Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 1 timme 51 minuter sedan

Umeå klart för kvartsfinal

2019-01-22 21:52
Umeå vann bortamötet mot Frölunda i Badmintonligan med 5-1. Det betyder att Umeå redan är klart för kvartsfinal i det kommande slutspelet. – En stabil match från vår sida, säger Umeås lagledare Kenneth Forsberg.

Bilden ovan: Umeås Gabriel Ulldahl vann herrsingel 1 mot Frölundas August Björkler.

Mellanserie B i Badmintonligan drog igång på måndagskvällen i Sportarenan i Frölunda. Umeå kom dit med målet att vinna och därmed säkra platsen i slutspelet. Frölunda hade förhoppningen att kunna knipa den första poängen i säsongens liga.

Redan första delmatchen var viktig. När lagen möttes i grundserien i november vann Frölundas Gustav Björkler/Sanna Ekberg mixed mot Umeås Gabriel Ulldahl/Klara Johansson med 3-1. Nu blev setsiffrorna desamma, men med Gabriel och Klara som segrare.

– Det var en nyckelmatch. Skönt att vi fick hem den. Sedan är våra tre singlar starka och säkra, liksom damdubbeln, säger Kenneth Forsberg.

I Michelle Skødstrup har Umeå skaffat sig en fin förstärkning. Michelle är en av många duktiga danska spelare som i år tagit steget in i Badmintonligan. Michelle är rankad 21:a i Europa för närvarande, och spelar serie både för sin danska klubb Greve Strand och för Umeå.

Hon har varit med i sex av Umeås sju matcher, och är obesegrad hittills. Hon har vunnit varenda damsingel och dessutom varenda damdubbel ihop med Klara Johansson.

– Vi är verkligen glada över att ha Michelle i vårt lag. En duktigt spelare och en härlig person. Hon är heller inte bara med på våra matcher utan också på våra träningsläger och det betyder mycket , säger Kenneth Forsberg.

Frölundas vinst i matchen kom i herrdubbel, där duon Jakob Ekman/Joel Hansson vann med 3-1 mot Albin Hjelm/Jens Marmsten.

– Jakob och Joel spelade bra. Det var andra raka dubbelvinsten för dem i ligan. De vann också dubbeln mot Täby i sista matchen i grundserien, berättar Patrik Björkler, lagledare för Frölunda.

– Sedan var Umeå det bättre laget som helhet i dag, och särskilt när vi förlorade den inledande mixedmatchen blev det tufft.

Medan de flesta lagen i Badmintonligan har tagit in många utländska spelare (främst från Danmark) har Frölunda valt en annan väg. Frölundas lag består till största delen av egna produkter – unga lovande men därmed även orutinerade spelare.

- Det är inte roligt att förlora som vi har gjort hittills i ligan, men samtidigt lär sig våra spelare hela tiden. Vi bygger för framtiden och de tuffa matcherna utvecklar dem, säger Patrik Björkler.

Här hittar du samtliga resultat i matchen:

Frölunda-Umeå 1-5

Nästa match i Mellanserie B spelas också i Frölundas hemmahall. Den 12 februari kommer de regerande svenska lagmästarna Täby på besök.

Kategorier: Nyheter, SBF

Tävla och vinn biljetter till Lag-EM

2019-01-21 16:33
Är du lockad av att se Lag-EM för mixade lag den 13-17 februari i Köpenhamn? Ta då chansen att vinna två biljetter till semifinalerna. Läs vidare här!

Tyvärr kvalificerade sig inte Sverige till årets Lag-EM för mixade lag. Men åtta andra starka europeiska lag är där med värdnationen Danmark i spetsen. Varje lagmatch avgörs i fem delmatcher: damsingel, herrsingel, damdubbel, herrdubbel och mixed.

Men vilka är de övriga sju lagen i årets Lag-EM? Kan du svara på den frågan har du möjlighet att vinna två biljetter till semifinalspelet lördag den 16 februari.

Skicka in ditt svar med de sju lagen till info@badminton.nu 

Sista dag att mejla ditt svar är fredag den 25 januari. Glöm inte att skriva ditt namn, adress och telefonnummer i mejlet. De fem första personerna som skickar in rätt svar belönas av Badminton Sweden med två biljetter var.

Kategorier: Nyheter, SBF

Frölunda-Umeå först ut i Mellanserie B

2019-01-21 15:34
Nu startar Mellanserie B i Badmintonligan. Först ut tisdag den 22 januari: Frölunda-Umeå. – Vi vill ta vår första poäng, säger Patrik Björkler, lagledare för Frölunda.

Spelschemat för Mellanserie B är fastlagt. I den mellanserien spelar Umeå, Täby och Frölunda – de tre lag som slutade femma, sexa och sjua i grundserien.

Det betyder att Umeå startar Mellanserie B med tre poäng, Täby har två poäng och Frölunda en poäng. Målet för lagen i Mellanserie B är att placera sig som etta eller tvåa och därmed kvalificera sig till kvartsfinal i slutspelet.

Av lagen i Mellanserie B var Umeå starkast i grundserien. De vann hemma mot Täby med 4-2 och mot Frölunda med 5-1. Frölundas matchvinst togs av Gustav Björkler/Sanna Ekberg i mixed.

Det unga och orutinerade Frölunda, nykomling i Badmintonligan, hade det tufft i grundserien. Laget slutade sist med noll poäng. Men Patrik Björkler är optimistisk inför matchen mot Umeå.

­– Flera av delmatcherna i Umeå var jämna. Nu är vi på hemmaplan och alla i laget är med och redo. Vi hoppas kunna ta vår första poäng, säger Patrik Björkler.

Programmet för matcherna i Mellanserie B hittar du på vår specialsajt för Badmintonligan. Spelschemat för Mellanserie A – där Halmstad, Påvelund, Fyrisfjädern och Trollhättan spelar – är ännu inte definitivt spikat. Vi återkommer med information så fort schemat är klart.

Här hittar du laguppställningarna 24 timmar för matchstart, och kan sedan följa resultaten match för match:

22/1 kl 18.30 Frölunda-Umeå

Vill du se direktsändningen av matcherna i Badmintonligan? Gå då in på Solidsport. Allt du behöver göra för att se alla matcher i Badmintonligan i direktsändning eller i efterhand är att skapa ett kostnadsfritt konto

Allt om Badmintonligan, samtliga resultat och aktuell tabell hittar du på vår specialsajt.

Kategorier: Nyheter, SBF

Tommy nöjd med arrrangemanget

2019-01-20 16:50
Tommy Theorin, badmintonförbundets ordförande, är nöjd efter fyra dagars intensivt tävlande i RSL Swedish Open. – Arrangemanget har gått bra, inte minst tack vare enorma insatser av alla frivilliga krafter, säger han.

Bilden ovan: Tommy Theorin intervjuas i arenan i Lund av Hanna Palm, reporter på lokalradion P4 Malmöhus. RSL Swedish Open har uppmärksammats rejält av många medier. Foto: Torbjörn Jansson.

För tredje året i rad arrangerades RSL Swedish Open i Sparbanken Skåna Arena i Lund. Att hålla ihop en stor internationell tävling med över 350 deltagare från 41 länder är ett tufft arbete.

– Det märks att vi har fått mer rutin för varje år. I år flöt allting på mycket smidigt, säger Tommy.

– Det enda problemet var att kvalspelet i torsdags drog ut på tiden och pågick långt in på kvällen. Det gäller att försöka korta pauserna mellan matcherna till nästa gång.

Tommy är angelägen att tacka alla dem som gör tävlingen möjlig: funktionärerna, ledarna, arenans personal, bilkåristerna som sköter transporterna, mängder av frivilliga…

– Alla gör ett otroligt jobb, det betyder så mycket för tävlingen och för svensk badminton. Sedan är vi också glada över det goda samarbetet med Lunds kommun, Event in Skåne och olika sponsorer, säger han.

Han siktar redan på nästa års tävling. Svenska Badmintonförbundet har ansökt om att få arrangera sin stora internationella tävling vid samma tidpunkt i januari 2020. Men var tävlingen ska äga rum är inte klart. Avtalet i Lund gick ut i och med denna tävling.

– Nu ska vi summera dessa tre års tävlingar och diskutera vad som blir bäst för framtiden, säger Tommy Theorin.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Tätt och tufft för Emma/Johanna i finalen

2019-01-20 15:16
Emma Karlsson/Johanna Magnusson nådde inte riktigt ända fram. De förlorade en jämn, tät och lite nervig damdubbelfinal i RSL Swedish Open. – Vi är inte nöjda med förlusten, men tävlingen är ändå ett fall framåt, säger Johanna.

Bilden ovan: Johanna Magnusson och Emma Karlsson var nära vinst, men föll till slut i damdubbelfinalen i RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Emma och Johanna föll i finalen i Sparbanken Skåne Arena mot det starka danska paret Amalie Magelund/Freja Ravn. Ett par som Emma/Johanna mött många gångar, och har en jämn statistik mot. Den här gången vann danskorna med 21-15, 12-21, 21-17.

– I första set lockades vi in i deras hårda och flacka spel. Ett spel som inte passar oss så bra. Vi gjorde en hel del misstag och setet rann iväg, berättar Emma.

Andra set blev annorlunda. Emma/Johanna spelade mer varierat, hade bra rörelse och dominerade fram till setvinst med 21-12. Emma gjorde ett antal direkt dödande servereturer, och Johanna vinklade undan bollarna vid nät.

– Vi lyckades ta farten ur bollen, och få det att bli mycket mer vårt spel. Och då fick vi övertaget vid nätet. säger Emma.

I tredje set följdes paren åt. Det var länge jämnt innan danskorna så sakteliga fick övertaget. Emma/Johanna missade också några klara lägen där de trots bra spel inte lyckade få ned bollen i golvet.

– Det är tråkigt att förlora finalen, men som helhet tycker jag att tävlingen har varit ett fall framåt för oss, säger Johanna.

– Vårt spel har gått upp och ner ett tag nu. Vi har inte riktigt spelat för varandra, inte rört oss och täckt banan så bra som vi vill.  Men nu under Swedish Open har det blivit klart bättre, säger hon.

Förbundskaptenen Andrew Smith håller med:

– Totalt sett har Emma och Johanna gjort det mycket bra här i Lund. Det var en tajt final, och hade de bara kunnat sänka några avgörande bollar kunde de ha klarat ut det. Men framför allt är jag nöjd med andra set då de varierade tempot föredömligt, säger han.

Emma och Johanna ser nu fram emot ett antal tävlingar: Senior-SM i Sundsvall, internationella tävlingar i Österrike och Tyskland. Och möjligen kanske också All England, den mest traditionsrika badmintontävlingen i världen, att jämföra med tennisens Wimbledon.

– Förhoppningsvis räcker vår världsranking så att vi kan få vara med där. Det vore verkligen kul, säger de.

Minoru Koga, Japan, vann herrsingelfinalen i två raka set. Foto: Torbjörn Jansson.

Här är samtliga resultat i söndagens finaler i RSL Swedish Open:

Damsingel: Mako Urushizaki, Japan - Asuka Takahashi, Japan 23-21, 21-19.

Japansk badminton håller hög klass. Det märkes inte minst i damsingeln i Swedish Open. Urushizaki var snäppet bättre i en jämn final mot Takahashi, som slog ut Sveriges Ashwathi Pillai i första matchen.

Mixedubbel: Danny Bawa Chrisnanta/Tan Wei Han, Singapore -Mikkel Mikkelsen/Mai Surrow, Danmark 21-14, 21-16.

En välspelad och intensiv mixedmatch där det singaporianska paret dominerade. Chrisnanta, 30 år och född i Indonesien, har många meriter. Har varit rankad så högt som på plats 9 i mixeddubbel i världen.

Damdubbel: Amalia Magelund/Freja Ravn, Danmark - Emma Karlsson/Johanna Magnusson 21-15, 12-21, 21-17.

Herrsingel: Minoru Koga, Japan – Kean Yew Loh, Singapore 21-11, 21-15.

De japanska spelarna på plats i Lund var precis så bra som väntat. Minoru Koga dominerade alla sina matcher i herrsingel från start till mål. Oerhört rörlig på banan, snabb i tanke och med racket.

Herrdubbel: Mathias Bay-Smidt/Lasse Mølhede, Danmark – Bastian Kersaudy/Julien Maio, Frankrike 21-12, 21-15.

Danska herrdubbelspelare håller alltid hög klass. De spelar med båda kraft och finess, och varierar tempot på ett föredömligt sätt.

Här kan du läsa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesände Badminton Europe. Så hade du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen i efterhand. Här är länken till direktsändningen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Emma/Johanna i final efter rysare

2019-01-19 20:29
Emma Karlsson/Johanna Magnusson är i final igen i RSL Swedish Open. Men semifinalen blev en riktig rysare. – Puh, vi får inte tappa fart och rörelse som vi gjorde i de två sista seten, säger de efter segern.

Bilden ovan: Emma Karlsson och Johanna Magnusson kramar om varandra efter vinsten i semin. Foto: Torbjörn Jansson.

Men det förstaseedade unga svenska paret började strålande mot sina danska motståndare Julia Finne-Ipsen och Claudia Paredes. Med bra rörelse och varierat anfallsspel hittade de gång på gång hålen på den danska planhalvan.

­– Jag är supernöjd med första set. Vi var rejält uppvärmda, redo och taggade. Precis så mycket fart på benen vill vi ha, och då går det lätt att spela, säger Emma.

Första set slutade 21-8 till Emma/Johanna som var helt överlägsna. Men i andra set vände det totalt. Svenskparet blev stillastående, och danskarna tilläts ta över och attackera.

– Jag blev störd, irriterad på allt och alla, säger en självkritisk Johanna.

– Vi gjorde inte alls det jobb som krävs, säger Emma.

Så siffrorna rann snabbt iväg och de förlorade andra set med 14-21.

 

Emma Karlsson och Johanna Magnusson peppar varandra i semin. Foto: Torbjörn Jansson.

Hur tänkte ni inför tredje och avgörande set?

– Att bara börja om. Få tillbaka den rörelse och variation som är vårt spel. Men egentligen funkade det inte särskilt bra i tredje set heller. Vi kan bättre, säger Johanna.

Det tredje setet blev jämnt. Paren följdes åt till 18-18 innan Emma/Johanna kunde dra ifrån till 20-18. Och på den andra matchbollen avgjorde Emma med en fin serveretur. 21-19 och final för andra året i rad i Swedish Open.

– Nu ska vi hem, ta det lugnt och ladda för morgondagen. Sedan ska vi försöka spela hela finalen som vi gjorde i det första setet i semin, säger de.

I skrivande stund är det ännu inte klart vilka de får möta i finalen: Amalia Magelund/Freja Ravn, Danmark eller Vimala Heriau/Margot Lambert, Frankrike. (Texten uppdateras senare.)

Här är ännu så länge klara spelare till söndagens finaler, som startar kl 12.00 i Sparbanken Skåne Arena i Lund:

Damdubbel: Emma Karlsson/Johanna Magnusson, Sverige -

Damsingel: Mako Urushizaki, Japan - Asuka Takahashi, Japan.

Mixedubbel: Mikkel Mikkelsen/Mai Surrow, Danmark – Danny Bawa Chrisnanta/Tan Wei Han, Singapore.

Herrsingel: Minoru Koga, Japan - Kean Yew Loh, Singapore.

Herrdubbel: Bastian Kersaudy/Julien Maio, Frankrike -

Här kan du se alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Fysioterapeuter på RSL Swedish Open

2019-01-19 17:09
En internationell tävling som RSL Swedish Open kräver en mängd olika insatser runt om. I årets upplaga spelar fysioterapeuterna Elin Vesterskov och Jonas Peterson stor roll.

Intensiteten på matcherna i Sparbanken Skåne Arena i Lund är hög. Och det är ofrånkomligt att det tyvärr några gånger inträffar skador eller att spelarna får olika typer av skavanker. Därför har Svenska Badmintonförbundet två fysioterapeuter på plats som ska behandla spelarna vid skador.

De både heter Elin Vesterskov och Jonas Peterson, och har en lång och gedigen bakgrund i idrottsvärlden. Bland annat har de tidigare arbetat på tennis- och padeltouren i Båstad.

Elin driver en klinik i Helsingborg, och har genom åren anlitats av till exempel Svenska Fedcuplaget, XL-galan i friidrott och John McEnroe. Elin erbjuder också träningsresor över världen, föreläsningar och utbildningar.

Jonas Peterson driver en klinik i Halmstad Arena, och var i unga år elitspelare i handboll för Drott i Elitserien. Han har utbildat sig till kiropraktor i England och är legitimerad i Sverige, Nya Zeeland och Australien. Jonas har också varit lagkiropraktor åt HBK (fotboll) och Drott.

För mer information om deras verksamheter:

vesterskov.se

arenaklinikenhalmstad.se

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix föll i böljande kvartsfinal

2019-01-19 13:39
Felix Burestedt lyckades inte nå semifinalen i RSL Swedish Open. Men det vara nära. – Det bådar ändå gått för resten av 2019, säger han.

Bilden ovan: Felix Burestedt fick se sig besegrad i kvarten i RSL Swedish Open. Foto:Torbjörn Jansson.

Felix Burestedt har stora förväntningar på 2019, och både hoppas och tror att han ska kunna konkurrera om en plats till OS i Tokyo 2020.

I kvartsfinalen i Lund visade han också under delar av matchen vilket stort spel han har i sig. Med hårda smashar, precist nätspel och snabbt tempo.

Men till slut fick han ge sig mot japanen Minoru Koga med 17-21, 21-6, 6-21. Som siffrorna skvallrar om var det en match som böljade fram och tillbaka.

– Väldigt synd att jag inte fick första set. Jag spelade upp mig kontinuerligt och det var nära, säger Felix.

I andra set hittade han verkligen spelet. Efter en bra start dominerade han totalt, samtidigt som Minoru blev mer och mer passiv.

– Sedan visste jag att han skulle spela mycket mer på attack i tredje, och med mycket mer nätspel. Men i stället för att möta det så blev jag passiv. Och sedan gick det åt skogen. Tråkigt, säger Felix.

Men vad tycker du om ditt spel i turneringen som helhet?

– Trots allt godkänd. Jag spelar bra långa stunder och jag känner att jag orkar jobba stenhårt i varje boll. Jag tycker att det bådar gott för året, säger Felix.

Kategorier: Nyheter, SBF

Emma/Johanna till semifinal

2019-01-19 11:59
Emma Karlsson/Johanna Magnusson är klara för lördagseftermiddagens semifinalspel i RSL Swedish Open. I kvarten vann de med 21-16, 20-22, 21-11 efter en svängig match mot Fankhauser/Tibeling.

Bilden ovan: Emma Karlsson och Johanna Magnusson vann sin kvartsfinal på lördagsförmiddagen. Foto: Torbjörn Jansson.

Det förstaseedade damdubbelparet Emma Karlsson och Johanna Magnusson var först ut av svenskarna i kvartsfinalpasset i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Och de motsvarade alla förväntningar i den på förhand ovissa matchen mot Nadia Fankhauser/Iris Tabeling. Detta schweizisk-holländska par är samspelt och rutinerat.

Men Emma/Johanna dominerade från start, satte upp ett bra tempo med mycket rörelse och fick snurr på sina motståndare. Emma/Johanna var i ledningen hela första set och vann det med 21-16.

– Det kändes som om de var lite skakiga. De missade en hel del i serve och servereturer och vi fick övertag nästan hela tiden, sägert Johanna.

Emma/Johanna fick också en bra start i andra set och ledde länge ganska stort. Men motståndarna kom tillbaka och det blev riktigt tajt och tufft ända fram till förlängning. Fankhauser/Tabeling avgjorde på sin andra setboll, 20-22.

– De förändrade sitt spel, slog mycket hårdare och vi backade. Det skapade otrygghet och därmed förlorade vi setet, säger Johanna.

Men i tredje set var svenskparet hela tiden ett antal bollar före och vann med 21-11. 

– Vi fick en bra start, slappnade av, tänkte inte så mycket utan bara spelade. Och då fungerade allt så mycket bättre, säger Emma.

Clara Nistad/Edith Urell spelade bra men förlorade sin kvartsfinal. Foto: Torbjörn Jansson.

Ett annat svenskt damdubbelpar var också i kvarstfinal: Clara Nistad/Edith Urell. Och det i sin första tävling tillsammans. Men mycket offensiva och starka danska paret Amalie Magelund/Freja Ravn blev för svåra. Danskorna vann med 21-16, 21-18.

– Men särskilt i andra set spelade Clara och Edith mycket bra, mer aggressivt och med mer tryck, säger Tim Foo, tränare på Euro Center, och som stöttar förbundskaptenen Andrew Smith med coachning under Swedish Open.

Även Edith Urell, 15 år, var hyfsat nöjd med spelet trots förlusten.

– Med tanke på att det var Claras och min första tävling tillsammans så tycker jag att det har gått bra. Vi har hållit en stabil nivå, pratat mycket med varandra och fått vårt samarbete att flyta på bra, säger hon.

Edith var dock självkritisk efter förlusten i kvarstfinalen.

– Danskorna var bra och spelade snabbt och hårt. Jag hängde inte riktigt med med racketen när det gick som fortast, särskilt inte långt fram i banan.

Semifinalpasset börjar kl 17.00 idag lördag. 

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningenUnder hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Två damdubblar klara för kvarten

2019-01-18 21:13
Svensk damdubbel står stark. Fem par gick till åttondel i RSL Swedish Open. Och två par gick till kvarten: titelförsvararna Emma Karlsson/Johanna Magnusson och Clara Nistad/Edith Urell.

Bilden ovan: Emma Karlsson/Johanna Magnusson dominerade sin åttondelsfinal. Foto: Torbjörn Jansson.

Redan innan turneringen startade i Lund förutspådde förbundskaptenen Andrew Smith att damdubbel skulle bli Sveriges bästa kategori. Han har fått rätt. I fredagskvällens åttondelsfinaler återfanns hela fem svenska par. 

Förstaseedade paret Emma Karlsson/Johanna Magnusson fick holländskt motstånd i åttondelen. Och efter en lite trög inledning i första set dominerade de och vann med 21-13, 21-17 mot paret Debora Jille/Alyssa Tirtosentono.

– Vi var nervösa. Det kändes speciellt att gå in här i hallen som förstaseedade. Men vi tycker att vi hanterade pressen bra och lyckades spela OK, säger Emma och Johanna.

Clara Nistad/Edith Urell gick också till kvarten. Foto: Torbjörn Jansson.

Senare under fredagskvällen blev också Clara Nistad/Edith Urell klara för kvartsfinal. De vann det helsvenska mötet mot Louise Eriksson/Klara Johansson.

Systrarna Moa Sjöö/Tilda Sjöö förlorade sin åttondedel mot starka danska paret Amalie Magelund/Freja Ravn. Och lite senare förlorade också Maria Persson/Nathalie Wang.

I herrdubbel var ett svenskt par också bara en match från kvarstfinal – nämligen lovande Adam Gozzi, 19 år, occh Melker Z-Bexell, 18 år. De föll dock tämligen klart mot ett starkt fransk par i åttondelen. Men sammanlagt gjorde Adam och Melker en mycket bra turnering. Först två vinster i kvalet och sedan en meriterande vinst i huvudturneringen mot danskarna Lauritzen/Muurholm med 21-18, 19-21, 21-18.

– Vi spelade riktigt bra ända till sista matchen, säger Adam Gozzi. Där kom vi aldrig till och det märktes att våra motståndare har mer erfarenhet och rutin än vi.

– Men det var en bra lärdom. Vi ser vad som behövs för att bli ännu bättre i framtiden. Mer tålamod och att inte bli stressade i defensiven.

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix vände och vann

2019-01-18 16:14
Felix Burestedt var illa ute i åttondelen i herrsingel. Men han vände en dramatisk match mot polacken Adrian Dziolko. – En härlig seger, säger en lättad Felix.

Bilden ovan: Felix Burestedt vann sin tuffa åttondel i RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Felix Burestedt är femteseedad i herrsingel i RSL Swedish Open i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Det började också bra för Felix, som med stabilt spel och tuff offensiv lätt besegrade Rumäniens Collins Valentine Filimon med 21-9, 21-8.

Men den sena kvällsmatchen mot Adrian Dziolko blev riktigt tuff. Felix förlorade första set med hela 12-21.

– Bollarna kändes mycket långsammare och jag låg oerhört kort hela tiden. Så han fick anfalla med sin smash hela tiden, berättar Felix. Jag fick slita hela tiden.

Han var länge lite efter även i andra set, men på slutbollarna var han stark och kunde vända till 21-18.

I tredje set hittade Felix spelet ordentligt, tog iniativet, styrde och ställde. Siffrorna blev klara 21-10.

– Jag har mött honom en gång tidigare och då vann jag. Så jag vet att jag kan slå honom. Men han är en medgångslirare, så det gäller att få ett initiativ.

I lördagens kvarstfinal får Felix tufft japanskt motstånd. Minoro Koga har imponerat mycket hittills.

– Det blir en svår match, jag vet att han är duktig. Men det ska bli oerhört kul att få möta honom, säger Felix.

Jacob Nilsson förlorade en tät tresetare. Foto: Torbjörn Jansson.

Däremot försvann det andra svenska herrsingelhoppet direkt. Jacob Nilsson, som var seedad femma, förlorade en tuff och tät match mot Joran Kweekel, holländaren som besegrade Henri Hurskainen i kvalet på torsdagen.

– Jacob gjorde en klart godkänd insats, men lyfte för mycket och spelade för defensivt. Då kom holländaren åt med sin hårda smash och det avgjorde, säger Sveriges förbundskapten Andrew Smith.

I damsingel förlorade Ashwathi Pillai mot den seedade japanskan Asuka Takahashi med 14-21, 16-21, men var bra med och hade häng på japanskan ett tag i andra set.

– Jag var inte långt efter, hängde med i hennes tempo, men gjorde till slut alldeles för många misstag, säger Ashwathi.

– Jag känner att jag måste bli mer mogen i mitt spel och öka säkerheten.

 

Rebecca Kuhl var nöjd med sitt spel efter vinst i första matchen och en mycket knapp förlust i andra. Foto: Torbjörn Jansson.

Vinst blev det däremot i första omgången för Rebecca Kuhl. Hon vann med 21-12, 21-12 mot Gerda Voitechovskaja från Litauen.

– Det här var riktigt roligt, säger Rebecca. Jag spelade stabilt och slagen satt fint.

Hon gladde sig åt att hon sedan en dryg månad är skadefri och kan träna ordentligt.

– Det var länge sedan. Jag har haft skadeproblem i ett och ett halv år. Det har varit många saker som krånglat, både ryggen, hälsenan och lite annat. Men nu mår jag väl och kan äntligen träna på den höga nivå jag vill. 

I åttondelen fick Rebecca sedan möta Yaelle Moyaux, Frankrike. Det blev en riktigt lång och tuff match, som kunde gått åt vilket håll som helst. Men till slut vann fransyskan med 21-18, 19-21, 21-17.   

– Åh, vad surt att förlora när jag var så nära. Men jag är nöjd med att jag hela tiden kämpade mig tillbaka in i matchen trots att jag var rejält trött i vissa perioder, säger Rebecca.

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Blandad kompott för svenskarna i singel

2019-01-18 16:14
Vinster för Felix Burestedt och Rebecca Kuhl. Förluster för Jacob Nilsson och Ashwathi Pillai. Så började fredagens singelspel i RSL Swedish Open. (Texten uppdateras under dagen och kvällen).

Bilden ovan: Felix Burestedt vann lätt sin första singelmatch i RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Felix Burestedt är femteseedad i herrsingel i RSL Swedish Open i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Det började också bra för Felix, som med stabilt spel och tuff offensiv lätt besegrade Rumäniens Collins Valentine Filimon med 21-9, 21-8. Senare under fredagen väntar polacken Adrian Dziolko, som är en svårare motståndare.

Jacob Nilsson förlorade en tät tresetare. Foto: Torbjörn Jansson.

Däremot försvann det andra svenska herrsingelhoppet direkt. Jacob Nilsson, som var seedad femma, förlorade en tuff och tät match mot Joran Kweekel, holländaren som besegrade Henri Hurskainen i kvalet på torsdagen.

– Jacob gjorde en klart godkänd insats, men lyfte för mycket och spelade för defensivt. Då kom holländaren åt med sin hårda smash och det avgjorde, säger Sveriges förbundskapten Andrew Smith.

På damsidan blev det också en vinst och en förlust. Ashwathi Pillai förlorade mot den seedade japanskan Asuka Takahashi med 14-21, 16-21, men var bra med och hade häng på japanskan ett tag i andra set.

– Jag var inte långt efter, hängde med i hennes tempo, men gjorde till slut alldeles för många misstag, säger Ashwathi.

– Jag känner att jag måste bli mer mogen i mitt spel och öka säkerheten.

Rebecca Kuhl var nöjd med sitt spel efter vinst i första matchen i damsingel. Foto: Torbjörn Jansson.

Vinst blev det däremot för Rebecca Kuhl. Hon vann med 21-12, 21-12 mot Gerda Voitechovskaja från Litauen.

– Det här var riktigt roligt, säger Rebecca. Jag spelade stabilt och slagen satt fint.

Hon gläder sig åt att hon sedan en dryg månad är skadefri och kan träna ordentligt.

– Det var länge sedan. Jag har haft skadeproblem i ett och ett halv år. Det har varit många saker som krånglat, både ryggen, hälsenan och lite annat. Men nu mår jag väl och kan äntligen träna på den höga nivå jag vill. 

Rebecca får möta Yaelle Moyaux, Frankrike i sin nästa match. 

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Henri fick tre hårda matcher

2019-01-17 22:42
Över förväntan! Henri Hurskainen vann två matcher i kvalet till RSL Swedish Open, men förlorade den tredje – Det kändes ändå OK. Knät håller, det gör inte ont, säger han.

Bildtext: Henri Hurskainen vann två matcher i kvalet till RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Henri Hurskainen har en tung period bakom år. Det är ett och ett halvt år sedan den svåra knäskadan och rehabiliteringen har tagit tid. Han har också fått bakslag, och fått börja om. Först de senaste två veckorna har han spelat riktiga matcher på träning. I tisdags gjorde han comeback i Badmintonligan, men förlorade.

Så han var minst sagt osäker när han gick in till första kvalmatch i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Men han vann den mot Jakob Godt, Danmark med 2-0 i set. Sedan vann han även den andra matchen mot Joonas Korkonen, Finland, med 2-1. Men i den tredje matchen mot Hollands Joran Kweekel tog det stopp. Henri förlorade med 15-21, 18-21.

– Det var skönt att jag fick de här tre matcherna, och jag känner att spelet finns där någonstans. Jag måste bara bli starkare i knät, och få upp speeden på banan, säger Henri.

I förlustmatchen var det just farten som Henri saknade.

– Jag hamnade för mycket efter, lyfte upp i hans forehand och lät honom få offensiven. Där förlorade jag matchen, säger han.

Men Henri var ändå inte direkt missnöjd efter matchen. Det viktiga var att knät höll, och han kan nu fortsätta träna intensivt. Det blir många styrkepass framöver för att ytterligare stärka knät. 

– Men jag kommer att vara stel i morgon. Tre tävlingsmatcher på en dag var det länge sedan jag spelade.

Henri var den svenska herrsingelspelare som kom längst i kvalet. Men förbundskaptenen Andrew Smith var också nöjd med två andra svenskar: Andy Tsai och Colin Hammarberg – trots att ingen av dem lyckades nå huvudturneringen. Colin, som är nybliven seniorlandslagsspelare,  vann mot dansken Mikkel Enghøj i första matchen för att sedan förlora mot starke indiern Kiran George. 

– Colin spelade riktigt bra i sin vinstmatch, särskilt från och med andra set när han gick mer på attack. Indiern var sedan helt enkelt för bra, men det är nyttigt för Colin att få såna matcher, säger Andrew.

– Andy spelade också helt OK, var snabb på banan och kunde mycket väl ha vunnit sin match, säger Andrew.

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Henri fick tre hårda tre matcher

2019-01-17 22:42
Över förväntan! Henri Hurskainen vann två matcher i kvalet till RSL Swedish Open, men förlorade den tredje – Det kändes ändå OK. Knät håller, det gör inte ont, säger han.

Bildtext: Henri Hurskainen vann två matcher i kvalet till RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Henri Hurskainen har en tung period bakom år. Det är ett och ett halvt år sedan den svåra knäskadan och rehabiliteringen har tagit tid. Han har också fått bakslag, och fått börja om. Först de senaste två veckorna har han spelat riktiga matcher på träning. I tisdags gjorde han comeback i Badmintonligan, men förlorade.

Så han var minst sagt osäker när han gick in till första kvalmatch i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Men han vann den mot Jakob Godt, Danmark med 2-0 i set. Sedan vann han även den andra matchen mot Joonas Korkonen, Finland, med 2-1. Men i den tredje matchen mot Hollands Joran Kweekel tog det stopp. Henri förlorade med 15-21, 18-21.

– Det var skönt att jag fick de här tre matcherna, och jag känner att spelet finns där någonstans. Jag måste bara bli starkare i knät, och få upp speeden på banan, säger Henri.

I förlustmatchen var det just farten som Henri saknade.

– Jag hamnade för mycket efter, lyfte upp i hans forehand och lät honom få offensiven. Där förlorade jag matchen, säger han.

Men Henri var ändå inte direkt missnöjd efter matchen. Det viktiga var att knät höll, och han kan nu fortsätta träna intensivt. Det blir många styrkepass framöver för att ytterligare stärka knät. 

– Men jag kommer att vara stel i morgon. Tre tävlingsmatcher på en dag var det länge sedan jag spelade.

Henri var den svenska herrsingelspelare som kom längst i kvalet. Men förbundskaptenen Andrew Smith var också nöjd med två andra svenskar: Andy Tsai och Colin Hammarberg – trots att ingen av dem lyckades nå huvudturneringen. Colin, som är nybliven seniorlandslagsspelare,  vann mot dansken Mikkel Enghøj i första matchen för att sedan förlora mot starke indiern Kiran George. 

– Colin spelade riktigt bra i sin vinstmatch, särskilt från och med andra set när han gick mer på attack. Indiern var sedan helt enkelt för bra, men det är nyttigt för Colin att få såna matcher, säger Andrew.

– Andy spelade också helt OK, var snabb på banan och kunde mycket väl ha vunnit sin match, säger Andrew.

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Ashwathi klarade kvalet

2019-01-17 19:54
Ashwathi Pillai klarade kvalet och tog steget in i RSL Swedish Open. Och hon var glad efter två segrar mot danskt motstånd. – Jag är nöjd med helheten och hur jag hanterade pressen, säger hon. (Texten uppdateras)

Bilden ovan: Ashwathi Pillai vann två matcher i torsdagens kval till RSL Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Klassen på årets RSL Swedish Open är god. Därför fick den svenska damsingelettan Ashwathi Pillai kvala in under torsdagen. Det lyckades hon med efter två segrar. Först 2-1 i set i en tuff match mot Sia Emelie Berg, och sedan klara 2-0 mot Mathilda Haaapanen, både från Danmark. 

– Jag hade svårt att komma in i spelet i första matchen, men det blev bättre efterhand. Andra matchen gick lättare, även om jag kom lite efter i början av andra set. Men sedan fick jag tillbaka mitt fokus och kunde vinna, säger Ashwati. 

På fredagen väntar nu fjärdeseedade japanskan Asuka Takahashi.

– Verkligen kul att gå in i tävlingen, och att på hemmaplan få möta asiatiskt motstånd. Jag ska göra allt för att prestera mitt allra bästa spel, säger Ashwathi.

I skrivande stund har också 15-åriga Edith Urell chansen att kvala in i Swedish Open. Hon vann sin första match och ska snart spela den andra och avgörande kvalmatchen mot Léonice Huet, Frankrike.

Här kan du följa alla resultat i RSL Swedish Open: Länk till lottningen

Under hela Swedish Open livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

I dag startar RSL Swedish Open

2019-01-16 21:20
I dag torsdag kl 09.00 går startskottet i Lund för RSL Swedish Open, Sveriges största internationella tävling. Här få du veta det mesta du behöver: tider, biljettpriser, länkar till resultatservice och livesändning med mera.

RSL Swedish Open rullar igång med kvalspelet kl 09.00 i dag torsdag. Under fyra dagar kommer Sparbanken Skåne Arena i Lund vara centrum för Badmintonsverige. Hela den svenska eliten är på plats och får möta tufft internationellt motstånd. Här samlas också ledare och tränare för olika typer av vidareutbildning.

Tveka inte att bege dig till arenan, och njuta av badminton i toppklass! Här är tiderna för turneringen, som pågår långt in på kvällen både torsdag, fredag och lördag:

Torsdag kl 09.00 Kvalspel.

Fredag kl 09.00 Runda 1 och 2.

Lördag kl 10.00 Kvartsfinaler (OBS! Kvartfinalerna är senarelagda med en timme).

Lördag kl 17.00 Semifinaler.

Söndag kl 12.00 Finaler.

Har du inte fixat dina biljetter i förhand kan du självfallet också köpa dem i entrén på arenan. Under torsdagens kvalspel är det fritt inträde, och därefter kostar en biljett 100 kr per dag. En biljett till alla tre dagarna fredag-söndag kostar 200 kr. Och är du född 2005 eller senare är det fritt inträde hela tiden.

Vill du ta del av programmet i detalj, se vilka som är seedade i de olika kategorierna och följa resultatet ska du gå in här: 

Länk till lottningen

Under alla fyra dagar livesänder Badminton Europe. Så har du inte möjlighet att komma till hallen i Lund kan du ändå följa hela tävlingen. Här är länken till direktsändningen.

Under turneringen nyhetsrapporterar vi kontinuerligt på förbundssajten och förbundets sociala medier. Du har också förmånen att kunna ta del av vår fotograf Torbjörn Janssons fenomenala badmintonbilder.

Redan under torsdagens kvalspel deltar ett antal svenska spelare. Här är några av dem:

* Täbys Ashwathi Pillai, regerande svensk mästarinna i damsingel, möter danska Sia Emilie Berg i sin första kvalmatch.

* Halmstads nyblivne unge landslagsspelare Colin Hammarberg får också danskt motstånd i form av Mikkel Enghøj.

* Fyrisfjäderns unga lovande dubbelpar Adam Gozzi/Melker Z Bexell ska försöka kvala in i huvudturneringen. Även de har dansk motstånd.

* Fyrisfjäderns Henri Hurskainen, under lång tid Sveriges främsta singelspelare och med i OS 2016, möter internationellt motstånd för första gången på länge. I tisdags kväll gjorde han comeback i Badmintonligan efter drygt ett och ett halv års skadefrånvaro. Då blev det förlust. Nu väntar ännu tuffare motstånd, och frågorna är många. Hur bra är Henri? Hur reagerar det opererade knät för hård belastning?

Följ direktsändningen och rapporteringen på förbundssajten så får du veta hur går det för de svenska spelarna. 

Kategorier: Nyheter, SBF

”Det här skapar stor gemenskap och enorm stolthet”

2019-01-16 16:02
För lilla Bergsåkers badmintonklubb är SM-arrangemanget i samband med SM-veckan helt fantastiskt och samtidigt en utmaning som ställer höga krav på organisationen och på ideell kraft.

Bilden ovan är från ett av många möten som projektgruppen för SM hållit. Längst fram till höger sitter projektledaren Christine Melker.

-Det här känns såklart jättespännande och vi tror på det vi gör. Jag är så stolt över det arbete vi lägger ner. Det här är ett riktigt roligt uppdrag som ger oss många nya erfarenheter, säger Christine Melker som är projektledare för klubbens åtagande att arrangera SM i badminton 2019 i samband med SM-veckan.

Christine berättar om ett väldigt inspirerande och roligt arbete samtidigt som det innebär väldigt mycket jobb och ansvar att ta sig an ett så stort projekt som årets SM. Det är extra stort i år i och med att det är en del av SM-veckan med allt vad det innebär i fråga om samordning, tv-sändningar och ökat intresse från många håll. Ett stort antal klubbmedlemmar har jobbat mycket på sin fritid och det har även strömmat till folk som inte har någon som helst anknytning till föreningen men som ändå vill hjälpa till. Och det behövs. Det är många sysslor som ska utföras. Föreningen vill få till ett proffsigt arrangemang på alla sätt. Det handlar om allt från att ordna spelplatsen Sporthallen i Sundsvall med café, utrymmen för press och media, reklamplatser, se till att ljus och ljud fungerar för tv och webbsändningar till att erbjuda bästa möjliga förutsättningar för spelarna med transport, logi, mat och platser för återhämtning med mera.

- Det roligaste av allt är ändå alla supertrevliga människor vi träffar. Alla är så positiva och hjälpsamma. Vi känner verkligen att alla inblandade vill att vi ska lyckas. Vi har fint samarbete med många och får stöd från SM-veckan projektet, Riksidrottsförbundet, kommunen och all personal på Sporthallen där vi ska hålla till. Det finns inga problem som inte går att lösa, säger Christine Melker.


Foto: Olle Melkerhed

Hon menar att arbetet med SM innebär att föreningen dels visar upp sin förmåga att organisera ett arrangemang av det här slaget vilket kommer att ge dem en annan trovärdighet och attraktivitet både hos allmänheten och kommunen samt hos andra samarbetspartners. Dels knyter man en rad nya och bra kontakter och ökar kompetensen inom föreningen när det gäller arrangemang av det här slaget.

-Men bäst av allt kanske ändå är att vi genom allt detta arbete lär känna varandra än bättre och vi får en ännu bättre gemenskap i klubben och jag tror alla inom klubben kommer känna sig stolta över vad Bergsåker Badmintonklubb är kapabla till, säger Christine Melker.

Badminton ingen stor idrott
Bergsåker Badmintonklubb var en stor klubb på -70 och -80 talet då ”alla” spelade badminton i Bergsåker som ligger några kilometer väster om centrala Sundsvall. Men därefter har det handlat väldigt mycket om fotboll och ishockey i Sundsvall med omnejd. Det finns heller inte längre så många andra klubbar i närheten som erbjuder badminton. Resorna för tävlingar och matcher blir därför långa och det är inte alltid så lockande.

Men klubben med sina dryga 200 medlemmar och spelare i såväl barn och föräldragrupper som några äldre strax över 20 år som satsar på eliten har börjat hoppas på en uppåtgående trend. Fler unga har börjat intressera sig för badminton och i och med att en ny rackethall börjar byggas i vår och den uppmärksamhet som nu blir i samband med SM-veckan tror klubben på en uppgång i medlemsantal och spelare.

Bergsåker BMK är en klubb på uppåtgående och sporten badminton lockar allt fler i Sundsvallsområdet.

-Vi hoppas att populariteten ökar, men då ställer det också krav på ledarrekrytering förstås och då tror vi att det är lockande att engagera sig i en förening som visar sådan stabilitet att de klarar av ett arrangemang som detta och att vi gör det helt ideellt, säger Christine Melker.

TV-sändningar är en extra utmaning
Under SM-veckan kommer det behövas 100 funktionärer, allt från huvuddomare till de allra yngsta spelarna som ska vara maskotar på invigningen. Den största utmaningen har varit att få tag på linjedomare. Men nu med två veckor kvar känns läget under kontroll när det gäller det som kan förberedas så långt. Sedan är det mycket teknik som ska klaffa i hallen när allt drar igång. Webbsändningarna på Badmintonförbundets kanal hos Solidsport drar igång redan under fredagens kvalspel och på söndag sänder SVT finalpasset på webben och på tv vilket förstås ställer krav men som också är enorm inspirerande och häftigt både för klubben Bergsåker och badmintonsporten som helhet.

-Vi känner av att det börjar närma sig nu. Det är lite extra pirr i magen och tempot ökar verkligen hela tiden! säger Christine Melker.

Kategorier: Nyheter, SBF

Tät, tuff och välspelad seriefinal

2019-01-15 22:43
Halmstad vann grundserien i Badmintonligan. På bortaplan besegrade de starka Påvelund med 4-2. – En härlig lagseger där alla spelarna bidrog, säger Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad.

Bilden ovan: Halmstad tog hem grundserien i Badmintonligan efter vinst med 4-2 i seriefinalen mot Påvelund.

Det blev en välspelad, tuff och tät seriefinal när de båda obesegrade lagen Påvelund och Halmstad drabbade samman på måndagskvällen. Det var också en härlig stämning i Påvelundshallen. Båda lagen hade engagerade och röststarka klackar på plats. 

– Jag tycker att publiken fick se båda bra och spännande matcher. Alla matcher utom två var mycket jämna och kunde gått hur som helst. Men jag är naturligtvis nöjd med att vi kunde dra det längsta strået till slut, säger Niclas.

Han öser beröm över alla sina spelare: Felix Burestedt som vann en hård femsetare i HS 1, Irina Andersen som vann damsingeln mot duktiga bulgariskan Linda Zetchiri, och Rasmus Messerschmidt som vann både HS2 och herrdubbel ihop med Mikkel Mikkelsen.

- Alla gjorde sitt och mer därtill. Och att vinna grundserien och få med sig tre poäng därifrån känns riktigt bra. Det gör att vi har ett bra utgångsläge för att bli minst tvåa i Mellanserie A och därmed gå direkt till semifinal i slutspelet, säger Niclas.

Påvelunds lagledare Asger Madsen var inte alltför nedslagen efter den första förlusten i serien.

– Visst är jag besviken, men samtidigt vet jag att spelarna gav precis allt. Vi gör vad vi kan, men Halmstad var lite bättre i dag, säger han. 

– De har många bra spelare som tävlar internationellt, är starka, energiska och inte viker en tum. Det märks också att de under lång tid har byggt en stark klubb med engagerade medlemmar. Väldigt roligt att de kom med en stor klack till vår hall. Det hjälpte till att skapa en fin stämning, säger Asger.

Han ser redan fram emot nästa match mot Halmstad.

– Vi ska ladda för att ta revansch i deras hemmahall. Vi har absolut möjlighet att vända på siffrorna.

I Uppsala vann hemmalaget Fyrisfjädern med 4-2 mot Trollhättan. Men även förlorarna var nog relativt nöjda med resultatet. Två vunna delmatcher var precis vad Trollhättan behövde för att behålla den viktiga fjärdeplatsen och därmed få spela Mellanserie A.

Fyrisfjädern blev i och med segern trea i grundserien, på samma poäng som Påvelund.

– Det var en bra match, säger Henri Hurskainen, lagledare för Fyrisfjädern. Trollhättan är ett kapabelt lag som kan störa vilket lag som helst i Badmintonligan.

Henri var bland annat mycket nöjd med Andy Tsai som vann HS1, och med Melker Z Bexell/Tilda Sjöö som vann mixeddubbeln.

– Andy kontrollerade singeln på ett imponerande sätt. Tilda och Melker känner varandra bättre och bättre på banan, vet var de har varandra och spelar klokt, säger Henri.

Själv gjorde Henri comeback i Badmintonligan. Han spelade HS2 mot Trollhättans unge och lovande Ludvig Petre Olsson – Henris första match i ligan på över ett och ett halvt år på grund av knäskadan och en långvarig rehabilitering. 

Men Henri fick se sig besegrad. Ludvig vann med 3-1 i set.

– Jag är besviken över utgången och gör en hel del dumma misstag, säger Henri. Men samtidigt känns spelet hyfsat kontrollerat. Det tar också tid att komma upp i spelstyrka igen. Det är ju först de senaste två veckorna som jag har börjat spela matcher på träning. Och en tävlingsmatch är något speciellt.

Henri ser fram emot att på torsdag gå in i kvalet till RSL Swedish Open i Lund. 

– Jag känner mig rörelsemässigt klart bättre. Det är mest i hörnen bak i banan som jag har svårigheter.

 Är du orolig för hur knät ska reagera om du får spela tre tuffa tävlingsmatcher på en dag i Lund?

– Nej, jag är inte orolig, utan vill verkligen testa knät under tuffa förhållanden. Så det ska bli kul att spela i Lund.

I den tredje matchen i grundseriens slutomgång vann Täby mot Frölunda med klara 5-1.

Här hittar ni alla resultat:

Täby-Frölunda 5-1

Påvelund- Halmstad 2-4

Fyrisfjädern-Trollhättan 4-2

Resultaten betyder att följande fyra lag är klara för Mellanserie A: Halmstad, Påvelund, Fyrisfjädern och Trollhättan. I Mellanserie B spelar Umeå, Täby och Frölunda.

Spelschemat för mellanserierna kommer att vara klart om några dagar. Då återkommer vi med information här på förbundssajten.

Allt om Badmintonligan, samtliga resultat och aktuell tabell hittar du på vår specialsajt. 

Vill du se direktsändningen av matcherna i Badmintonligan? Gå då in på Solidsport. Allt du behöver göra för att se alla matcher i Badmintonligan i direktsändning eller i efterhand är att skapa ett kostnadsfritt konto.   

Kategorier: Nyheter, SBF

Badminton debuterar på SM-veckan

2019-01-15 11:19
För första gången är badminton med fullt ut på SM-veckan. 1-3 februari avgörs SM i Sundsvall där 24 idrotter samlas under vinterveckan. Finalpasset i badminton den 3 februari sänds direkt i SVT och en ny spännande badmintongeneration tar plats i det

-Det här ska bli jättekul! Årets SM kommer att få en fantastisk inramning i Sundsvalls Sporthall och att SVT direktsänder gör att vi kan visa upp badmintonsporten för fler än vi brukar, säger Christer Olsson som är tävlingsansvarig på Svenska Badmintonförbundet.

Det är mycket på en gång nu. Samtidigt som stort fokus just nu är på avslutningen av Badmintonligans grundserie samt kommande helgs Swedish open så väntar SM i Sundsvall runt hörnet.

SM är en viktig tävling för landets badmintonspelare och alla toppspelare väntas vara på plats för mästerskapet som ingen vill missa. Vid årets SM blir det särskilt intressant att hålla ögonen på den unga, nya generation som börjat ta för sig ordentligt. Nyligen presenterades fyra U19-spelare i landslagstruppen och flera av de unga spelarna väntas kunna nå semifinal och någon också rent av gå så långt som till en SM-final. Redan 2017 och 2018 vann Emma Karlsson/Johanna Magnusson från Aura i Malmö SM-guld i damdubbel. Vid årets SM blir det också intressant att följa bland andra U19-spelarna Ashwathi Pillai från Täby som redan förra året tog hem SM-titeln, Colin Hammarberg (Halmstad) och Tilda Sjöo (Fyrisfädern).

-Det ska bli spännande att se dem i SM. Den tävlingen är lite speciell då flera äldre seniorer som håller hög klass men som avslutat sin internationella satsning utmanas av de yngre och mindre erfarna. Respekt, nerver och rutin kan bli avgörande ingredienser, säger förbundets sportchef Jonas Herrgårdh.

Årets SM i badminton pågår 1-3 februari och avslutar SM-veckans vinterupplaga 2019. Sveriges Television kommer att sända det avslutande finalpassets dramatik i såväl tv som på webben vilket ger allmänheten en större chans än på många år att uppleva direktsänd badminton av högsta klass.

-Det blir en häftig upplevelse för tittarna. De får se väldigt duktiga idrottsmän och kvinnor utöva en extremt snabb sport och sändningarna i SVT kommer att hålla en nivå som kan göra badmintonsporten rättvisa på ett sätt som vi inte är bortskämda med, säger Christer Olsson.

Förutom SVT:s direktsändning av mästerskapets avslutande matcher under söndag eftermiddag går det att se tävlingens övriga matcher på Badmintonförbundets webbkanal på Solidsport.

Än har inte alla förväntade anmälningar till tävlingen kommit in och tävlingsansvarige Christer Olsson uppmanar alla spelsugna att anmäla sig och boka boende så snart som möjligt. Mer information om tävlingen får du här från arrangerande klubben Bergsåker BMK.

Och från Bergsåker rapporteras att arbetet flyter på bra och att det nu börjar kännas ett pirr i magen inför det som komma skall.

-Jag är så stolt över det arbete vi gör. Det här är ett riktigt roligt uppdrag och med många nya erfarenheter. Det är många av oss som aldrig arbetat med till exempel TV och så här mycket media, säger projektledaren Christine Melker från Bergsåker.

Många både inom och utanför klubbens verksamet har engagerats i arbetet med SM och SM-veckan. och föreningen hoppas att både arbetet före och under tävlingen på sikt ska leda till en starkare föreinng och större badmintonverksamhet i Sundsvall.

- Genom allt detta arbete lär vi känna varandra än bättre och vi får en ännu bättre gemenskap i klubben och jag tror alla inom klubben kommer känna sig stolta över vad Bergsåker Badmintonklubb är kapabla till, säger Christine Melker.

Kategorier: Nyheter, SBF

Andrew Smith tror på svenska framgångar

2019-01-14 08:00
Förbundskaptenen Andrew Smith är optimistisk inför RSL Swedish Open i Lund. Han tror att flera svenska spelare kan gå långt i turneringen. – Jag hoppas på två semifinalplatser och sedan en vinst, säger han.

Bilden ovan: Förbundskaptenen Andrew Smith ser med förväntan fram emot RSL Swedish Open i Lund den 17-20 januari. Här är han i vardagsmiljön på Euro Center i Uppsala.

I augusti tillträdde engelsmannen Andrew Smith, 34 år, jobbet som förbundskapten för Sverige. Och han är glad och nöjd med sina fem första arbetsmånader som förbundskapten och tränare på Euro Center, landslagscentret i Uppsala.

– Jag är imponerad av spelarna. De är verkligen inte rädda för att arbeta hårt och målmedvetet, och det gör mitt jobb som tränare och coach så mycket lättare, säger Andrew.

– Så träningen flyter på riktigt bra, och jag har också funnit mig väl tillrätta i Uppsala.

 Ser du några stora skillnader mellan badminton i Sverige och England?

– Egentligen inte, för närvarande har England fler toppspelare än Sverige men sättet som vi spelar och tränar på är i princip desamma. I både England och Sverige handlar det om hårt arbete för att nå resultat, säger han.

Andrew Smith ser med stor förväntan fram emot RSL Swedish Open i Lund den 17-20 januari.

– Tävlingen har alla förutsättningar att bli riktigt bra. En mängd goda spelare kommer hit och konkurrensen är tuff.

Trots det tuffa motståndet tror Andrew att flera av de svenska toppspelarna kan gå långt i årets turnering. Främst ställer han förhoppningarna till damdubbel och herrsingel.

– Vi har tre starka par i damdubbel, varav jag tror att ett kan vinna hela turneringen, säger han.

Andrew pratar förstår om Emma Karlsson/Johanna Magnusson, som vann Swedish Open förra året och nu ska försöka försvara titeln. De andra starka svenska damdubbelparen är Moa Sjöö/Tilda Sjöö och Clara Nistad/Edith Urell.

– Emma och Johanna har också fått en bra lottning, säger Andrew. De har hamnat på den svagare halvan, medan Moa/Tilda och Clara/Edith är i ett verkligt getingbo på sin halva.

Sedan hoppas Andrew att våra bästa herrsingelspelare – Felix Burestedt och Jakob  Nilsson – ska kunna gå långt. Men herrsingelklassen i Swedish Open är inte lätt att tippa. Här finns många jämna och goda spelare från Europa och Asien, och både Felix och Jakob har tuffa matcher direkt.

– De gör det bra redan om de går till kvartsfinal, men jag hoppas att någon kommer att nå minst semifinal, säger Andrew.

I de andra tre kategorierna – damsingel, herrdubbel och mixeddubbel – är Sverige för närvarande svagare. I damsingel får alla svenska spelare, som till exempel vår lovande etta Ashwathi Pillai, försöka ta sig in i huvudturneringen via kvalet på torsdag den 17/1.

– Jag hoppas att någon damsingelspelare tar sig till huvudturneringen. Det är ett bra resultat, detsamma gäller i herrdubbel och mixed. 

Sverige har i dag många unga talangfulla spelare. Tycker du att vi ska hålla utkik efter några speciella spelare?

– Håll gärna ett extra öga på Colin Hammarberg, 18 år, och Edith Urell, 15 år. Det är två mycket goda spelare för sin ålder. De spelar klokt och moget, säger Andrew.

Är du nyfiken på lottningen i Swedish Open? Gå då vidare här! Länk till lottningen 

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela