Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 2 timmar 22 minuter sedan

”Det här betyder väldigt mycket för min satsning"

2021-09-21 14:29
Clara Nistad fick under måndagen motta ett Elitidrottsstipendium som öppnar dörrar för framtiden.

Clara Nistad är Stockholmstjejen som på ett ambitiöst och målinriktat sätt tar sig an både elitidrottssatsningen och sina studier. Det mesta i hennes liv kretsar kring den dagliga träningen i Uppsala på Eurocenter och pluggandet på samhällsvetarlinjen på Stockholms universitet.
– Jag har en väldigt bra miljö där jag kan träna två pass per dag, det är A och O för att jag ska kunna ta nästa steg i min karriär. Omgivningen för att utvecklas finns verkligen i Uppsala, det är helt avgörande.

25-åriga Clara har nyligen bytt dubbelpartner till Johanna Magnusson, och tillsammans vann de SM i augusti. Ännu bättre har det nu blivit när även Johanna (som tävlar för BMK Aura) återfinns i Uppsala och de kan träna tillsammans dagligen.
– Jag tycker att det gått bra, vi utvecklas hela tiden. Jag tittar inte så mycket på ranking, men vi är väl runt topp 40 i världen idag och det ska vi kunna förbättra är vår plan. Vårt korttidsmål är VM i slutet av november, början på december. I ett lite längre perspektiv är det att kunna ta en medalj på ett EM, och förstås, kvalificera oss till OS i Paris om tre år. Det är ett stort mål vi har. Vi skulle behöva avancera till topp 20 på världsrankingen för att kvala in och behöver avancera till de bättre dubbelparen i Europa.
Mycket har hänt för Clara som började med badminton i Kista BMK som sjuåring och som sen tillhört Täby sen hon var 16. Man kan säga att hon lever sin dröm just nu med ett stort fokus på resultat vad gäller både idrott och studier.

Det elitidrottsstipendium som hon nu fått av RF och Svenska Spel är ett av de viktigaste sociala stödsystemen som finns i svensk elitidrott, en stimulans som ska underlätta för dem som strävar efter ”dubbla karriärer”. Pengarna, 50 000 kronor, kommer att bli ett välbehövligt tillskott i hennes fortsatta satsning, säger Clara.
– Allt underlättas och jag kan göra den här resan och satsningen som jag vill. Pengarna ger mig även större möjligheter att spela många tävlingar.

Clara blev mycket överraskad när det började att plinga i mobilen igår förmiddag. Hon var precis på väg in till förmiddagsträningen när…
– Jag hade missat mejlet som gick ut på söndagskvällen, om att jag fått stipendiet. Sen på måndagen var det jättemånga som började att gratulera, jag blev lika glad som förvånad. Jag vill bara säga att det var jättegulligt av alla att höra av sig. Nu har jag fått ännu mer energi i min satsning, och det tackar jag verkligen för.Kategorier: Nyheter, SBF

Clara Nistad får stipendium

2021-09-20 12:23
Vi säger stort grattis till en av våra främsta stjärnor, Clara Nistad, Täby, som idag tilldelats ett elitidrottsstipendium av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.

– Elitidrottsstipendium för att möjliggöra dubbla karriärer är ett av de viktigaste sociala stödsystemen i svensk elitidrott. Att kunna kombinera elitidrott och utbildning är en avgörande skyddsfaktor i en ung människas liv. Elitidrotts- och utbildningssatsningen sammanfaller oftast i en kritisk ålder mellan 20 och 30 år och ett stipendium gör stor skillnad för att stärka elitidrottssatsningen och möjliggöra studier vid en högskola eller ett universitet, säger Kent Lindahl, sakkunnig i dubbla karriärer på Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

– Årets 50 stipendiater håller mycket hög idrottslig nivå. Flera har under sommaren deltagit i OS, Paralympics och i andra mästerskap. Flera har till och med tagit medalj. Aktiva som håller på med vinteridrotter har precis påbörjat sina säsonger där OS och Paralympics i Beijing är målet för några, säger Kent Lindahl.  

En längre intervju med Clara kommer att publiceras imorgon.

Kategorier: Nyheter, SBF

Ny rafflande ligaomgång bjuder på toppmatch

2021-09-19 12:00
Måndagen bjuder på två intressanta matcher i Victor badmintonligan, Trollhättan-Fyrisfjädern och Aura-Täby. Matcherna följer du på Solidsport.se från klockan 18.00 i Malmö och 18.30 i Trollhättan.

De två hittills enda obesegrade lagen Fyrisfjädern och Trollhättan gör upp om vem som kommer att ta sin tredje raka seger i Victor badmintonligan. Samtidigt strävar Täby efter att ta sina första poäng i ligaspelet när de åker ner till Malmö för mötet med Aura.

Trollhättan-Fyrisfjädern
Trollhättan har öppnat ligasäsongen starkt och har verkligen fått valuta för pengarna man lagt ner på säsongens nyförvärv. Två gånger om har dansken Sebastian Bugtrup iklätt sig rollen som hjälte när han i golden set vunnit matcherna åt sitt nya lag. Tack vare sina solida insatser i de mest pressade lägena så har Bugtrup visat sig vara en riktig succéimport. Nu ställs han och hans Trollhättan inför en ny tuff uppgift när regerande mästarna Fyrisfjädern kommer på besök till Innovatumhallen. Fyris har precis som sin kommande motståndare öppnat säsongen med två vinster och laget lär vilja bibehålla den sviten.

Aura-Täby
I kvällens andra match är det Täby som är i behov av poäng för att hänga på de andra lagen. Nu möter man dock ett riktigt hemmastarkt Aura, vars damspelare bara förlorat en delmatch så här långt. Svenska landslagstjejen Johanna Magnusson och danskan Frederikke Lund har varit strålande inledningsvis och vunnit samtliga drabbningar i damsingel och damdubbel. Men även Täbys damer har varit framgångsrika i ligastarten där främst det nykomponerade paret Clara Nistad/Jessica Silvennoinen hittat ett perfekt samarbete. Senast slog man Fyrisfjäderns Moa Sjöö och Julie Dawall Jakobsen i tre raka set, vilket får ses om ett rejält styrkebesked. Därmed kan vi förvänta oss en kraftmätning mellan några av ligans allra främsta damspelare när Täby och Aura gör upp måndag kväll.

Dramatiken från matcherna kan ni ta del av via följande sändningar på solidsport.se:

Bana 1: https://solidsport.com/trollhattan-bmf/games/g/1ozzsdth

Bana 2: https://solidsport.com/trollhattan-bmf/games/g/b090wzy2

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Regerande mästarna upp i topp efter två spelade omgångar

2021-09-17 09:07
Sex poäng på två matcher. Det är titelfavoriten Fyrisfjädern ensamma om så här långt i Victor badmintonligan. Nu väntar klubben på att säsongens supervärvning från Sydostasien ska ansluta.

Den andra ligaomgången är avslutad och redan nu är känslan att årets säsong lär bli ett riktigt getingbo där alla lag kan slå varandra. Påvelund reste sig efter ett jobbigt hemmanederlag senast och tog hem göteborgsderbyt mot Frölunda. Både Aura och Halmstad som inledde ligaspelet med stabila segrar åkte däremot på varsin förlust mot Trollhättan respektive Umeå. I Stockholm fortsatte dock Fyrisfjädern på samma vinstgivande sätt som tidigare och tog sin andra raka seger när man besegrade hemmalaget Täby med 4-2. Lagets ledare Henri Hurskainen är belåten med hur hans svenska spelare har presterat, men hoppas nu att en rejäl förstärkning från utlandet snart ska bli klar. Den indonesiska toppspelaren med landslagsmeriter Firman Abdul Kholik är på väg in.

– Vi har skickat in alla papper och väntar nu på svar från migrationsverket, säger Henri Hurskainen. Det tar lite tid, men målet är att Kholik ska anlända i oktober. Han ska vara lite som en spelande tränare för oss och kommer bidra med en hel del för hela klubben. Han är bara 24 år, men har mycket erfarenhet från en annan badmintonkultur och har även varit på det indonesiska landslagscentret. Därför ska det bli väldigt intressant att få ta del av hans perspektiv på badminton.

Indonesen Kholik kommer spetsa till en redan mycket stark trupp. Kvar sedan förra säsongen finns även dansken Victor Svendsen och med honom på plats i framtiden så kan Uppsala-laget mönstra en väldigt svårslagen herrsingeluppställning.
– Victor ville gärna fortsätta med oss och det är vi såklart glada över. Vi kanske inte kommer att se honom lika mycket med tanke på att det kommer vara ett tajt spelschema med många tävlingar. Men han bidrar till att truppen ser väldigt stark ut om alla är med och vinner vi inte ligan i år så kommer ingen vara nöjd, förklarar Hurskainen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Sammanfattning av EM för vårt U17-landslag

2021-09-16 18:00
Förra helgens U17 EM i Slovenien blev en svensk framgång som bådar gott inför framtiden. Så här sammanfattar förbundskapten Douglas Lidman tävlingarna som bland annat gav en tredjeplats för Romeo Makboul.

Första matchen mot Polen visste vi skulle bli tuff om inte tuffast i gruppen då dom var seedade. Vi lyckades vinna vår herrsingel och damdubbel ganska komfortabelt. Sen stod det och hängde på herrdubbeln som grabbarna vann i en tuff men välspelad tre-setare. Det slutade med en vinst med 3-2.

Mot Kroatien valde vi att rotera laget lite då vi visste att dom var svagare än Polen. Vi vann också utan att förlora en match, 5-0.

Mot Belgien ställde vi upp med den starkaste uppställningen vi hade. För att ta sig vidare till slutspelet behövde vi vinna, det var de givna förutsättningarna. Laget gick in med en otrolig inställning och spelade fenomenalt bra stundtals. Det blev en övertygande seger med 5-0 här också.

Efter att ha spelat bra i lagspelets alla gruppspelsmatcher där vi slog ut seedade Polen, Kroatien och Belgien var vi det enda laget till slutspel som var oseedat. Nu väntade Tjeckien i kvartsfinalen. På pappret en mycket bra lottning och bra chanser att vinna för att gå till semifinal. Tyvärr räckte det inte den här gången, flera av matcherna var tighta tresettare. Det var verkligen på håret. Laget var ganska besvikna och nedstämda efteråt, men samtidigt stolta över resultatet och placeringen.

Sen var det dags att ladda om för den individuella tävlingen. Sverige hade två starter i varje kategori.

Herrsingel: Romeo Makboul och Tom Roslin

Damsingel: Elin Öhling och Elin Ryberg

Herrdubbel: Romeo/Mio Molin och Tom/Filip Swahn

Damdubbel: Elin/Elin och Amanda Magnusson/Sofia Strömvall

Mixeddubbel: Mio/Amanda och Filip

Det började tufft och några var riktigt nervösa. Elin Ryberg gjorde det bra i sin damsingel och vann i tre set mot belgiskt motstånd. Romeo vann sin första utan problem men spelade sedan en tuff andrarunda mot fjärde-seedade Stolovoi, Ukraina. En riktig rysare som slutade med 22-20 i tredje till Romeo. Elin Öhling åkte också på tufft motstånd från Ukraina. Men den här gången var det för tufft och Elin förlorade tyvärr i två raka. Tom hade det tufft i sin match och förlorade tyvärr i första omgången efter att han hade det svårt att hitta sitt spel. Elin Ryberg förlorade sin andra match mot en fysiskt stark och snabb turkisk spelare, Korkmaz.

I dubbelkategorierna gick det mycket bra för Elin/Elin och Romeo/Mio. Efter några riktigt välspelade matcher där tjejerna slog ut ett välspelande och duktigt turkiskt par tog det tyvärr stopp, återigen mot Ukraina. Mio och Romeo slog ut sjunde-seedade tyskarna efter att ha förbättrat sitt spel för varje match som dom spelat under tävlingen. I matchen efter så blev det för tufft motstånd där Danmark gick vidare som vinnare. Amanda och Sofia som inte tidigare spelat tillsammans hittade inte riktigt varandra och förlorade första matchen mot ett riktigt duktigt par från Bulgarien. Tom och Filip spelade också bra och vann en tuff första match mot irländskt motstånd med 25-23 i tredje. Efter det väntade danskt motstånd som visade sig vara för svårt. Men grabbarna spelade bra och kände att dom hängde med i spelet och kunde utmana hela vägen.

I mixeddubbel spelade Mio/Amanda bra och lyckas vinna två matcher mot först Kroatien och sen Tjeckien. En repris från lagspelet. Även här höjde sig paret allt eftersom matcherna spelades men i tredje rundan fick dom se sig besegrade av danskarna.

Romeo spelade dagen efter sin vinst mot Ukraina mot Waring från Skottland och sedan Besch från Tyskland. Två tuffa matcher men där tysken visade sig vara den svåraste nöten att knäcka. En vänsterhänt liten kille med ett fantastiskt fint spel vände och vred på Romeo så att han fick springa ordentligt. Efter många långa dueller och en ordentlig fight på banan börjar Romeo så småning om att lista ut hur han ska spela för att avgöra matchen. Romeo vann matchen efter att ha spelat upp sig och anpassat sig allt efter som matchen pågick.
Dagen efter var det dags att möta Lanier, Frankrike. Förstaseedad i tävlingen och storfavorit att vinna hela EM. Romeo gick in i matchen med sin plan och sitt målmedvetna sinne. Tyvärr drog Lanier iväg i första set och byggde upp en stor ledning. Romeo kämpade sig tillbaka för att putsa till siffrorna men tappade första set med 21-16. I andra spelade Romeo bättre men vann tyvärr inte duellerna som han spelade så bra i. Poängen tickade på till Lanier och slutligen vann han med 21-11 i andra.

Summering:
U17 EM slutade med en kvartsfinal i lagspelet och en tredjeplats i det individuella spelet i herrsingel. Med facit i hand ett mycket bra resultat som jag är nöjd med. Jag hade på förhand satt som mål att gå till slutspelet i lagtävlingen och att gå till kvartsfinal i någon av kategorierna i den indivduella tävlingen.

Stort grattis till en bra prestation hälsar vi som följt spänningen på avstånd! 

Kategorier: Nyheter, SBF

Kom ihåg – sök pengar från Återstartstödet senast 30 september

2021-09-16 15:04
Ett stort antal föreningar och distrikt har redan inkommit med sin ansökan. Målbilden är tydlig: Badminton-Sverige tar alla chanser att få fart på verksamheten igen. – Det handlar om pengar direkt ut i verksamheten, säger Claes Johansson.

Foto: Agata Rzepczyk, Digital Street.

15 månaders träda med inställda verksamheter är över, äntligen. Som en hjälp i återstarten har föreningar och distrikt möjlighet att söka bidrag för aktiviteter som ska locka barn, ungdomar och vuxna tillbaka till normalläget som var innan pandemin.

Claes Johansson har i sin roll som förenings- och distriktsutvecklare sett ansökningarna trilla in i en strid ström sedan möjligheten öppnades den 20 augusti.
– Det här ska bidra till att få fart på hjulen igen. Det har varit bra tryck på ansökningarna, men ännu finns tid kvar att söka. Bra ansökningar beviljas medel, och det är inte först till kvarn som gäller.

Exemplen på vad ansökningarna kan innehålla är många, men i mångt och mycket handlar det om olika initiativ och projekt kopplade till åter- och nyrekrytering.
– Ett par större föreningar har sökt pengar för att kunna deltidsanställa i syfte att nå ut till skolorna. Andra har sökt för prova-på aktiviteter, öppet hus, läger av olika slag, temakvällar med mera. Andra har sökt för utbildning eller för att subventionera anmälningsavgifter.

Claes är medveten om det är ett intensivt skede av den nya säsongen, där den ordinarie verksamheten tar sin tid i anspråk.
– Men det är värt att tänka igenom hur en ansökan från Återstartstödet kan hjälpa verksamheten. Även små insatser kan göra skillnad när vi nu startar om och ska få fart på allt igen. Aktiviteterna kan innefatta barn, ungdomar, vuxna och paraspelare i alla funktioner och på alla nivåer. Även ledare, tränare, tekniska funktionärer och styrelseledamöter.

Frågor kring det enkla ansökningsförfarandet kan ställas till Claes på claes.johansson@badminton.nu eller telefon 070–768 27 40.

Är ni en förening som söker?
Ansökan sker via IdrottOnline, på samma sätt som vid projektansökningar för Ungdom och Utbildning.
Om ni inte har vana av IdrottOnline går det att göra en ansökan direkt till Svenska Badmintonförbundet här.

Är ni ett distrikt som söker?
Sök direkt via Svenska Badmintonförbundet här.

Lycka till!

Kategorier: Nyheter, SBF

Tungt prestigemöte avslutar andra ligaomgången

2021-09-15 15:05
Mästarlaget från 2018, Täby, bjuder in de regerande mästarna Fyrisfjädern till en sevärd tillställning i kvällens enda ligamatch. Ta del av spänningen mellan dessa storklubbar på Solidsport.se med matchstart klockan 18.

Fyrisfjädern fick en utmärkt inledning på den nya ligasäsongen. Laget vann mot Västra Frölunda med 4-2 och kunde främst glädjas åt en bra start för det nya franska stjärnskottet på damsidan Yaëlle Hoyaux. Nu ställs Uppsalas stolthet mot Stockholms främsta badmintonklubb Täby i en match som ofta bjuder på stor underhållning. Vi kan förvänta oss ett revanschlystet Täby som förlorade sin öppningsmatch i ligan mot Halmstad senast. Tjejerna i laget imponerade dock och lär bli minst lika viktiga när de nu ställs mot Fyrisfjäderns starka damsida.

På www.badmintonligan.se finns lagen presenterade, tillsammans med resultat och tabell.
Ni kan följa matchen via följande länkar på Solidsport.se från kl.18.

Bana 1: https://solidsport.com/taby-bk/games/g/mdde8rte
Bana 2: https://solidsport.com/taby-bk/games/g/xv4ccv6b

Ni kan även följa resultatet i matchen via Scoreboardlive: https://www.scoreboardlive.se/tournament/show/1009

Kategorier: Nyheter, SBF

Välkommen Johan Pellas

2021-09-15 12:21
Vi är mycket glada att välkomna Johan Pellas i rollen som kommunikationsansvarig på Svenska Badmintonförbundet. Han efterträder vår förre kommunikatör Johan Lundberg som sedan i juni är heltidsanställd på idrottsforskning.se.

Johan Pellas är en mycket erfaren journalist, medieproducent, författare, som även är profilerad mot evenemang och marknadsföring. 

Han har även ett djupt rotat idrottsintresse (bland annat i en allsvensk A-trupp i fotboll) och har varit verksam inom idrottens alla nivåer, bland annat med uppdrag åt Riksidrottsförbundet.
Johan har börjat bekanta sig med badminton sedan OS i somras och ser fram emot att bidra till att synliggöra badmintonsporten mer. 

Bosatt i Dalarna kommer Johan att regelbundet finnas på kansliet, Idrottens Hus i Stockholm. 

– Jag kommer in med öppna ögon och vill bidra till utveckling på olika plan. Vi har en verksamhet som är sprängfylld med rörelseglädje och hälsa för alla åldrar, samtidigt som vi är ett förbund som är inkluderande, utmanande och utvecklande. Kort sagt, badmintonsporten är en viktig aktör i samhället. Jag tycker om att flytta gränser, och en vision är att vi ska bli bättre på att lyfta alla våra förtjänster ”till världen utanför”. Här hoppas jag att mitt perspektiv utifrån kan bidra.

– Det är viktigt för mig att lära känna människor och verksamheten inifrån, det är så min karta av utvecklingsinsatser på området kommunikation växer fram. En liten förhoppning är att du som läser detta tar kontakt för att bolla hur vi kan bli bättre på det här området. Bär du på någon idé kring hur vi kan synliggöra badmintonsporten? Andra konstruktiva idéer? Jag blir jätteglad för ett mejl till johan.pellas@badminton.nu så tar vi dialogen vidare därifrån.

Kategorier: Nyheter, SBF

Stekhett Göteborgsderby i Victor Badmintonligan

2021-09-14 12:09
Två nya ligamatcher spelas ikväll, varav ett rivalmöte och derby när Påvelund gästar lokalkonkurrenten Frölunda. I den andra matchen tar IFK Umeå emot Halmstad. Båda matcherna ser du via Solidsport.se med matchstart kl. 18.30.

Västra Frölunda-Påvelund
Det finns alltid en rejäl spänning i luften när Västra Frölunda och Påvelund ställs mot varandra. Västra Frölunda vann senast lagen möttes i förra säsongens mellanseriespel och lär vilja upprepa det scenariot. Inför hösten har man spetsat till sitt lag med dansken Axel Parkhöi som imponerade stort med två vinster i premiärförlusten mot Fyrisfjädern. Även Påvelund har som vanligt värvat till sig några nya danska spelare där främst 18-årige Christopher Vittoriani utmärkte sig senast i förlustmatchen mot Trollhättan. De inledande förlusterna i båda lägren innebär också att två revanschsugna lag kommer att slåss om ligaspelets första seger, men också känslan av att få vara bäst i stan för tillfället.

IFK Umeå-Halmstad
På nordligare breddgrader spelas kvällens andra match mellan IFK Umeå och Halmstad. Här är det hemmalaget Umeå som vill få lite upprättelse efter en svagare inledning på säsongen. Laget föll stort borta mot Aura, men i skrivande stund verkar det som de får tillbaka sin viktige kugge Johan Azelius som missade premiären på grund av sjukdom. Azelius kommer att ta ett beslut efter förmiddagens värmning.
I Halmstad är självförtroendet på topp efter en 4-2 seger inför hemmapubliken i Söndrumshallen. Laget fick bästa möjliga start på säsongen och deras danska herrspelare var tillbaka för att leverera direkt. Ett riktigt spännande danskt-indonesiskt möte är förmodligen att vänta när Umeås succéspelare från Indonesien Andi Fadel Muhammad lär få ta sig an den näst intill förlustfrie dansken Rasmus Messerschmidt i en av herrsinglarna.

Vi önskar alla inblandade lycka till!

Kom ihåg att matcherna går att följa på Solidsport.se med start kl.18.30.

Västra Frölunda-Påvelund
Bana 1: https://solidsport.com/vastra-frolunda-badminton/games/g/a2j85mzd
Bana 2: https://solidsport.com/vastra-frolunda-badminton/games/g/r40x95pi

IFK Umeå-Halmstad
Bana 1: https://solidsport.com/ifk-umea-badminton/games/g/3rosqn7m
Bana 2: https://solidsport.com/ifk-umea-badminton/games/g/d5i4jf0r

Här kan du även följa resultaten från matcherna samt kolla in laguppställningarna på Scoreboardlive.se:
Västra Frölunda-Påvelund 
IFK Umeå-Halmstad 

På www.badmintonligan.se finns lagen presenterade, tillsammans med resultat och tabell.

Kategorier: Nyheter, SBF

Guld och silver till Täby i FZ FORZA Stockholm Junior 2021

2021-09-14 11:04
Julia Tuvesson motsvarade guldförväntningarna och vann damsingel och dubbel tillsammans med Jessica Silvennoinen. Ludwig Axelsson och Emil Söderdahl knep silver i herrdubbel.

Bild: Jessica Silvennoinen och Julia Tuvesson överst på pallen i damdubbel. Ramona Üprus, Estland och Celia Rippert, Frankrike tog andraplatsen.

Täby Badmintonförening arrangerade i helgen säsongens första internationella tävling på svensk mark, FZ FORZA Stockholm Junior 2021. Tävlingen ingår i Badminton World Federations Junior National series och samlade deltagare från åtta nationer.  

Till semifinalerna kvalificerade sig spelare från Tyskland, USA, Frankrike, Estland, Portugal, Norge och Sverige. Täbys Julia Tuvesson och tyske Jarne Schlevoigt vann två titlar vardera. Estländska Ramona Üprus utmärkte sig genom att spela i samtliga finaler och kunde åka hem med tre silver.
Alla medaljörer och resultat finner ni här.

Täby bjöd i vanlig ordning på en mycket fin inramning, stort tack till arrangörerna.

Kategorier: Nyheter, SBF

Victor Badmintonligans andra omgång inleds med Trollhättan - Aura

2021-09-13 18:03
Flera spännande svensk-danska drabbningar står på menyn när Trollhättan tar emot Aura i Innovatumhallen. Se matchen via Solidsport.se med matchstart kl.18.30.

Bilden ovan: Ludvig Petre Olsson, Trollhättan, söker revansch mot Auras Jacob Nilsson.

Båda lagen kommer stärkta efter inledande segrar när Victor Badmintonligan drog i gång under förra veckan. Aura tog en rejäl hemmaseger mot IFK Umeå samtidigt som Trollhättan kämpade sig till en vinst i golden set borta mot Påvelund. Vi kan därför förvänta oss en kamp full av självförtroende där sevärda lirare från Danmark så som Emil Hybel, Sebastian Bugtrup och Sara Lundgaard kommer äntra scenen tillsammans med svensk landslagsklass i form av Jacob Nilsson, Johanna Magnusson och Ludvig Petre Olsson.

Det är danskpräglat i varje delmatch förutom det mycket prestigefyllda svenskmötet i herrsingel 1. Där ställs just Jacob Nilsson mot den sju år yngre Ludvig Petre Olsson. Senast spelarna möttes var under förra ligasäsongen i Malmö. Då vann Jacob och därmed är Ludvig nu ute efter revansch på sin egen hemmaplan.

Se matchen här via SolidSports sändningar:

Måndag kl 18:30
Bana 1:
https://solidsport.com/trollhattan-bmf/games/g/fflle2vm

Bana 2:
https://solidsport.com/trollhattan-bmf/games/g/mdixzcda

På www.badmintonligan.se finns lagen presenterade, tillsammans med resultat och tabell.

Spelschemat för övriga matcher i Victor Badmintonligans andra omgång är enligt följande:

Tisdag 14 september kl. 18.00
Västra Frölunda BMF - Påvelund TBK
https://solidsport.com/vastra-frolunda-badminton

IFK Umeå – Halmstad BMK
https://solidsport.com/ifk-umea-badminton

Onsdag 15 september kl. 18.00
Täby BMF - Fyrisfjäderns BMK
https://solidsport.com/taby-bk

Ni kan följa alla sändningar från matcherna via Solidsport och dessutom alla resultat på Scoreboardlive.
https://www.scoreboardlive.se/tournament/show/1003

Kategorier: Nyheter, SBF

Dramatik när Victor Badmintonligan drog i gång

2021-09-10 16:15
Säsongens nyförvärv fick direkt avgörande roller i ligaomgångens mest spännande premiärmatch. Trollhättans Sebastian Bugtrup tog hem segern för sin nya klubb när han i golden set vann mot landsmannen Christopher Vittoriani, Påvelund.

Bilden ovan: Auras uppladdning inför storsegern mot Umeå.

De fyra första ligamatcherna är avklarade och det var i Påvelunds hemmaborg som det mest nervkittlande dramat utspelade sig. En intressant aspekt inför drabbningen mellan Trollhättan och Påvelund var att se de nya danskarnas inflytande på sina lags prestationer. De kastades direkt in i matchavgörande moment och det var framförallt en av dem som klarade uppgiften med bravur. Den trefaldiga matchhjälten Sebastian Bugtrup i Trollhättan stod för omgångens insats när han bar fram sitt nya lag mot en skön bortaseger.

– Jag har många fina intryck från min första match med laget. Det var riktigt härligt att äntligen få komma i gång och jag var spänd på att få spela. Jag har tränat mycket inför detta och därför kände jag mig väl förberedd. Nyckeln i spelet i dag var helt klart min smash, förklarar Bugtrup.

Den hårt slående dansken inledde sitt segertåg med att relativt enkelt vinna mot Påvelunds Gabriel Ulldahl i förstasingeln. Hemmalagets ankare var därmed redan här besegrad, vilket satte tonen för resten av matchen och fick göteborgarna att känna sig lite skakiga. Trollhättans dansk-norska damdubbel förstärkte sedan den känslan ytterligare när man drygade ut ledningen efter en ohotad 3-0 seger.
    Här och nu skulle dock matchen vända helt, mycket tack vare en svensk mästarinnas bländande spel och lite dansk spelskicklighet. Påvelunds Edith Urell stod nämligen som vanligt för en solid insats och utgör trots sin unga ålder en stor trygghet för laget. Hon kunde tillsammans med Mattias Thyrri ta hem mixeden och följde sedan upp det med att vinna damsingeln mot Trollhättans Iben Bergstein. Dessförinnan hade även Påvelunds nytillkomne danske yngling Christopher Vittoriani gjort rent hus i sin herrsingelsdebut mot Jesper Borgstedt och bidragit till att att hans lag nu var närmast segern.

Just som Påvelund tagit över taktpinnen var det dags för Bugtrup-show igen, som del av den herrdubbel-konstellation som pressade fram ett avgörande "goldet set". Dansken visade prov på sin mångsidighet och kunde tillsammans med dubbelspecialisten Daniel Lundgaard till slut ta kål på Ulldahl/Thyrri efter en rejäl femsetsmangling. Ett sista ”gyllene set” skulle därmed spelas och huvudrollsinnehavarna fick även debutera i det spelmomentet. Hemmalaget skickade in den 18-årige Vittoriani som skulle försöka med något som Gabriel Ulldahl inte klarade av, att ta ett set på den för kvällen orubblige Bugtrup.
Men visst skulle den iskalle Bugtrup avsluta på samma strålande vis som han började och för tredje gången stå för en helt matchavgörande insats. När Bugtrup hade matchboll vid ställningen 10-9 kändes dock matchutgången vidöppen, men då spelade Vittorianis nerver honom ett lite spratt och han servade den nästföljande serven i nät. Ett snöpligt avslut på en annars mycket välspelad tillställning där Trollhättan nu kan glädjas åt två inspelade poäng.

– Jag är jätteglad att jag kunde hantera spänningen i goldet set och säkra en seger för mitt lag. Det är dessutom lätt att spela med en så fin atmosfär som det är i Trollhättan där alla bidrar både på och utanför banan. Nu ser jag fram emot resten av säsongen och framför allt att få spela på hemmaplan nästa gång, avslutar matchhjälten Sebastian Bugtrup.

På övriga håll i Badmintonsverige kunde Fyrisfjädern, Aura och Halmstad vinna sina premiärmatcher.
I Uppsala var det Fyrisfjädern som till slut var allra starkast i mötet med Västra Frölunda och vann med 4-2. Trots att göteborgarnas nya danske spelare Axel Parkhöi bidrog med segrar i både herrsingeln och herrdubbeln, så var det främst damerna i Fyris som stod för ett hundraprocentigt utförande. Glädjande för laget var att det franska nyförvärvet Yaëlle Hoyaux kom till spel och fick en fin inledning på sitt deltagande i den svenska ligan. Fransyskan vann enkelt och planenligt sin singel för att sedan snabbt hitta ett vinstgivande samarbete med Moa Sjöö i damdubbeln. Paret besegrade Frölundas Sanne Ekberg och Ida Melkerhed med 3-1 i set. Yaëlle Hoyaux är rankad 76:a på världsrankingen i damsingelkategorin och lär få fler betydelsefulla roller i framtida matcher med de regerande mästarna. Utöver damsidans prickfria insats kunde Albin Hjelm återigen anföra sitt lag mot vinsten. Singelkampen med Frölundas Gustav Björkler var av den mest nagelbitande karaktären och trots matchboll emot sig i det femte setet var det ändå Hjelm som till slut vann med 12-10.

På halländsk mark var det hemmalaget Halmstad som vann med 4-2 efter en del trubbel med Täbys starka damspelare. Ashwathi Pillai tog en fin skalp mot Sofie Holmboe Dahl och även Clara Nistad i par med Jessica Silvennoinen kunde vinna sin damdubbelmatch mot danskt motstånd. Halmstad var dock danskpräglat även på herrsidan denna kväll och då är man starka. Rasmus Messerschmidt var tillbaka och så även Mikkel Mikkelsen. Dessa viktiga kuggar var felfria och skapade ett stort övertag.

När mötet lagen emellan var helt utjämnat efter fyra spelade delmatcher så kunde Filip Suwanphingkhas skönlir i den andra herrsingeln samt Mikkelsen och Tim Foos rutinerade dubbelspel säkra segern för 2019 års ligamästare. Nu har Halmstad påbörjat jakten på sitt andra SM-guld.

Den första ligaomgångens mest ensidiga historia ägde rum i Malmö. De båda topplagen från förra säsongen, Aura och IFK Umeå, slogs i en jämn toppstrid senast det begav sig, men nu var Aura i en klass för sig. Laget dominerade i fem av sex delmatcher och kunde därmed vinna med 5-1. Det ska dock tilläggas att IFK Umeå hade flera viktiga nyckelspelare borta och ställde därför upp med ett något decimerat manskap. Den tvåfaldige SM-medaljören i U17-klassen Edvard Hylander fick därför debutera i högsta ligan, men hade en tuff kväll precis som näst intill hela hans lag. I Aura tog danskan Frederikke Lund en övertygande vinst mot Umeås indonesiska Melsya Nur Fitriani och vann utan att tappa ett set. Umeås indonesiska par skulle dock få lite upprättelse när Melsyas man Andi Fadel Muhammad lyckades plocka ner Auras Jacob Nilsson och visade återigen sin styrka bland ligans främsta herrsingelspelare.

Nu väntar nästa ligaomgång redan 13:e till 15:e september, med matchschema och tillhörande länkar för sändningarna via SolidSport enligt nedan.
På www.badmintonligan.se finns lagen presenterade, tillsammans med resultat och tabell.

Måndagen den 13:e september kl 18.30
Trollhättans BMF- BMK Aura
https://solidsport.com/trollhattan-bmf/games/g/fflle2vm


Tisdagen den 14:e september kl. 18.30
Västra Frölunda BMF- Påvelund TBK
https://solidsport.com/vastra-frolunda-badminton/games/g/a2j85mzd

IFK Umeå- Halmstad BMK
https://solidsport.com/ifk-umea-badminton/games/g/3rosqn7m


Onsdagen den 15:e september kl. 18.00
Täby BMF-Fyrisfjädern BMK
https://solidsport.com/taby-bk/games/g/mdde8rte

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix i exklusiv skara – tränar med världseliten

2021-09-09 16:09
Felix Burestedt är inne i ett högintressant skede av sin karriär. Inom loppet av fem-sex veckor har han med framgång deltagit på sitt första OS, för att sen vinna ett SM-guld på hemmaplan. Nu kommer nästa höjdpunkt och erkännande.

– Jag är sedan en dryg vecka tillbaka i Dubai och tränar med Viktor Axelsen, dansken som vann OS-guld i Tokyo. Viktor har flyttat sin träningsbas hit och har bjudit in några spelare från både Europa och Asien att träna med honom fram till den 19 september, då han ska tillbaka till Danmark för att förbereda sig på hemmaplan inför lag-VM.

Felix berättar om intensiva och mycket utvecklande dagar.
– Vi tränar två gånger om dagen och som regler är det väldigt tuffa morgonträningar varvade med teknik- eller skill-sessions och gym på eftermiddagarna. Det är minst sagt en extremt motiverande miljö att träna i, och även utmanande. Det är stort att få uppleva denna kvalitet och höga nivå på träningen.Förutom Felix och Viktor Axelsen (rankad tvåa i världen) deltar Lakshya Sen, Indien, rankad 24 i världen), Loh Kean Yew (rankad etta i Singapore och 40:a i världen), Brian Yang (rankad etta i Kanada, 43:a i världen), samt Toby Penty (rankad etta i England och 51:a i världen).
– Det är inspirerande och lärorikt på många olika sätt att vara här och inte minst av att varje dag få känna på nivån av att spela med riktigt bra spelare.

En högmotiverad Felix, just nu rankad 57:a i världen, ser fram emot en spännande höst.
– Jag hoppas suga in så mycket lärdom och erfarenhet som möjligt under dessa veckor, och hoppas på att kunna ta steg framåt och visa detta i de tävlingar som väntar i oktober månad. Det ska bli oerhört intressant och spännande.

Kategorier: Nyheter, SBF

Premiärdags för Victor Badmintonligan

2021-09-07 16:50
Nu börjar en ny spännande säsong av den högsta serien inom svensk badminton. Den 8-9 september spelas den första och efterlängtade omgången i grundserien. Här kommer en del intressant fakta. Och kom ihåg att följa matcherna live via Solidsport.

Badmintonligasäsongen inleds med två spännande drabbningar under onsdag 8 september. Först ut är Halmstads lagbygge med australiensisk touch mot Täbys solida svenska trupp. Hallänningarna har inför säsongen bevarat stora delar av det lag som så framgångsrikt burit dem mot toppen. Dessutom har man spetsat till damsidan med tre australiensiska landslagsspelare i form av dubbelparet från senaste OS, Gronya Somerville och Setyana Mapasa, samt singelspelaren Wendy Chen. I skrivande stund är det något oklart hur mycket Halmstad kan använda sig av dessa spelare med tanke på den rådande pandemin. Spelarna kommer vara mycket i Danmark under året och ville därmed ha en svensk ligaklubb att spela för. Då föll valet på ligamästarna från 2019.

I Täby sätter man sin tilltro till unga duktiga svenska spelare och man kommer även stärkta från ett lyckat junior-SM där flera av guldhjältarna säkerligen kommer utgöra en viktig del i lagets framtida ligamatcher. Julia Tuvesson, Ludwig Axelsson, Jessica Silvennoinen har nyligen fått titulera sig som mästare tillsammans med Tom Söderström och Elin Boman och kommer bära med sig det självförtroendet in i seriespelet.

I den andra matchen som inleder ligaspelet ställs Påvelund mot Trollhättan. Båda lagen har som vanligt en dansk prägel bland sina stjärnskott utöver ett par svenska toppspelare. I Påvelund har exempelvis den 18-årige danske stortalangen Christopher Vittoriani anslutit samt hans landsman tillika dubbelspecialisten Andreas Sondergaard. Klubben har även förstärkt truppen bland damspelarna då man gjort klart med 20-åriga danskan Clara Graversen, vars insatser från junioråren gett henne flera europeiska mästerskapsmedaljer.

I Trollhättan finns sedan två säsonger tillbaka danska herrsingelstjärnan Hans Kristian Vittinghus. Han har skrivit på för ytterligare en ligasäsong och får nu även sällskap av Sebastian Bungtrup. Den sistnämnde kombinerar studier med en internationell satsning och har samma moderklubb som Trollhättans trygghet på damsidan, Iben Bergstein. Både kommer ursprungligen från Hvidovre som huserar i danska division ett. Trollhättan får dock klara sig utan Malay Yap Khai Quan som återvänt till Malaysia, samt danskarna Jeppe Bay och Sofia Grundtvig.

Nu på torsdag 9 september ställs de regerande mästarna Fyrisfjädern mot Västra Frölunda. Fyrisfjädern vann förra säsongens ligamästerskap med minsta möjliga marginal i finalen mot IFK Umeå. Näst intill alla de spelare som bar fram laget till den titeln finns kvar, förutom den danske frontfiguren Victor Svendsen. Klubben har dock ersatt sin ledande stjärna med en bolltrollare från Indonesien. Nu kommer nämligen landslagsspelaren Firman Abdul Kholik bidra med sina främsta kvalitéer till Uppsala-laget och vi har därmed ett spännande helindonesiskt möte att se fram emot när Fyrisfjädern möter Umeå framöver.

Umeås indones Andi Fadel Muhammad lär vara ordentligt laddad när han nu kommer att få mäta sig med sin landsman. På damsidan har Fyrisfjädern kvar sin stabila grund i form av systrarna Sjöö och danskan Julie Dawall Jakobsen.

I Frölunda har två av deras främsta spelare Gustav Björkler och Joel Hansson nyligen flyttat till det nationella landslagscentret i Uppsala för att där ta ytterligare kliv i karriären. De båda göteborgarna är dock lojala mot sin tidigare klubb och kommer fortsatt att spela för just Västra Frölunda den kommande säsongen. Klubbens succé med ett stort medaljregn under senaste senior-SM bådar gott inför ligastarten och laget lär dessutom vara rejält revanschsugna efter en snöplig kvartsfinalförlust mot Täby senast ligan begav sig. Det finns en utpräglad filosofi i klubben att ge sina egna svenska spelare chansen i så stor utsträckning som möjligt, men man har fortfarande två riktiga europeiska topplirare med i truppen. Zvonimir Durkinjak och Kirsty Gilmour är tillgängliga och den förstnämnde kroaten har ofta fått agera i rollen som tungan på vågen när Frölunda vunnit sina allra jämnaste tillställningar. Vi kan nog förvänta oss att stjärnan från Balkan lär fortsätta vara en stabil pjäs att lita på när laget går in i en ny ligasäsong.

Den 9 september kan vi även förvänta oss en spektakulär kamp mellan nord och syd. Malmös stolthet Aura tar emot norrlänningarnas hopp IFK Umeå. Skånelaget Aura har kvar samma stomme som förra säsongen där man blandar svensk landslagsklass med dansk spets. Johanna Magnusson och Jacob Nilsson är kvar för att föra fram sin klubb till nya framgångar. Dessutom kommer den danska kvartetten Emil Hybel, Andreas Fleischer, Patrick Seitzberg Abdilgaard och Fredrikke Lund på nytt finnas där för att göra den starka truppen komplett.

Även i IFK Umeå ser det mesta ut som under förra säsongen, men enda undantaget att stjärnspelaren Malena Norrman lämnat helt för spel i danska Köpenhamn. Det innebär samtidigt att klubbens duktiga damdubbel- och mixedspelare Nathalie Wang och Ronak Olyaee får utrymme att kliva fram ur hennes skugga för att ta ett ännu större ansvar. Kvar sedan förra säsongen finns även det gifta indonesiska paret Andi Fadel Muhammad och Melsya Nur Fitriani. Dessa visade sig vara otroligt viktiga när Umeå imponerade på alla och var endast en ynka poäng i Johan Azelius herrsingel ifrån att ta hem det senaste ligaguldet. Revanschlustan är därmed stor och med kvarvarande svenska profiler som just Johan Azelius och Martin Norrman samt återvändande Jonathan Forsberg så lär laget försöka hålla sig kvar i toppskiktet.

Spelschemat för den första omgången i SBL är enligt följande:

Onsdag 8 september kl. 18.30

Halmstad BMK-Täby BMF

https://solidsport.com/halmstadbadminton/games/g/7enpkdjp

Påvelund TBK-Trollhättans BMF

https://solidsport.com/ptbk/games/g/u1b596e4

 

Torsdag 9 september kl. 18.00

BMK Aura-IFK Umeå

https://solidsport.com/bmk-aura/games/g/g1liez6a

Fyrisfjäderns BMK- Västra Frölunda BMF

https://solidsport.com/fyrisfjadern/games/g/25q4iyl9

 

Ni kan följa alla sändningar från matcherna via Solidsport och dessutom alla resultat på Scoreboardlive.

https://www.scoreboardlive.se/tournament/show/1003

Kategorier: Nyheter, SBF

Täby dominerade i årets junior-SM

2021-09-06 20:47
Fyra av fem guld gick till Täby badmintonklubb när junior-SM genomfördes i Västerbotten den gångna helgen. En stor eloge ska riktas till IFK Umeå som genomförde ett bra evenemang.

Bilden ovan: Tom Söderström och Ludwig Axelsson, Täby, vann herrdubbel i USM. Foto: Cecilia Wang vid senior SM i Borås.

Här kommer en sammanfattning av helgen.

Under SM kröntes en badmintondrottning respektive badmintonkung bland juniorerna, då Täbyparet Jessica Silvennoinen och Ludwig Axelsson blev tvåfaldiga guldmedaljörer. Det var en storslagen prestation, då man i tuff konkurrens med framförallt hemmaklubben Umeå, Frölunda och Spårvägen visade sig vara allra starkast i finalspelet.

Mixedfinalen blev en redig nervpärs och Frölundas representanter Gustav Björkler och Ida Melkerhed var sammanlagt bara två poäng ifrån att ta hem den. Paret hade nämligen en ledning med 20-18 i båda seten, men lyckades inte förvalta möjligheterna. Istället var det just Axelsson/Silvennoinen som plockade fram en taktisk och mental styrka och kunde genomföra två häftiga vändningar. I det första setet tog man fyra raka bollar under slutspurten och vann det med 22-20. Därefter såg man till att bjuda på ett liknande scenario i det andra setet och kunde efter den inslagna matchbollen vid 25-24 ge varandra en ljuvlig guldkram.

– När det väl drar ihop sig brukar jag alltid vara på tårna, berättar Ludwig. Det har jag varit duktig på hela livet. Redan som liten brukade jag kliva fram i de riktigt jämna matcherna och det var

skönt att kunna göra det nu med under SM. Det är såklart en fantastisk känsla att få vinna två guld.

– Det känns sjukt att återigen få uppleva känslan av att vinna när man inte tävlat på så länge, säger Jessica. Det var dessutom jätteroligt att få vinna med klubbkompisarna och en riktigt bra start för

mig i min nya klubb. I mixedfinalen försökte jag hålla lugnet, serva stabilt och gå tidigt på nät.

Dubbla guld
Tack vare en stabil insats i damdubbeln kunde Jessica tillsammans med Elin Boman vinna ytterligare en guldmedalj. Detta efter att man finalbesegrat hemmahoppet Selma Arvidsson och Täbys Miranda Johansson. De sistnämnda stod i semifinalen för en liten sensation när man besegrade förstaseedade Tuvesson/Wang, men i finalen blev det en klar förlust i två raka set mot en för dagen vrålstark Täbyduo.

– Även om vi var storfavoriter, så kände vi ingen press, säger Jessica. Vi bara njöt av varje boll och spelade vårt spel. Jag och Elin är jättebra kompisar utanför banan och det var därför fantastiskt kul att göra detta tillsammans.

Ludwig Axelson ville inte vara sämre och såg till så att även han fick inta tronen två gånger om. I herrdubbelfinalen med partnern Tom Söderström.

– Det känns riktigt bra att vi höll vårt fokus uppe, lyckades vända matchen flera gånger om och till slut även vinna, säger Ludwig. Det känns svårsmält att jag nu har två junior-SM guld och jag lär nog inse det först om några dagar.

I finalen besegrade han Spårvägens Theodor Hylander och Filip Karlborg. Filip skulle dock få känna på den ädlaste valörens utsökta smak när han efter en bragdartad resa lyckades med något helt nytt. Nämligen att vinna en tävlingsmatch mot herrsingelfavoriten Gustav Björkler. Det var förkrossande 24-0 till Gustav i inbördes matcher (alla kategorier inräknade), men i årets junior-SM final skulle den så efterlängtade vinsten för Filip komma. Han fick visserligen en tung start då han tappade det första setet. Men Filip hade trots setförlusten en bra känsla.

– Det var bara att gilla läget. Jag kände att jag var minst lika bra som honom i det första setet, då jag ofta styrde duellerna och kunde därför gå ut med samma gameplan i det andra. Eftersom vi känner varandra så otroligt bra efter tre år tillsammans i Göteborg och nu på centret i Uppsala så blir spelet ibland ganska låst. Vi vet ju exakt vad den andre ska göra. Jag vet om att han har en sjukt bra offensiv från bakplan och försökte därför variera spelet mycket för att få fram honom i banan. Därefter vill jag komma över honom med snabba lyft. Dessutom brukar Gustav vakta sitt bakre förehandhörn och vara väldigt giftig där och därför försökte jag hålla honom ifrån de lägena, berättar Filip.

Under matchens gång hade Gustav problem vid sin egen serve, vilket Filip hade förutsett och försökte påverka ännu mer.

– Jag visste från våra träningar att Gustav har experimenterat en del med serven och att han vill ändra lite på den. Jag var därför ofta väldigt aggressiv på returen för att göra honom lite skakig. Det höll i sig hela matchen och fungerade bra, menar Filip.

En bruten svit
Dessa taktiska drag gav resultat när han kämpade sig till en setseger i det andra setet och stod för en mäktig comeback i det tredje. Vid ställningen 18-14 till Gustav infann sig en känsla av att titelfavoriten från Frölunda trots allt skulle ta hem det, men då smög sig en osäkerhet in i göteborgarens spel, vilket Filip utnyttjade. Guldhjälten från Spårvägen vände på allt och kunde till sin stora lycka konstatera att han äntligen klarade av att besegra sin svårbemästrade badmintonvän. Ett respektfullt segerjubel utbröt där Filip först kramade om sin tränare Mats Persson för att sedan springa fram och ge Gustav en tröstande omfamning. En fin gest från en mycket välförtjänt guldmedaljör.

– Det var en otrolig urladdning och det var skönt att efter många tighta matcher mot varandra till slut få vinna. Jag visste att jag hade en bra chans, men det är ändå svårt att ta in känslan av att jag faktiskt klarade av det.

På damsidan i singelkategorin motsvarade Täbys Julia Tuvesson alla förväntningar och vann efter att ha hållit setförlustkontot på noll genom hela turneringen. Hon pressades lite i finalen av klubbkamraten Elin Boman, men höll även där undan i två raka set, 21-15, 21-18.

Tuvessons segertåg genom junior-SM fullbordade därmed Täbys framgångssaga.

Värt att notera: IFK Umeå stod som vanligt för ett prickfritt arrangemang och vi riktar ett stort tack till föreningen för ett mycket väl genomfört mästerskap.

Resultat till alla matcher finns på Tournament Software.

Samtliga medaljörer U19 SM 2021:

Damsingel U19

 1. Julia Tuvesson, Täby
 2. Elin Boman, Täby
 3. Selma Arvidsson, IFK Umeå
 4. Mirjam Lindgärde, Västra Frölunda

Herrsingel U19

 1. Filip Karlborg, Spårvägen
 2. Gustav Björkler, Västra Frölunda
 3. Kim Linell, IFK Umeå
 4. Emil Söderdahl, Täby

Mixeddubbel U19

 1. Ludwig Axelsson/Jessica Silvennoinen, Täby
 2. Gustav Björkler/Ida Melkerhed, Västra Frölunda
 3. Lucas Forslund/Selma Arvidsson, IFK Umeå
 4. Simon Sandin, Skogås/Lovisa Neuber, Täby

 Damdubbel U19

 1. Elin Boman/Jessica Silvennoinen, Täby
 2. Selma Arvidsson, IFK Umeå/Miranda Johansson, Täby
 3. Ida Melkerhed, Västra Frölunda/Alice Molin, IFK Umeå
 4. Julia Tuvesson, Täby/Cecilia Wang, Halmstad

Herrdubbel U19

 1. Ludwig Axelsson/ Tom Söderström, Täby
 2. Theodor Hylander/Filip Karlborg, Spårvägen
 3. Helmer Andersson/Lucas Forslund, IFK Umeå
 4. Alvin Palm, Spårvägen/Eric Ramstedt, Täby
Kategorier: Nyheter, SBF

Junior-SM avgörs i Umeå

2021-09-03 19:33
För tredje gången på fem år arrangerar IFK Umeå badmintonklubb junior-SM. Föreningen välkomnar därmed på nytt Sveriges främsta U19-spelare till staden, där tuffa medaljstrider kommer att utspela sig mellan den 3:e och 5:e september.

Bilden ovan: Julia Tuvesson, Täby, är en av guldfavoriterna vid U19 SM. Foto: Cecilia Wang.

Det sista återstående mästerskapet under några intensiva SM-helger är här och det har blivit dags att kora 2021 års svenska mästare bland juniorspelare födda 2002 och yngre. IFK Umeå har som vanligt lagt mycket tid på förberedelserna för att kunna arrangera ett SM på allra bästa sätt.
- Vår arrangörsgrupp gör ett otroligt stort arbete och många i klubben jobbar för att få allt i arrangemanget att fungera bra. För klubben betyder U19-SM dels att vi kan ge Umeås invånare en chans att med fritt inträde ta del av tävlingarna och även ge alla badmintonintresserade en möjlighet att via media följa matcherna, säger klubbens tränare och ordförande Simon Knutsson.

Bland hemmahoppen i årets tävling finns bland annat Selma Arvidsson och Lucas Forslund, men även de nyblivna guldmedaljörerna från U17-SM Edvard Hylander och Kim Linell.
-Många av våra spelare har medaljförhoppningar och de har gjort väldigt bra förberedelser under lång tid tillbaka samt under hela sommaren. Att ta medalj i den här tuffa konkurrensen kommer inte bli enkelt, men vi hoppas och tror på att någon medalj kan komma till våra spelare, menar Knutsson.

I singelkategorierna finns två givna favoriter till gulden, nämligen Västra Frölundas Gustav Björkler och Täbys Julia Tuvesson. Det vore därmed en liten skräll ifall dessa båda spelare inte står överst på pallen när tävlingen summeras under söndagen. Spårvägens Filip Karlborg lär dock försöka utmana i allra högsta grad i herrsingeln, samt Halmstads Cecilia Wang och den andraseedade hemmaspelaren Selma Arvidsson i damsingeln.

I damdubbeln finns det två par som sticker ut och som lär vara en del av den kommande finalen, om ingen överraskning sker längs vägen. Även här får Julia Tuvesson bära favoritskapet tillsammans med Cecilia Wang. Deras främsta utmanare är Täbykonstellationen Elin Boman/Jessica Silvennoinen.

En spelare som går från klarhet till klarhet varje gång han får möjligheten att ta del av rampljuset är skönliraren Ludwig Axelsson från Täby. Hans tekniska briljans kan säkerligen ge honom två medaljer i herrdubbel respektive mixed och spelar han sina kort rätt kan det även sluta med något guld. Tillsammans med sina partners Tom Söderström och Jessica Silvennoinen utgör han två riktigt vassa titelaspirerande par.
Men i mixedspelet finns även Frölundasonen Gustav Björkler som numera är Sveriges främsta manliga mixedspelare tack vare sitt senior SM-guld för ett par veckor sedan. Han bildar nu par med Ida Melkerhed och får tack vare sin senaste tunga merit bära favoritskapet i den kategorin. I herrdubbeln finns även de förstaseedade spårvägenkillarna Theodor Hylander och Filip Karlborg som potentiella guldkandidater.

Huvudtävlingen påbörjas sedan kl. 09.00 lördag den 4:e september.
Semifinaler och finaler spelas söndagen den 5:e september från kl. 09.00.

Junior-SM kan ni följa via Solidsport på den här länken:
https://solidsport.com/victor-junior-sm/watch/loerdag-jsm-bana-1

Spelschema och resultat från mästerskapet finns på Tournament Software:
https://badmintonsweden.tournamentsoftware.com/tournament/E4009262-A20F-434A-B18A-FB87B4E72830/matches/

Kategorier: Nyheter, SBF

Nyheter i Victor Badmintonligan

2021-09-03 17:37
Förlängning upp till 15 poäng i seten och tillåten publik i hallarna. Det är två av nyheterna inför premiären av Victor Badmintonligan.

När Victor Badmintonligan drar igång igen den 8 september kommer spelare och ledare få förhålla sig till ett par nya regler.

Den mest glädjande nyheten är att alla deltagande lag återigen kommer kunna bjuda på Sveriges bästa badmintonunderhållning inför publik. Sedan corona-restriktionerna lättade så är det nämligen tillåtet med publik på arenorna som kan uppleva badmintondramatik på plats.

Folkhälsomyndigheten tillåter upp till 300 personer i publiken vid inomhusarrangemang. Förutsättningarna för att ta in publik i hallarna ser lite olika ut för arrangörerna av Victor Badmintonligan och det tillåtna publikantalet kan därför variera mellan hallarna. Fortfarande är det viktigt att alla besökare är symptomfria, att trängsel undviks och avstånd på minst en meter mellan olika sällskap upprätthålls inne på arenan. 

När det gäller poängsystemet så har det även här införts en tydlig förändring. Matcherna fortsätter att spelas i bäst av fem set till 11, men vid ett eventuellt 10-lika läge så krävs därefter en tvåpoängsledning för att vinna setet. Denna förlängning gäller upp till 14-lika, och sedan vinner spelaren/spelarna setet som tar den 15:e poängen. Tidigare hade spelarna ömsesidig setboll redan vid 10-lika utan någon förlängning, men nu kommer alltså seten i matcherna pågå till max 15 poäng.

Förslaget om ändring av poängsystemet lyftes fram under ett möte med lagen i Victor Badmintonligan inför den här säsongen. Den nya poängräkningen med förlängning till 15 motsvarar det förslag som det internationella badmintonförbundet BWF röstade om i våras. Med förlängning av seten ökar chansen till mer spänning under matcherna tack vare fler möjliga matchbollar i jämna matcher och förhoppningen är att den nya poängränkngen kommer att tilltala såväl publik som spelare.

Det finns även en justering som riktas till lagledaren, men som även berör den som  vill veta vilka macther som kommer att spelas i förväg. Tidigare har laguppställningarna lämnats in 24 timmar innan matchstart, men kunnat ändras fram till 60 minuter innan match. Under den kommande säsongen lämnas laguppställningarna in tre timmar innan macthstart och ändringar i den inlämnade laguppställningen blir betydligt svårare att genomföra.

Nu ser vi fram emot att starta upp en ny spännande säsong av Victor Badmintonligan. Den första omgången spelas enligt följande:

Datum Dag Tid Hemmalag   Bortalag Arena / Anläggning 08-sep onsdag 18:30 Halmstad - Täby Söndrumshallen, Halmstad 08-sep onsdag 18:30 Påvelund - Trollhättan Påvelundshallen, Göteborg 09-sep torsdag 18:00 Aura - Umeå Malmö BadmintonCenter 09-sep torsdag 18:00 Fyrisfjädern - Västra Frölunda Uppsala Boservice Arena
Kategorier: Nyheter, SBF

Rekordstor utbildningshelg inom svensk badminton

2021-09-03 15:41
I slutet av augusti anordnade Badminton Sweden den årliga utbildningshelgen, denna gång i nytt digitalt format. Utbildningshelgen lockade totalt en bit över 100 deltagare, allt från ideellt engagerade föräldrar till topptränare på elitnivå.

Den 28-29 augusti genomförde Badminton Sweden en utbildningshelg där nytt för i år var det digitala formatet.

- Som jag beskrev inför konferensen så har målet hela tiden varit att skapa ett inkluderande format som känns lättillgängligt och intressant på alla olika nivåer inom svensk badminton. Årets digitala konferens tycker jag återigen visar prov på att det finns en vilja och ett stort engagemang hos våra föreningar och förbund, säger utbildningsansvarig, Hannes Andersson.

Under utbildningshelgen har deltagaren haft möjlighet att ta del av fyra olika teman: Barn och ungdom, hållbar elitidrott, föreningsutveckling och tekniska funktionärer/Para-badminton. Varje tema sammanfattades med en paneldiskussion där föreläsarna bemötte frågor från deltagarna och öppnade upp för samtal kopplat till dagens ämnen.

- En sån här helg blir det naturligt mycket lyssnande för deltagaren därför känns det kul att det också funnits inslag av diskussion och kunskapsutbyte med mellan våra experter, distrikt, förening och den enskilde ideella tränaren. Där har även jag som utbildningsansvarig fått med mig många bra frågor, kommentarer och synpunkter om vår utbildningsverksamhet och hur behovet ser ut ute i landet. Min känsla är också att deltagarna fått med sig nya tankar och idéer hem till sin egen verksamhet, fortsätter Hannes Andersson.

Simon Knutsson, spelare, tränare och ordförande i IFK Umeå Badminton var en av deltagarna under utbildningshelgen.

- Jag tycker det var bra att som deltagare få ta del av föreläsningar från många olika områden. Jag deltog på alla föreläsningar och tycker de var givande, både i min roll som förtroendevald och tränare. Snyggt ordnat med att kunna delta ”hemifrån” men ändå erbjudas möjligheten till att ställa frågor och diskutera.

Barn/ungdom var det utbildningsblock som lockade flest deltagare under helgen, tätt följt av föreningsutveckling. Två block där ledarskapet fick stå i centrum.

- Slutligen tycker jag helgen ringar in just hur avgörande kompetenta och engagerade ledare är för svensk badminton. Ledarskapet är motorn i vår verksamhet och det har genomsyrat alla helgens utbildningsblock, menar Hannes Andersson.

 

***Helgens föreläsningar spelades in och de flesta föreläsningar kommer att kunna delas med våra medlemmar. Det pågår ett arbete med en digital plattform för att samla kunskap inom ledar och spelarutveckling, men till dess hör av er till hannes.andersson@badminton.nu för att ta del av det inspelade materialet.

Kategorier: Nyheter, SBF

Dags för EM – se Sveriges U-17 landslag tävla i Slovenien

2021-09-03 10:22
Klockan 14 går vårt U17-landslag in i lagtävlingen mot Polen, en match som går att följa via BadmintonEuropeTV. – Nu får vi en chans att se hur vi mäter oss mot övriga Europa, säger förbundskapten Douglas Lidman.

Det svenska U17-landslaget är på plats i slovenska Podčetrek sedan flera dagar tillbaka. Förbundskapten Douglas Lidman känner sig tillfreds med att man har fått förbereda sig på ett bra sätt och tror på minst en topp-åtta placering i mästerskapet.

Med tanke på de rådande coronarestriktionerna var landslaget på plats redan i måndags och fick träna sitt första pass under tisdagen. De senaste har dagarna har man även fått träna på matchbanorna.    
Douglas Lidman är tacksam för de extra dagarna av förberedelser och riktar stort beröm till spelarna som varit exemplariska i sitt agerande.

– Alla dessa dagar har verkligen gett oss en bra uppbyggnad och jag gillar det. Många gånger har man fått åka dagen innan match och är kanske inte helt förberedd. Detta känns mer på riktigt och liknar det som kommer att gälla för spelarna när de blir seniorer. Gruppen med spelare är toppen och de gör det enkelt för mig att vara ledare. Sammanhållningen är helt fantastisk. Alla är superseriösa och har höga målsättningar. De hjälper dessutom både varandra och mig.

U17-EM i Slovenien blir Douglas andra mästerskap som förbundskapten då han även var på plats i Polen för två år sedan. Sedan dess har ju dock pandemin satt stopp för tävlingarna och det är därför svårt för honom att ha en klar bild över motståndarna och deras kapacitet.

– Det är en helt ny ålderskull nu och jag har inte sett motståndarna tävla. Därför är det nästan omöjligt att veta hur våra spelare står sig mot dessa. Men jag gillar att tro på alla och genom rätt attityd och inställning på banan så tycker jag definitivt att laget ska nå topp åtta för att sedan även kunna kämpa om en medalj.

Klockan 14 idag ställs man mot den första av tre gruppspelsmotståndare, Polen. De övriga två lagen i gruppen är Kroatien och Belgien.

– Det ska bli väldigt kul att på nära håll äntligen få se lite toppbadminton i den här åldern. Det var länge sedan nu och jag har verkligen längtat efter det. Dessutom blir det spännande att se spelarna som vi hade på landslagslägret i somras i ett stort mästerskap och hur de kommer mäta sig med resten av Europa.

Lag-EM pågår mellan 3-7 september. Den individuella turneringen tar vid 7 september och pågår fram till den 12:e.

Ta del av spänningen, pulsen och dramatiken under hela perioden fram till den 12 september!
Hela U17-EM går att följa via BadmintonEuropeTV.

Den första matchen mot Polen idag klockan 14.00 går att se via den här länken:

https://www.badmintoneurope.tv/en-int/playerpage/903155

Här kan ni även följa alla resultat från matcherna i turneringen:

https://bwf.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=C235EA6A-59AB-4A5A-8EE7-

F00DEF39DB4A&d=20210903

Kategorier: Nyheter, SBF

Edith vinner Danish Junior Cup!

2021-08-30 16:12
I helgens Danish Junior Cup vann Edith Urell U19-klassen utan setförlust. Jessica Silvennoinen och Ludwig Axelsson spelade sig till semifinal i mixeddubbel.

Bilden ovan: Edith Urell, från SM-tävlingen i Borås i augusti. Foto: Cecilia Wang.

Under veckoslutet spelades Danish Junior Cup som brukligt är i Gentofte badmintonhall. Edith Urell vann damsingeln genom att besegra Benedicte Sillassen från Danmark i finalen med 21-17 och 21-18.

Danskan spelade till sig en tidig ledning i första set men därefter kontrollerade Edith matchen. Edith gick igenom turneringen på ett mycket imponerande sätt utan att förlora set.

– Jag känner mig i helhet väldigt nöjd över turneringen, säger Edith. Jag hade en bra känsla i kroppen under hela helgen och jag är glad över hur jag presterade under matcherna. Under den senaste tiden har jag jobbat mycket med att försöka ha bra tålamod i mitt spel och inte gå för att vinna duellerna för tidigt, och det tyckte jag att jag lyckades med. Och jag tror också att det är en anledning till att jag kunde vinna mot några motståndare lättare än förväntat, att jag vågar spela duellen tills jag får ett bra läge för att avgöra, det gör även att jag gör mindre misstag.

– Finalen var en lite svängig match, hon började väldigt starkt och jag kom i underläge direkt men efter 11 i första set är jag otroligt nöjd med hur jag spelade. Det var väldigt roligt att vinna mot henne då jag förlorade mot henne senast vi möttes, avslutar Edith. 

Övriga svenska prestationer som sticker ut är Jessica Silvennoinen/Ludwig Axelsson som gick till semi och förlorade där mot slutsegrarna Löber/Boe från Danmark.
Elin Boman och Khushi Harakamani/Ida Melkerhed tog sig till kvartsfinaler.

Kategorier: Nyheter, SBF

Dela