då de stängdes av i väntan på utredning. Spelarna har möjlighet att överklaga straffet. Läs mer om beslutet på BWF:s hemsida

Kategorier: Nyheter, SBF

Majinfo inom utbildning och föreningsutveckling

2018-05-04 13:55
Nu finns månadens informationsbrev inom utbildning och föreningsutveckling ute. Läs om det som hänt de senaste måndaderna och pricka in kommande aktiviteter almanackan.

Sommaren närmar sig men ännu återstår en hel del aktiviteter. Klicka här för att läsa månadsbrevet för maj.

Informationen har även gått ut till föreningar och distriktsförbund.

Vill du ha kommande månadsinfo direkt till din mailkorg? Kontakta utbildning@badminton.nu

Kategorier: Nyheter, SBF

Rapport från Shuttle Time i Göteborg

2018-05-04 12:51
Den 14:e april genomfördes BWF-utbildning Shuttle Time i Göteborg med ett stort antal deltagare.

24 deltagare från Göteborg med omnejd deltog i denna intensiva och omfattande utbildningsdag i Gamlestadshallen under ledning av Sunniva Aminoff, Lars Sologub och Mattias Borg.

− Detta är en mycket högkalibrig ledarutbildning som definitivt kommer att göra ordentlig positiv skillnad för badmintonsporten i Sverige. Den unisona känslan och nöjdheten bland deltagarna var mycket positiv och detta är en utbildning vi definitivt ska utveckla i Sverige, säger Sunniva Aminoff.

Eftersom kursen lockade så många deltagare återkommer utbildningen redan 26 maj i Göteborg, under Sunniva Aminoffs ledning. Du hittar info och inbjudan här.

I samband med Shuttle Time-utbildningen gick förre storspelaren Mattias Borg instruktörsutbildningen för Shuttle Time och godkändes med glans. Mattias är kursledare för Shuttle Time-kurs i Enskede Rackethall, Stockholm 27 maj, se inbjudan.

Shuttle Time är Badminton World Federations globala lektionskoncept avsett för skolidrott men som även är mycket användbart i föreningars badmintonskolegrupper. Läs mer om Shuttle Time här (Badminton Sweden) och här (BWF).

Kategorier: Nyheter, SBF

Idrottslyftet 2018 ansökan nr 2

2018-05-04 09:31
1 juni är sista ansökningsdatum för andra och sista ansökningstillfället idrottslyft för 2018.

Välkomna till Badminton Swedens ansökan för Idrottsmedel 2018. Totalt belopp sökbara medel som är avsatt till föreningarna 2018 är 1 067 000 SEK. 

RF:s syfte och mål med Idrottslyftet 2017-2019 är att utveckla verksamheten, så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten.

Målet är att alla specialidrottsförbund, utifrån sina unika behov vid programperiodens slut, har utvecklat sin verksamhet för barn och unga mellan 7-25 år. Utvecklingsinsatserna ska vara i linje med RF:s anvisningar för barn och ungdomsidrott, och leda till att svensk idrott utvecklas i samverkan med andra aktörer och ger goda möjligheter att idrotta i en förening.

Badminton Sweden har fokuserat på följande tre verksamhetsområden utifrån givna riktlinjer från RF i utformandet av Badminton Swedens utvecklingsplan Idrottslyft 2017-2019:

Föreningsmiljö:

 •  Föreningsutveckling

 

Nya tränings- och tävlingsformer:

 • Nya tävlingsformer utifrån behov.
 • Nivåanpassad träning och träningsformer

 

Tränare och ledare:

 • Komplett utbildningsprogram för tränare och ledare till barn och ungdomar.
 • Rekrytering av ledare till barn och ungdomar.

Utvecklingsplanen godkänd av RF finner du här.

Badminton Sweden har sedan tidigare en tvåårig handlingsplan, samt ett dokument för Badminton Vill som beskriver vårt värdegrundsarbete. Vi ser det som självklart att er föreningsansökan ligger i linje med Badminton Swedens tvååriga handlingsplan och värdegrundsarbetet Badminton vill

Er förening kan söka idrottsmedel både genom Badminton Sweden och genom sitt distriktsidrottsförbund.

Samtliga ansökningar om idrottsmedel hos Badminton Sweden 2018 är fria ansökningar kopplat till våra tre ovan givna verksamhetsområden, samt att det ska finnas en koppling till Badminton Swedens handlingsplan och Badminton Vill.

Då det finns drygt en miljon i idrottsmedel som ska fördelas mellan Badminton Swedens cirka 220 sökbara föreningar, är det viktigt att ni föreningar söker projekt med realistiska ansökningsbelopp.

Vår förhoppning och mål är att så många klubbar som möjligt ute i landet söker idrottsmedel hos såväl Badminton Sweden som berört distriktsidrottsförbund för att därigenom stärka och utveckla sin verksamhet.

Utöver möjligheten att söka idrottsmedel hos Badminton Sweden så kan och bör föreningarna också samtidigt söka idrottsmedel hos sitt distriktsidrottsförbund genom er lokala förenings-/Sisukonsulent. Det ska finnas en löpande dialog mellan förening, Badminton Swedens föreningsutvecklare Claes Johansson och den lokala förenings/Sisukonsulenten hos ert distrikstidrottsförbund.

Ansökningsdatum Badminton Sweden Idrottsmedel 2018:

16 februari och 1 juni.

 

Information gällande beviljande av sökta idrottslyft 2018 meddelas till samtliga sökta föreningar senast två veckor efter sista ansökningsdatum. Utbetalning av beviljat belopp sker ca en vecka efter beviljning.

Föreningsutvecklare Claes Johansson och Utbildningsansvarig Åsa Strindlund hanterar alla inkomna ansökningar och gör bedömning för beviljning tillsammans. Föreningsutvecklare är ansvarig för besluten, samt ansvarig för den löpande hanteringen av föreningsstöd via Idrottslyft.

 

Ansökningsdatum/period idrottsmedel 2018 för distriktsidrottsförbunden:

Var snäll och omgående kontakta er lokala förenings/Sisukonsulent i ert distriktsidrottsförbund, då detta kan variera mellan de olika distrikten. De brukar dock betala ut större delen av deras befintliga idrottslyftsmedel under första halvåret.

Kriterier vid ansökan och riktlinjer för genomförande av beviljat projekt:

 • Att samtliga beviljade och utbetalade idrottsmedel för 2018 är återrapporterade på idrottslyftsapplikationen i IdrottOnline.

God hantering av sin förenings administration (medlemsregistrering, LOK-stöd, utbildningstimmar/Sisu).

 • Ett påbörjat eller väl etablerat samarbete med SISU idrottsutbildarna och dess lokala föreningskonsulent.
 • Framtagande av förväntade effekter och hur de överensstämmer med Badminton Swedens utvecklingsplan Idrottslyft 2017-2019.
 • Sökprocessen är förankrad i den berörda föreningens styrelse.
 • Tidigare projekt som blivit beviljade under en längre period, ser vi som en ordinarie verksamhet och är inte sökbara under Idrottslyftets kriterier och riktlinjer.
 • Deltagande på föreningskonferens under hösten med erfarenhetsutbyte och rapportering av beviljade projekt. Ej obligatorisk närvaro för det föreningar som sökt och fått ett mindre riktat rent utbildningsstöd till en specifik utbildning! Deltagande på konferensen hösten 2018 är en förutsättning för att kunna söka nya idrottslyftsmedel för 2019. Resekostnader för föreningens representant till konferensen tas från beviljade medel. Badminton Sweden står för konferenskostnaderna på plats.
 • Ange sökt utvecklingsområde i ansökan.

 

Föreningar som jobbar aktivt med rekrytering av nya ledare och utbildning i olika former genom Sisu och Badminton Swedens olika utbildningsprogram kommer att prioriteras, då utbildade ledare är en förutsättning för att vi ska växa och utvecklas.

Riktlinjer och exempel för att söka Idrottslyftsmedel 2018.

 

Sökprocess:

 • Inledande samtal med föreningsutvecklare Claes Johansson.
 • Genomgång av projektidé, genomförande m.m. Badminton Swedens föreningsutvecklare Claes Johansson kan också vara behjälplig med idéer för ansökan och genomförande.
 • Dialog gällande om föreningen avser att också söka idrottsmedel hos distriktsidrottsförbund.
 • En överenskommen formellt skriven ansökan i föreningens idrottsmedelsmodul i IdrottOnline.
 • Beviljad ansökan.
 • Utbetalning av sökta medel.
 • Dialog förening/Föreningskonsulent-distriktidrottsförbund/föreningsutvecklare Badminton Sweden, kopplat till ansökan Idrottslyftsmedel och övrigt stöd från distriktsidrottsförbund/Sisu idrottsutbildarna.
 • Badminton Swedens föreningsutvecklare kopplas till ansökt projekt och följer arbetet samt agerar rådgivare/bollplank vid behov.
 • Återrapportering av överenskommen dokumentation.
 • Utvärdering och dokumentation av genomförd verksamhet.
 • Föreningskonferens med rapportering och erfarenhetsutbyte under hösten.

 

Så ansöker du

Ansökan till idrottsmedel sker genom föreningens IdrottOnline-sida. Logga in, klicka på Idrottsmedel och öppna ansökan för 2018.

Ta del av manualen/guiden som beskriver alla delar av Idrottsmedelapplikationen IdrottOnline manual - Allt kring Idrottslyftet.

Har din förening inte ännu aktiverat er IdrottOnline-sida, är det alltså dags att göra det. Mer information om IdrottOnline hittar du på www.idrottonline.se.

 

Redovisning av projekt

Redovisningsformuläret skapas automatiskt när en ansökan godkänns och du hittar det via föreningens IdrottOnline sida, längst ned på sidan. Klicka på fliken "Idrottsmedel" när du är inloggad och välj perioden det gäller i rullmenyn. 

 

Mer om Idrottslyftet

Du kan läsa mer om bakgrunden för Idrottslyftet och bland annat hitta övriga ansökningsmöjligheter i denna folder eller på Riksidrottsförbundets hemsida 

Alla satsningar inom Idrottslyftet ska genomsyras av Idrotten Vill. Men vad betyder det egentligen? Ta del av Idrotten Vill här.

 

Idrottslyftets logotyp

Alla föreningar uppmanas att använda logotypen på hemsidor och i dokument som är knutna till projekt som fått Idrottslyftsbidrag. Intentionen är att visa på hur viktiga dessa medel är för idrotten och hur mycket aktivitet Idrottslyftet bidrar till.

Ladda ned Idrottslyftets logotyp i färg. 

Ladda ned Idrottslyftets logotyp i svart.

 

Goda exempel och inspiration

Vi har lyft fram exempel på bra föreningsprojekt som vi tror kan inspirera och skapa glädja och utveckling i fler föreningar. Dessa badmintonexempel finner du här.  

Här finner du goda exempel från övriga idrotter.

 

Badminton Swedens kontaktperson för Idrottslyftet:

Claes Johansson, Föreningsutvecklare och distriktsutvecklare

0707-682740

claes.johansson@badminton.nu

Kategorier: Nyheter, SBF

Rapport från Badminton ABC i Uppsala

2018-05-03 15:57
Lördag 28 april höll Fyrisfjädern en Badminton ABC-utbildning med deltagare från Uppsala, Nyköping och Stockholm.

Badminton ABC är Svenska Badmintonförbundets inledande tränarutbildning för blivande tränare och ledare för nybörjargrupper i alla åldrar. Syftet är att ge klubbtränare grundläggande kunskaper för att kunna leda eller assistera nybörjargrupper i olika åldrar.

Lördagen 28 april samlades 13 deltagare i Fyrisfjädern för en utbildningsdag med Badminton ABC. Kursledare var Jens Eriksson från Fyrisfjädern som även är BWF-certifierad utbildare för Badminton Sweden.

Deltagarna fick framförallt gå igenom många praktiska moment som är grunden i ABC-kursen.

- De delades in i små grupper vid olika moment och fick jobba med analys av varandra. Det blev en mycket lyckad kurs med många intresserade ledare, säger Jens Eriksson.

Fyrisfjädern, Badminton Returen, Nyköpings Badmintonklubb och Spånga Badmintonklubb hade alla deltagare plats.

Läs mer om Badminton ABC här

Kategorier: Nyheter, SBF

Rapport från Badminton ABC i Uppsala

2018-05-03 15:57
Lördag 28 april höll Fyrisfjädern en Badminton ABC-utbildning med deltagare från Uppsala, Nyköping och Stockholm.

Badminton ABC är Svenska Badmintonförbundets inledande tränarutbildning för blivande tränare och ledare för nybörjargrupper i alla åldrar. Syftet är att ge klubbtränare grundläggande kunskaper för att kunna leda eller assistera nybörjargrupper i olika åldrar.

Lördagen 28 april samlades 13 deltagare i Fyrisfjädern för en utbildningsdag med Badminton ABC. Kursledare var Jens Eriksson från Fyrisfjädern som även är BWF-certifierad utbildare för Badminton Sweden.

Deltagarna fick framförallt gå igenom många praktiska moment som är grunden i ABC-kursen.

- De delades in i små grupper vid olika moment och fick jobba med analys av varandra. Det blev en mycket lyckad kurs med många intresserade ledare, säger Jens Eriksson.

Fyrisfjädern, Badminton Returen, Nyköpings Badmintonklubb och Spånga Badmintonklubb hade alla deltagare plats.

Läs mer om Badminton ABC här

Kategorier: Nyheter, SBF

GDPR – viktig information till föreningar

2018-04-27 12:30
25 maj införs dataskyddsförordningen GDPR i EU. Alla föreningar i Sverige är skyldiga att följa den nya lagen. Det är därför viktigt att varje enskild förening sätter sig in i GDPR. För att underlätta arbetet har RF tagit fram riktlinjer att följa.

GDPR ersätter personuppgiftslagen (PUL) och ställer nya krav på idrottsrörelsen. Den nya dataskyddsförordningen ställer högre krav på hur personuppgifter får lagras och innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet.

Idrottsrörelsen behandlar många olika typer av personuppgifter för att verksamheten ska fungera. Det handlar till exempel om medlemsregister, fördelning av ekonomiska stöd eller arrangemang av tävlingar. Det finns dock regler för hur personuppgifterna ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt.

I och med att GDPR börjar gälla 25 maj 2018 så är det viktigt att föreningar sätter sig in i den nya dataskyddsförordningen och följer denna. För att underlätta detta har Riksidrottsförbundet tagit fram riktlinjer och en uppförandekod för att förenkla den specifika information som förbund och idrottsföreningar behöver känna till.

RF har mycket bra information på www.rf.se/personuppgifter . Vartefter RF kommer med nyheter om GDPR kommer Svenska Badmintonförbundet att vidarebefordra denna till föreningarna. För frågor kring GDPR hänvisar vi i första hand till ditt SISU-distrikt och i andra hand till RF via dataskydd@rf.se.

En bra start för en enskild förening är denna lista som RF har tagit fram.

Börja med att utse en ansvarig person som ska driva arbetat framåt. Sex punkter att börja med för dig som är GDPR-ansvarig:

 • Läs på om personuppgifter på Riksidrottsförbundets hemsida.
 • Identifiera vilka personer som behöver veta mer om GDPR.
 • Gå tillsammans en utbildning som SISU Idrottsutbildarna erbjuder.
 • Kolla upp vad ditt förbund säger om just din idrott och GDPR.
 • Kartlägg all hantering ni har av personuppgifter.
 • Ta fram en rutin kring hur ni arbetar med personuppgifter.
Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela