Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 1 timme 35 minuter sedan

Fyra svenskar tävlar i Dublin

2019-11-13 12:09
Irish Open arrangeras som vanlig i Dublin, datum för tävlingen är 13-16 november.

Kvalet startar onsdag 13/11 och huvudtävlingen dagen efter.

Länk till lottning och resultat: IRISH

Anmälda spelare:

HS: Felix Burestedt, Henri Hurskainen

DD: Clara Nistad / Moa Sjöö

Återbud innan tävlingstart från Rebecca Kuhl och Adam Gozzi.

Kategorier: Nyheter, SBF

Problem med licenshanteringen

2019-11-12 09:36
Vi har just nu problem med licenshanteringen via Idrott Online.

Idrottonline har meddelat oss att deras drift-/utvecklingsavdelning behöver hantera det.
Det innebär att de kommer att behöva mer tid för att kunna lösa ärendet.
Vi meddelar när frågan är löst, tills vidare kan man enbart anmäla till tävling via mail direkt till arrangören.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Swedish Youth Games i Malmö

2019-11-09 20:07
Swedish Youth Games (SYG) i Malmö med datum 8-10 november har samlat en mycket stort internationellt startfält. BEC status på U17-tävlingen ger ett stort antal deltagande länder, men även i U15 och U13 är det ett mycket bra startfält.

I den tuffa U17-klassen var det endast Sofia Reidy som nådde en kvartsfinalplats. Bra resultat, men förlust där mot Emilie Drouin (FRA) med 14-21 7-21.

Efter kvartsfinalerna i U13 och U15 finns det svenska spelare som har presterat riktigt bra och är kvar i tävlingen och spelar semifinaler under Ssöndagen.

U13 Mixed: David Axelsson / Felicia Silvennoinen

U15 HD: Daniel Ström / Tom Roslin

U15 Mixed: Tom Roslin / Elin Öhling

Många fina resultat och kvartsfinalplatser i de olika klasserna, kolla in resultaten.

Lottning och länk till U17 BEC: SYGU17

Lottning och länk till U13-U15: SYGU13-U15

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Emma/Johanna vann dubbeln i Norge

2019-11-09 19:27
Emma Karlsson/Johanna Magnusson tog hem Norwegian International. Paret vann damdubbeln efter segrar mot danska par i både semifinal och final. Och Emma fick ett guld till!

Bilden ovan: Emma Karlsson och Johanna Magnusson vann dubbeln i Norwegian Open i Sandefjord. Foto: Mikael Ropars.

Emma Karlsson/Johanna Magnusson var seedade nr. 1 i tävlingen i Sandefjord, och vann semifinalen med klara 21-17, 21-17 mot det danska paret Christine Busch/Amalie Schulz. 

I söndagens final blev det något tuffare. Förlust i första set mot danskarna Natasja P. Anthonisen/Clara Graversen med 20-22. Men sedan kom Emma och Johanna igång. Med bättre tålamod, mer rörelse och högre tempo vann de andra set med 21-16. Och i tredje set var svenskparet överlägset, drog ifrån tidigt och gick fram till en överlägsen vinst med 21-10.

Finalen var Emmas och Johannas andra på kort tid. I YONEX Hungarian International Championships i början av november nådde också paret långt.  Där blev det dock förlust i finalen mot starka kanadensiska paret Rachel Honderich/Kristen Tsai, rankat på plats 28 i världen, med 16-21, 16-21.

För Emma blev det ett guld till i norska Sandefjord. Tillsammans med sin danske partner Mads Emil Christensen vann hon även mixed. Först tog de semifinalen med 21-13, 21-6 mot den engelska paret Etan van Leeuwen/Lizzie Tolman. Och i finalen vann Emma och Mads med 21-19, 16-21, 21-12 mot William Villeger/Sharone Bauer, Frankrike.

Även Ashwathi Pillai i damsingel gjorde ett bra resultat i Norwegian International genom att nå semifinal. Förlust där med 12-21, 12-21 mot Shuo Yun Sung från Taiwan.

Flera svenska deltagare nådde kvartsfinal:

HS: Andy Tsai och Jacob Nilsson.

DD: Klara Johansson/Tilda Sjöö.

HD: Jesper Borgstedt /Khai Quan Yap (MAL)

Mixed: Johanna Magnusson / Emil Hybel (DEN)

Länk till lottning och resultat: NORGE

Hade du inte möjlighet att se finalpasset på Badminton Europes Youtube-kanal på söndagen? Då kan du matcherna i efterhand här.

Kategorier: Nyheter, SBF

Två finaler för Emma i Norge

2019-11-09 19:27
Emma Karlsson hade en riktigt bra lördag i Norwegian International i Sandefjord. Vinster i damdubbel och mixed i både kvartsfinaler och semifinaler gör att hon är klar för två finaler på söndagen.

Emma Karlsson/Johanna Magnusson är seedade nr. 1 i tävlingen och vann i semifinalen med klara 21-17 21-17 mot det danska paret Christine Busch/Amalie Schulz. I mixed vann Emma med sin danska partner Mads Emil Christensen med 21-13, 21-6 mot den engelska paret Etan van Leeuwen/Lizzie Tolman.

Finalerna i Sandefjord startar kl. 10.00 på söndagen. Du kan följa dem på Badminton Europes direktsändning.

Även Ashwathi Pillai i damsingel gjorde ett bra resulat genom att nå semifinal. Förlust där med 12-21 12-21 mot Shuo Yun Sung från Taiwan.

Många kvartsfinalplatser till de svenska deltagarna:

HS: Andy Tsai och Jacob Nilsson.

DD: Klara Johansson/Tilda Sjöö.

HD: Jesper Borgstedt /Khai Quan Yap (MAL)

Mixed: Johanna Magnusson / Emil Hybel (DEN)

Länk till lottning och resultat: NORGE

Kategorier: Nyheter, SBF

Ny topptränarutbildning ska ge konkurrenskraftig elit

2019-11-08 14:18
I januari 2020 startar Badminton Sweden en helt ny utbildning på högsta nivå för badmintontränare i Sverige, den så kallade Topptränarutbildningen (TTU).

Fotot ovan: Per-Henrik Croona, ansvarig för Topptränarutbildningens badmintoninnehåll.

–Hela tanken är att skapa en spetsutbildning med den allra bästa och mest aktuella kunskapen för badmintontränare på elitnivå, säger PG Fahlström som varit med och utvecklat kursen.

Topptränarutbildningen pågår under en tvåårsperiod med åtta gemensamma helgträffar. Såväl badmintonspecifika moment på banan som rena föreläsningar ingår. Mellan de fysiska träffarna genomför deltagarna inläsning av litteratur, artiklar, uppgifter och utvecklingsarbeten av olika slag.

De senaste åren har många tränare runt om i landet gått BWF:s tränarkurser på nybörjar- och grundnivå: Shuttle Time och Coach Level 1. Under hösten genomförs den första Coach Level 2-kursen, för tränare med tävlingsgrupper. Men sedan länge har det efterfrågats en tränarutbildning på högsta nivå, med inriktning elitbadminton. Nu finns den äntligen färdig och förhoppningen är att antalet utbildade tränare på elitnivå ska växa rejält de kommande åren, vilket är en förutsättning för att få fram en internationellt konkurrenskraftig elit.     

–På kort sikt ger utbildningen en spetskompetens hos deltagarna, på lång sikt är målet med utbildningen att bygga en kritisk massa av duktiga tränare i Sverige. Vi behöver verkligen få fram flera duktiga elittränare, forskning visar hur betydelsefullt det är med tränarnas kompetens för en framgångsrik talangutveckling och ett på sikt starkt landslag, säger PG Fahlström.

Målgruppen för utbildningen är de som redan är eller som siktar på att bli tränare på RIG, NIU, senior/ungdomslandslag eller elitgrupper på klubbnivå. Även före detta elitspelare som tänker sig en tränarkarriär kan vara lämpliga sökande till utbildningen.

– Hela utbildningen bygger på beprövad, forskningsbaserad kunskap – det som vi vet säkert att det fungerar. Utbildningen har ett liknande upplägg som många andra idrottsförbund i Sverige kör för elittränare, säger PG Fahlström.

Utbildningen har tagits fram av en arbetsgrupp ledd av Åsa Strindlund bestående av PG Fahlström, Lars Sologub och Thomas Csiffary, med medverkan av sportchef Jonas Herrgårdh, Per-Henrik Croona, Yvonne Klarson, Jonas Rindlaug, Tomas Johansson, Jesper Ohlsson och styrelsens Cecilia Lunell.

Åsa Strindlund, utbildningsansvarig på Badminton Sweden, tackar alla som bidragit till att göra verklighet av drömmen om en svensk elittränarutbildning för badminton.

– Deras kunskaper och engagemang under planeringen och utvecklingen av TTU:n har varit helt avgörande, säger Åsa. 

Per-Henrik Croona ansvarar för kursens alla badmintonspecifika moment.

– Rekryteringen av PH Croona som utbildare och ansvarig för badmintoninnehållet betyder oerhört mycket för Topptränarutbildningen, fortsätter Åsa Strindlund. PH har den expertis och erfarenheter av träningsmiljöer och spelarutveckling upp till OS-medaljnivå som vi vill förmedla till våra tränare. Att han är den ende icke-dansk som fått förtroendet att vara tränare på det danska landslagscentret och dessutom varit mycket framgångsrik i det arbetet säger en hel del om hans kompetens.

– Min roll är inte att ensidigt ”klä på” tränarna mina åsikter hur man ska gå till väga utan att skapa utrymme för diskussioner som ska leda till bra lösningar som var och en kanske inte tänkt på tidigare, förklarar Per-Henrik. Jag vill också betona att utbildningen står för evidensbaserade kunskaper och inte bara utgår från mina egna tankar. Strävan är att presentera en samlad bild utifrån faktainsamling.

PG Fahlström och föreläsare från RF Elit 

TTU:ns mer teoretiska delar hålls av experter inom respektive område. PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet och internationellt etablerad expert inom idrottsforskning, har en tongivande roll.

– PG:s långvariga engagemang inom badminton, som tränare och även som förbundskapten för ungdomslandslag, innebär att han kan göra relevanta kopplingar mellan de teoretiska grunderna och de praktiska förutsättningarna för just badminton, säger Åsa Strindlund. Vi är också tacksamma för det fina samarbetet med RF Elitstöd, som tillhandahåller några av landets mest kunniga föreläsare inom kompetensområdena idrottsfysiologi, idrottspsykologi och idrottsnutrition.

Utbildningen startar i samband med Victor Swedish Open den 17-19 januari 2020 och avslutas i november 2021. Totalt genomförs åtta träffar under 2020 och 2021. Därutöver erbjuds studieresa till elitträningsmiljöer samt praktik i samband med juniortävling- eller seniormästerskap.

Kursinformation och hur intresserade tränare ansöker till Topptränarutbildningen finner du här.

De inledande tre föreläsningarna i samband med Victor Swedish Open på IFU Arena i Uppsala är öppna för fler än TTU-deltagarna, i mån av plats. Alla är välkomna att anmäla sig till de öppna föreläsningarna här.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Ny topptränarutbildning ska ge konkurrenskraftig elit

2019-11-08 14:18
I januari 2020 startar Badminton Sweden en helt ny utbildning på högsta nivå för badmintontränare i Sverige, den så kallade Topptränarutbildningen (TTU).

Fotot ovan: Per-Henrik Croona, ansvarig för Topptränarutbildningsens badmintoninnehåll.

–Hela tanken är att skapa en spetsutbildning med den allra bästa och mest aktuella kunskapen för badmintontränare på elitnivå, säger PG Fahlström som varit med och utvecklat kursen.

Topptränarutbildningen pågår under en tvåårsperiod med åtta gemensamma helgträffar. Såväl badmintonspecifika moment på banan som rena föreläsningar ingår. Mellan de fysiska träffarna genomför deltagarna inläsning av litteratur, artiklar, uppgifter och utvecklingsarbeten av olika slag.

De senaste åren har många tränare runt om i landet gått BWF:s tränarkurser på nybörjar- och grundnivå: Shuttle Time och Coach Level 1. Under hösten genomförs den första Coach Level 2-kursen, för tränare med tävlingsgrupper. Men sedan länge har det efterfrågats en tränarutbildning på högsta nivå, med inriktning elitbadminton. Nu finns den äntligen färdig och förhoppningen är att antalet utbildade tränare på elitnivå ska växa rejält de kommande åren, vilket är en förutsättning för att få fram en internationellt konkurrenskraftig elit.     

–På kort sikt ger utbildningen en spetskompetens hos deltagarna, på lång sikt är målet med utbildningen att bygga en kritisk massa av duktiga tränare i Sverige. Vi behöver verkligen få fram flera duktiga elittränare, forskning visar hur betydelsefullt det är med tränarnas kompetens för en framgångsrik talangutveckling och ett på sikt starkt landslag, säger PG Fahlström.

Målgruppen för utbildningen är de som redan är eller som siktar på att bli tränare på RIG, NIU, senior/ungdomslandslag eller elitgrupper på klubbnivå. Även före detta elitspelare som tänker sig en tränarkarriär kan vara lämpliga sökande till utbildningen.

– Hela utbildningen bygger på beprövad, forskningsbaserad kunskap – det som vi vet säkert att det fungerar. Utbildningen har ett liknande upplägg som många andra idrottsförbund i Sverige kör för elittränare, säger PG Fahlström.

Utbildningen har tagits fram av en arbetsgrupp ledd av Åsa Strindlund bestående av PG Fahlström, Lars Sologub och Thomas Csiffary, med medverkan av sportchef Jonas Herrgårdh, Per-Henrik Croona, Yvonne Klarson, Jonas Rindlaug, Tomas Johansson, Jesper Ohlsson och styrelsens Cecilia Lunell.

Åsa Strindlund, utbildningsansvarig på Badminton Sweden, tackar alla som bidragit till att göra verklighet av drömmen om en svensk elittränarutbildning för badminton.

– Deras kunskaper och engagemang under planeringen och utvecklingen av TTU:n har varit helt avgörande, säger Åsa. 

Per-Henrik Croona ansvarar för kursens alla badmintonspecifika moment.

– Rekryteringen av PH Croona som utbildare och ansvarig för badmintoninnehållet betyder oerhört mycket för Topptränarutbildningen, fortsätter Åsa Strindlund. PH har den expertis och erfarenheter av träningsmiljöer och spelarutveckling upp till OS-medaljnivå som vi vill förmedla till våra tränare. Att han är den ende icke-dansk som fått förtroendet att vara tränare på det danska landslagscentret och dessutom varit mycket framgångsrik i det arbetet säger en hel del om hans kompetens.

– Min roll är inte att ensidigt ”klä på” tränarna mina åsikter hur man ska gå till väga utan att skapa utrymme för diskussioner som ska leda till bra lösningar som var och en kanske inte tänkt på tidigare, förklarar Per-Henrik. Jag vill också betona att utbildningen står för evidensbaserade kunskaper och inte bara utgår från mina egna tankar. Strävan är att presentera en samlad bild utifrån faktainsamling.

PG Fahlström och föreläsare från RF Elit 

TTU:ns mer teoretiska delar hålls av experter inom respektive område. PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet och internationellt etablerad expert inom idrottsforskning, har en tongivande roll.

– PG:s långvariga engagemang inom badminton, som tränare och även som förbundskapten för ungdomslandslag, innebär att han kan göra relevanta kopplingar mellan de teoretiska grunderna och de praktiska förutsättningarna för just badminton, säger Åsa Strindlund. Vi är också tacksamma för det fina samarbetet med RF Elitstöd, som tillhandahåller några av landets mest kunniga föreläsare inom kompetensområdena idrottsfysiologi, idrottspsykologi och idrottsnutrition.

Utbildningen startar i samband med Victor Swedish Open den 17-19 januari 2020 och avslutas i november 2021. Totalt genomförs åtta träffar under 2020 och 2021. Därutöver erbjuds studieresa till elitträningsmiljöer samt praktik i samband med juniortävling- eller seniormästerskap.

Kursinformation och hur intresserade tränare ansöker till Topptränarutbildningen finner du här.

De inledande tre föreläsningarna i samband med Victor Swedish Open på IFU Arena i Uppsala är öppna för fler än TTU-deltagarna, i mån av plats. Alla är välkomna att anmäla sig här.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

serieomgång 3

2019-11-08 12:00
Det är dags för säsongens andra serieomgång, som spelas kommande helg 30/11-1/12. Här följer viktig information om sammandragens genomförande.

Det är dags för säsongens tredje serieomgång, som spelas kommande helg. Observera att matchledare för respektive seriesammandrag skall vara icke spelande.
Från och med denna säsong används onlineregistreing vid hantering av sammandragen för matchledaren.
Programvaran League Planner kommer inte längre att behövas!!
Dessutom kan man löpande publicera resultat under hela sammandraget.

 

Viktig information om sammandragens genomförande 

Damer i herrmatcher
Damer tillåts att spela herrkategorier i division 2 och nedåt under följande förutsättningar:

• Dammatcherna är fyllda.
• Elitklassad dam får ej rankas lägre än C-klassad herrspelare.
• En dam och en herre kan ej ställa upp i herrdubbel.
• Två damer kan ej ställa upp i mixeddubbel.

Bollar
Arrangören för seriesammandraget skall stå för samtliga bollar så bollmärket blir enhetligt. Efter sammandraget fördelas bollkostnaderna lika mellan deltagande lag. Arrangörsföreningen skall fakturera i efterhand och till det bollpris arrangören själv får köpa bollar från sin leverantör. 

Domare
I divison 1 är det krav på domare, saknas detta utfärdas en administrativ avgift för den aktuella föreningen. Klubbens domare skall vara anmäld till matchledaren för sammandraget senast en vecka innan spelstart. 

Licenser 
Samtliga spelare som deltar i en tävling (individuell, lagtävling och/eller seriespel) som är sanktionerad av Svenska Badmidmintonförbundet eller någon av förbundets distriktsförbund (SDF) måste inneha tävlingslicens. Det åligger varje förening att ansöka om tävlingslicens för samtliga spelare i god tid före säsongens första tävling, seriematch och seriesammandrag.

Det är inte möjligt att använda en spelare utan licens, då programvaran som används för seriespelet inte kommer att acceptera detta. 

Matchledare
Det är matchledaren (om inte referee finns) som skall leda sammandraget och tolka gällande bestämmelser. Matchledaren är även ansvarig för registrering av delmatcher och seriematcher. Matchledare för respektive seriesammandrag skall vara icke spelande.

Från och med denna säsong införs ett nytt sätt att hantera sammandragen för matchledaren. Programvaran League Planner kommer inte längre att behövas och det kommer att vara möjligt att uppdatera resultat från varje seriesammandrag löpande. Inför sammandraget kommer matchledaren att få en användarmanual som beskriver arbetet med det nya systemet. Manual och inloggning kommer att skickas senast 17 september.

Med det nya systemet kommer det att bli betydligt snabbare publicering av serieresultat efter varje genomförd serieomgång. 

Här finner du lottningarna för de olika serierna

Här hittar du information om hur du söker licens

Här finns aktuella PM och viktiga blanketter att användas vid sammandraget

Kategorier: Nyheter, SBF

Lagmatcher U13 och U15 Swedish Youth Games

2019-11-07 15:15
Lagmatcher för U13 och U15 spelas innan tävlingen Swedish Youth Games i Malmö, datum 7-8 november.

Sverige vinner första matchen i U15 med 5-1 mot Frankrike och spelar nästa match kl. 15:30 mot Nederländerna och sedan öven kl. 18:00 mot Tyskland.

Lagbild: U15 spelarna och tränare

Sverige ligger i U13 matchen mot Tyskland med 1-4 och siat matchen är igång. Nästa matcher är mot Bc Beul Germany kl. 15:30 och sedan match kl. 18:00 mot All Stars England.

Lottning och resultat U13: SYGLAG

Lottning och resultat U15: SYGLAG

Uttagna spelare:

U15: Romeo Makboul (Spårvägen), Tom Roslin (Trollhättan), Daniel Niemi Ström, (Trollhättan), Mio Molin (Umeå)
Elinn Ryberg (BMK Racket), Freja Strömberg (Härnösand), Alice Molin (Umeå), Elin Öhling (Örebro)

U13: Matilda Ståhle (Ekerö Idrottsklubb), Felicia Silvennoinen (Kista), Saga Strömberg (Härnösand)
Felix Bergqvist (GBK), Viktor Chen (GBK), Daniel Huang (Aura)

Tränare U15: Boxiao Pan FK U15

Tränare U13: Emelie Carlsen och Jesper de Wall, Förbundstränare

Kategorier: Nyheter, SBF

Många spelare deltar på Norwegian International

2019-11-06 14:00
Norwegian International arrangeras i Sandefjord mellan 7-11 november. Många spelare kommer att delta från klubbarna.

Kvalet börjar torsdag 6 november och huvudtävlingen dagen efter.

Länk till lottning och resultat: NORGE

Kategorier: Nyheter, SBF

Trollhättan vann i Golden set

2019-11-05 21:53
Umeå-Trollhättan brukar alltid bli riktiga rysare. Tisdagskvällens drabbning var inget undantag utan gick till Golden set. Även topplagen Halmstad och Fyrisfjädern fick det tufft i sina matcher.

Matcherna i Victor Badmintonligan fortsätter att vara välspelade och dramatiska. På tisdagen färdigspelades den femte omgången med tre matcher: Umeå-Trollhättan, Halmstad-Frölunda och Fyrisfjädern-Aura.

Den match som på förhands tippades bli den jämnaste levde verkligen upp till förväntningarna – nämligen Umeå-Trollhättan.

Här gjorde Umeås nye indonesier Fauzi Fathurraman debut, och det kunde inte ha börjat bättre. Han tog snabbt ledningen med 2-0 i set i herrsingel 1 mot Trollhättans Yap Khai Quan i en match där Yap länge låg kort i banan, vilket öppnade för Fauzi som fick briljera med härliga hoppsmashar och känsligt nätspel. Men Yap kom tillbaka, vann tredje set och var så nära som 10-11 i fjärde set. Men vinst med 3-1 i debuten alltså för Fauzi.

Medan Umeå vann samtliga tre herrmatcher tog Trollhättan hem damsingel och damdubbel.  Men Umeås Malena Norrman gjorde en fin damsingel och pressade favoriten Sophia Grundvig till fem set.

Trollhättan vann också mixed där Sara och Daniel Lundgaard spelade övertygande mot Umeås Lasse Mølhede/Malena Norrman.

3-3 i matchen och Golden set. Återigen mixed med samma uppställning på båda sidor. Även denna gång var syskonen Lundgaard starka och vann med 11-7. De  gick snabbt fram till 4-0 och var sedan inte riktigt hotade.

– Daniel och särskilt Sara var verkligen stabila och fokuserade i sina matcher i dag. Det avgjorde  kampen till vår fördel, säger Jesper Olsson, lagledare för Trollhättan.

– Och att komma härifrån med två poäng är jag självfallet mycket nöjd med. Det blir alltid tuffa matcher mellan Umeå och oss. Nu är vi bra med i kampen om fjärdeplatsen i grundserien.

I Uppsala tog Fyrisfjädern emot Aura. Också det blev en spännande och jämn drabbning, som avgjordes först i sjätte och sista matchen. Fyrisfjädern vann alla tre herrmatcherna med 3-0 i set, medan Aura med Emma Karlsson/Johanna Magnusson vann damdubbeln med samma siffror mot Moa och Tilda Sjöö.

Sedan tog också Johanna ihop med dansken Emil Hybel mixedmatchen mot Mathias Bay-Smidt/Moa Sjöö med 3-2 i set. Den vinsten betydde att damsingeln mellan 17-åriga Edith Urell och Emma Karlsson blev avgörande. Emma som vann SM i singel 2017, men som sedan dess enbart satsar på damdubbel.

Hennes ovana vid singel märktes också i början. Edith gick fram till 2-0 i set och tre matchbollar vid 10-8 i tredje set. Men Emma tog då tre raka, spelade upp sig betydligt och vann även fjärde set . Femte set blev en tät historia där Edith till slut vann med 11-9, vilket betydde 4-2 i hela lagmatchen.

– Imponerande av Edith. Hon är stark när det drar ihop sig till avgörande. Hon vågar spela sitt spel och köra på även i trängda lägen, säger Henri Hurskainen, lagledare för Fyrisfjädern.

– Men jag är inte alls överraskad över att det blev en jämn match. Aura har en mycket stark damsida och vi är glada för de här tre poängen.

I Halmstad vann hemmalaget och regerande mästarna med 4-2 mot Frölunda. Men också här satt segern långt inne. Frölunda tog både damsingel och damdubbel genom Frida Lindström och Frida/Sanne Ekberg. Och sedan var det jämnt i båda herrsinglarna. Frölundas Mikael Westerbäck var med ända upp till 9-9 i femte set mot Sverigeettan Felix Burestedt innan Felix kunde vinna med 11-9.

Även HS 2 gick till fem set där Halmstads Filip Suwanphingka vann mot Gustav Björkler med 5-11, 11-5, 11-10, 10-11, 11-8.

När fem av totalt sju omgångar i  grundserien har spelats har tre lag ryckt ifrån i toppen: Påvelund, Halmstad och Fyrisfjädern. Kampen om den fjärde platsen och därmed spel i Mellanserie A är hård. För närvarande jagar främst trion Aura, Trollhättan och Umeå den platsen. Men inget lag ska räknas bort i den som vanligt mycket jämna Badmintonligan.

Här hittar du samtliga resultat i tisdagskvällens tre matcher:

Umeå-Trollhättan 3-4

Halmstad-Frölunda 4-2

Fyrisfjädern-Aura 4-2

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Påvelund tog säker seger

2019-11-04 21:29
Påvelund ångar på i Victor Badmintonligan. På måndagskvällen vann laget mot Täby med klara 5-1 och tog därmed sin femte raka seger.

Bilden ovan: 19-åriga Line Christophersen vann en jämn damsingel mot Ashwathi Pillai när Påvelund vann mot Täby i Badmintonligan.

Påvelund har fått en mycket bra start på årets liga. Laget är starkt både på herr- och damsidan. Den styrka fick Täby känna på i Påvelundshallen i Göteborg. Gästerna var aldrig riktigt nära att ta poäng.

Fyra av de sex delmatcherna slutade med klara 3-0-segrar. Tre av dem gick till Påvelund: Gabriel Ulldahl i herrsingel 1, Frederik Colberg/Gabriel Ulldahl i herrdubbel och Frederik Colberg/Mette Paulsen i mixed. En gick till Täby: Viktor Aglinder i herrsingel 2.

Två matcher gick till fem set: damsingel och damdubbel. I damsingel blev det en hård kamp mellan Täbys landslagsspelare Ashwathi Pillai och Påvelunds danska stjärna Line Christophersen, som gjort en mängd mycket goda internationella resultat under hösten. Så sent som på söndagen var hon i final i singel i SaarLorLux Open i Tyskland.

Efter en något trög start i första set kom Ashwathi mycket bättre med i spelet och de tre mellanseten blev oerhört jämna. Ashwathi visade mental styrka genom att rädda tre matchbollar i tredje och fjärde set, och tog matchen till ett femte set. Men det setet blev en snabb historia då Line rann ifrån direkt. Resultatet blev 11-4, 11-10, 10-11, 10-11, 11-1 till Line Christophersen.

– Jag är glad att jag lyckades vinna. Mina ben kändes väldigt sega i dag efter allt matchande och jag kunde inte sätta tempot som jag ville, säger Line som gläder sig åt att spela i den svenska ligan.

– Jag har spelat tre år med Påvelund och det är verkligen roligt. Det enda jag inte riktigt gillar är att spela set till elva. Jag föredrar längre set till 21…

Även damdubbeln blev en mycket jämn historia. Clara Nistad/Maria Persson ledde med 2-0 i set och var nära att ordna Täbys andra matchvinst för kvällen. Men Line och Mette Paulsen vände och vann till slut med 11-9 i femte och avgörande set.

– Jag är väldigt nöjd med dagens seger. Täby har många unga duktiga spelare, inte minst på damsidan. Jag visste att vi skulle få kämpa ordentligt och prestera bra för att vinna de matcherna, säger Asger Madsen, lagdelare för Påvelund.

Täbys lagledare Mattias Borg var trots förlusten ändå nöjd med sitt lag:

– Jämfört med förlustmatchen mot Frölunda höjde sig alla ett snäpp i dag. Viktor vann sin singel säkert, och vår damdubbel gjorde en riktigt bra match. Också starkt av Ashwathi att vinna de jämna tredje och fjärde seten i damsingeln och tvinga fram ett avgörande set, säger han.

Här hittar du samtliga resultat i kvällens match:

Påvelund-Täby 5-1

Tisdag den 5 november spelas de andra tre matcherna i omgången: 

Kl 18.30 Umeå-Trollhättan

Kl 18.20 Halmstad-Frölunda

Kl 18.00 Fyrisfjädern-Aura

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Spännande premiär för Umeås indonesiska nyförvärv

2019-11-04 13:18
Denna vecka är det dags för nya intressanta drabbningar i Victor Badmintonligan. Imorgon kväll gör IFK Umeås indonesiske nyförvärv Fauzi Fathurrahman premiär i hemmamatchen mot Trollhättan.

Bild: IFK Umeås Peo Johansson hälsar Fauzi Fathurrahman välkommen. Foto: IFK Umeå

Indonesiske Fauzi Fathurrahman är 20 år och född och uppvuxen i Jakarta. Han hade fina framgångar som ungdomsspelare i indonesiska tävlingar och representerade 2017 det indonesiska landslaget i Asiatiska juniormästerkapen. Han har också hunnit med att spela en säsong i Kanada.

– Vår förhoppning är att vi med Fauzi Fathurrahman höjer laget ett snäpp jämfört med tidigare. Utöver detta så kommer även danske Lasse Mölhede att spela på tisdag om ingen skada inträffat nu i helgen då han spelade tävling i Tyskland, säger Kenneth Forsberg, lagledare i IFK Umeå, på lagets Facebooksida.

Tisdagskvällens match i Umeå blir extra viktig, då båda lagen vid seger kan ta sig upp på den övre halvan av tabellen.  

– Trollhättan är ett lag som vi alltid har tuffa matcher mot. Vi hoppas på en stor publik nu på tisdag då vi lovar att bjuda på bra badminton, säger Kenneth Forsberg.

En annan intressant match på tisdag kväll blir den mellan Fyrisfjädern och BMK Aura. Nykomlingen Aura har hittills gjort det bra i Badmintonligan och fick i senaste omgången till förlängning (Golden Set) mot starka Påvelund. Frågan är om Malmölaget kan överraska igen, mycket lär hänga på vilka spelare som hemmalaget mönstrar ur sin breda trupp.

Utöver dessa matcher så blir det två möten mellan toppen och botten i Badmintonligan. Ikväll kl 18 spelar Påvelund mot Täby och imorgon kväll tar Halmstad emot Västra Frölunda som i förra omgången tog sin första vinst.

I övrigt kan nämnas att flera spelare från Badmintonligan haft fina framgångar i internationella tävlingar den gångna helgen.

Auras Johanna Magnusson/Emma Karlsson nådde final i Hungarian International. I samma tävling nådde även Victor Svendsen (Fyrisfjädern) final.

Påvelunds unga stjärna Line Christophersen tog en mycket meriterade finalplats i SaarLorLux Open, en tävling på nivån BWF Super Tour 100. Till final i samma tävling tog sig även herrdubbelspelarna Lasse Mölhede (IFK Umeå) och Mathias Bay-Smidt (Fyrisfjädern).

Återstår att se vilka av dessa formstarka spelare som kommer att spela i Badmintonligan för sina lag denna omgång.

Samliga matcher i Victor Badmintonligan visas på Solidsport.

Kategorier: Nyheter, SBF

Victor och FZ Forza blir partners

2019-11-04 10:28
Victor och FZ Forza kommer att samarbeta i ett strategiskt partnerskap. Läs mer i pressreleasen.

Läs pressreleasen här. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Badminton ABC i Hallsberg och Uppsala med fokus på teknik

2019-11-03 16:50
Badminton ABC är en tränarutbildning på basnivå med fokus på hur man lär ut teknik. Kursen är ett bra komplement till Shuttle Time, som många ledare och tränare gått det senaste året. Fler föreningar är välkomna att planera in Badminton ABC!

Bilden ovan: Badminton ABC-kurs med Järnvägens BMK i Hallsberg, under Paniz Yousefis ledning.

Järnvägens Badmintonklubb i Hallsberg valde att i höst ordna en lokal utbildningshelg för ledare, tränare och föräldrar med Shuttle Time-kurs under lördagen som följdes upp med Badminton ABC på söndagen. Järnvägens BMKs Lars Ydrefalk var mycket nöjd med helgens intensiva men roliga dagar.

Jorun Falch och Paniz Yousefi var mycket engagerade och kunniga och såg till att alla fick med sig nya sätt att tänka på hur man kan göra som tränare och ledare, sammanfattar Lars.  

Vi önskar alla lycka till i sina roller som ledare och tränare och tackar Järnvägens Badmintonklubb för fint arrangemang.  

Jens Eriksson och Paniz Yousefi tillsammans med deltagare från elva föreningar under Badminton ABC-kursen i Uppsala i september.

Jens Eriksson, som varit med och tagit fram materialet till Badminton ABC, höll kursen tillsammans med Paniz Yousefi under årets Utbildningshelg i Uppsala. De får båda mycket uppskattning från deltagarna för sina insatser och höga kunskapsnivåer.

En bra start på säsongen att få ta del av tips och nya sätt att visa och lära ut slag, kommenterade en av deltagarna. Vissa önskar att kursen hade varit längre än de schemalagda sex timmarna och att det kunde ingå mer teori som tillägg till praktiken på banan, vilket vi ska ta i beaktande till nästa år. 

Vi tackar alla deltagare och utbildare för ert engagemang och önskar er varmt välkomna till fler kurstillfällen.

Vill din förening utveckla era tränare och skola in nya ledare och hjälptränare? Hör av er till utbildning@badminton.nu så hjälper vi till med planeringen. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Badminton ABC i Hallsberg och Uppsala med fokus på teknik

2019-11-03 16:50
Badminton ABC är en tränarutbildning på basnivå med fokus på hur man lär ut teknik. Kursen är ett bra komplement till Shuttle Time, som många ledare och tränare gått det senaste året. Fler föreningar är välkomna att planera in Badminton ABC!

Bilden ovan: Badminton ABC-kurs med Järnvägens BMK i Hallsberg, under Paniz Yousefis ledning.

Järnvägens Badmintonklubb i Hallsberg valde att i höst ordna en lokal utbildningshelg för ledare, tränare och föräldrar med Shuttle Time-kurs under lördagen som följdes upp med Badminton ABC på söndagen. Järnvägens BMKs Lars Ydrefalk var mycket nöjd med helgens intensiva men roliga dagar.

Jorun Falch och Paniz Yousefi var mycket engagerade och kunniga och såg till att alla fick med sig nya sätt att tänka på hur man kan göra som tränare och ledare, sammanfattar Lars.  

Vi önskar alla lycka till i sina roller som ledare och tränare och tackar Järnvägens Badmintonklubb för fint arrangemang.  

Jens Eriksson och Paniz Yousefi tillsammans med deltagare från elva föreningar under Badminton ABC-kursen i Uppsala i september.

Jens Eriksson, som varit med och tagit fram materialet till Badminton ABC, höll kursen tillsammans med Paniz Yousefi under årets Utbildningshelg i Uppsala. De får båda mycket uppskattning från deltagarna för sina insatser och höga kunskapsnivåer.

En bra start på säsongen att få ta del av tips och nya sätt att visa och lära ut slag, kommenterade en av deltagarna. Vissa önskar att kursen hade varit längre än de schemalagda sex timmarna och att det kunde ingå mer teori som tillägg till praktiken på banan, vilket vi ska ta i beaktande till nästa år. 

Vi tackar alla deltagare och utbildare för ert engagemang och önskar er varmt välkomna till fler kurstillfällen.

Vill din förening utveckla era tränare och skola in nya ledare och hjälptränare? Hör av er till utbildning@badminton.nu så hjälper vi till med planeringen. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Finalplats för Johanna Magnusson/Emma Karlsson i Ungern

2019-11-01 22:22
Johanna Magnusson/Emma Karlsson tog i helgen en fin andraplats i BEC-tävlingen YONEX Hungarian International Championships.

I kvartfinalen vann Johanna och Emma mot Christine Busch/Amalie Schulz från Danmark och i semifinalen slog svenskorna Bengisu Ercetin/Nazlican Inci från Turkiet.  

I finalen blev det förlust mot det kandensiska paret Rachel Honderich/Kristen Tsai med 21-16, 21-16.
Kanadensiskorna, rankade 28 i världen, hade i semifinalen slagit svenska paret Clara Nistad/Moa Sjöö i en jämn match. 

Se alla resultat från tävlingen: HUNG.

Kategorier: Nyheter, SBF

Två semifinaler i Hungarian International

2019-11-01 22:22
Sverige har dubbla framgångar i Challengetävlingen Hungarian International. Både Clara Nistad/Moa Sjöö och Johanna Magnusson/Emma Karlsson har nått semifinal i damdubbel. Ni kan följa matcherna direkt via Badminton Europes sändning.

Semifinalerna spelas lördag 2/11. Här nedan hittar ni tider och motståndare.

Moa/Clara spelar match nr 5 på första banan där semifinalspelet startar kl. 10:00. Moa/Clara möter Rachel Honderich/Kristen Tsai från Kanada.

Johanna/Emma möter Bengisu Ercetin/Nazlican Inci från Turkiet. Även det är den femte matchen, men på bana 2.

I kvartsfinalen vann Clara/Moa mot Aline Muller/Jenjira Stadelmann från Schweiz med 21-16 23-21. Johanna och Emma vann mot Christine Busch/Amalie Schulz från Danmark med 21-14 21-15.

Här hittar ni Badminton Europes sändning.

Lottning och resultat: HUNG

Kategorier: Nyheter, SBF

2 semifinaler i Hungarian International

2019-11-01 22:22
Clara Nistad / Moa Sjöö och Johanna Magnusson / Emma Karlsson har nått semifinal i damdubbel i challenge tävlingen Hungarian International.

Semifinaler Lördag 2/11 med tider och motståndare.

Match 5 med start första match kl. 10:00 är Moa/Clara mot Rachel Honderich / Kristen Tsai från Kanada.

Match 5 på andra banan och första match kl. 10:00 är Johanna / Emma mot Bengisu Ercetin / Nazlican Inci från Turkiet.

I kvartsfinalen vann Clara/Moa mot Aline Muller / Jenjira Stadelmann från Schweiz med 21-16 23-21. Joahanna och Emma van mot Christine Busch / Amalie Schulz från Danmark med 21-14 21-15

Lottning och resultat: HUNG

Kategorier: Nyheter, SBF

Så blir du stödsponsor till Victor Swedish Open

2019-10-30 10:57
Victor Swedish Open arrangeras i IFU Arena, Uppsala, den 16-19 januari. Nu kan du vara med och stödja tävlingen som sponsor.

Swedish Open har arrangerats under många år med spelare i världsklass. Efter tre år i Lund flyttar nu tävlingen till Uppsala och IFU Arena. Tävlingen är viktig för både våra egna spelare, för förbundets internationella status och för synligheten av vår sport i Sverige.

Spelare och ledare från hela världen har uppskattat tävlingens höga kvalitet och servicenivå.  Av dessa anledningar har förbundet årligen investerat ekonomiska medel i tävlingen. 

Bli stödsponsor till Swedish Open 

Driver du ett företag, är en förening, en privatperson, eller ett förbund – bli stödsponsor till Victor Swedish Open! Du kan välja att bidra med Tusenlappen eller Hundringen!

För 1000 kronor får du ditt företagsnamn med logo i programbladet och dessutom får du en fribiljett till hela arrangemanget på plats.

Har du kompisar eller kontakter som har företag, fråga även dem. Drar du in fem sponsorer på 1000 kronor bjuder vi på fem fribiljetter och fri övernattning för två personer i dubbelrum fredag till lördag eller lördag till söndag. 

Du kan anmäla dig redan nu till stefan@consulterna.se så skickar vi ut en faktura på partnerskapet lite längre fram. Om du säljer in till dina kontakter, skriv att Du sålt in det så vi kan hålla koll på alla som levererar fem kontakter. 

Hundringen är en sponsringsform där även privatpersoner kan bidra. Den introducerades redan under Swedish Open i Malmö 1985 och har återkommit under de tre senaste åren. Upp emot 200 personer har varit med årligen. Swisha in 100 kr till 123 19 983 68 (Svenska Badmintonförbundet) och som tack för hjälpen får du ditt namn i programbladet. Glöm inte att notera ditt namn.

Kom och titta på tävlingen

Vi hoppas naturligtvis också att många av er bidrar till tävlingen med er närvaro. Vi har förhoppningar om bra startfält och svenska framgångar. Dessutom med massor av kringaktiviteter som gör att ett besök i Uppsala under helgen kan ge alla som älskar badminton en härlig upplevelse. Boka alltså redan nu in 16-19 januari 2020. Du kommer kunna följa allt innan och under tävlingen på vår nya hemsida för tävlingen, besök den gärna redan nu - www.swedishopen2020.se.

Hälsningar,

Tommy Theorin
Tävlingsledare

Stefan Sjöö
Projektledare                         

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela