Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i _menu_load_objects() (rad 579 av /storage/content/67/140767/sjobobmk.se/public_html/includes/menu.inc).
Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 1 timme 17 minuter sedan

Förändringar på förbundskansliet

2020-01-22 13:26
Thomas Angarth tillträder som tillförordnad förbundschef och Åsa Strindlund blir heltidsanställd. Det beslutades vid styrelsemötet i helgen.

Styrelsen har beslutat att utse Thomas Angarth som tillförordnad förbundschef från och med 20 januari. Thomas har arbetat i Svenska Badmintonförbundet under 25 år och bland annat varit förbundschef under perioden 2010-2017.

Åsa Strindlund, som tidigare haft en anställning på 75 procent som utbildningsansvarig, anställs på 100 procent och kommer att bistå Thomas Angarth som assisterande förbundschef.

Under de kommande månaderna kommer styrelsen och representanter från kansliet att utarbeta en ny kansliorganisation.

Ambitionen är att ha den nya organisationen på plats till det nya verksamhetsåret.

Kategorier: Nyheter, SBF

Stor internationell juniortävling i Uppsala i helgen

2020-01-22 12:16
I helgen (24-26 jan) spelas två av Sveriges största internationella ungdomstävlingar i Uppsala – Swedish Junior och Swedish U17 International.

Bild: Filip Karlborg, Spårvägen, är tredjeseedad i herrsingel U19 i Swedish Junior 2020. 

Sammanlagt är drygt 70 svenska juniorer anmälda och de kommer att få möta flera av de bästa europeiska juniorerna från starka badmintonländer som Tyskland, Ryssland, Frankrike och England.

Tävlingarna går att följa via Badminton Swedens samarbetspartner SolidSport.
För 149 kr får du tillgång till livestreamad badminton från 10 olika banor under hela helgen (24-26 jan).  

Länk till officiella tävlingssidan: http://www.tournamentfyrisfjadern.se/.

Lottning och resultat hittar du här:
SwedishJunior

SwedishU17International

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix tvingad att bryta finalen

2020-01-19 14:40
Felix Burestedt gjorde ett tappert försök att spela finalen i Victor Swedish Open. Men en infekterad, sårig och blåsförsedd högerfot stoppade honom. – Oerhört tråkigt, men det gjorde alldeles för ont, säger han.

Bilden ovan: En bedrövad Felix Burestedt tvingades bryta finalen i Victor Swedish Open.  Foto: Torbjörn Jansson.

Det var laddat för badmintonfest i IFU Arena i Uppsala. Publiken såg fram emot fem spännande finaler. Naturligtvis alldeles särskilt finalen i herrsingel mellan Sverigeettan Felix Burestedt och dansken Victor Svendsen, som spelar för Fyrisfjädern i Badmintonligan.

Men redan efter några inledande bollar förstod många i publiken att något inte stod rätt till med Felix. Han rörde sig försiktigt, utan tempo och kom efter i varje boll.

Vid ställningen 18-8 i första set till Victor Svendsen var Felix tvungen att bryta. Orsak: en högerfot som gjorde alldeles för ont för att spela med. Under veckan hade Felix fått mer och mer problem med blåsor under foten, blåsor som blivit infekterade och som gjorde att fotsulan ömmade i varje steg. Ett besök på vårdcentralen hade heller inte hjälpt.

– Jag är enormt besviken, men det fanns inget alternativ. Det gjorde för ont för att fortsätta spela, säger Felix.

– Och det är jättetråkigt för publiken. Jag hade sett fram emot att spela inför den här stora publiken, och så gick det inte. Men jag hoppas att alla förstår att jag gjorde allt vad jag kunde.

Enligt förbundskapten Andrew Smith hade Felix antagligen inte ens försökt spela om det inte hade varit för att det var just final i hemmaturneringen Swedish Open. 

För Felix blir det nu ett antal dagars vila, plus specialistvård av foten.

– Jag ska göra allt för att dels se till att bli bra så fort som möjligt, dels försöka se till att det inte händer igen, säger han.

– Det känns också så snöpligt eftersom det verkligen har varit bra dagar här i Uppsala. Jag är i grunden mycket nöjd med mitt spel.

Andrews Smith håller med:

– Nu är jag besviken, men sammantaget har det varit en bra turnering för oss. Många spelare har tagit flera steg framåt, säger han.

Exakt hur länge Felix blir borta från badmintonbanan är svårt att säga så här direkt, men både han själv och Andrew Smith hoppas att det inte blir för länge. Många viktiga tävlingar står på schemat de närmaste månaderna.

På hemmaplan är det matcher i Badmintonligan om en dryg vecka och Senior-SM första helgen i februari. Internationellt är det Lag-EM i Frankrike i februari, följt av tävlingar i Spanien och Tyskland. För Felix, som avancerat snabbt till plats 57 på världsrankingen, gäller det framför allt att fortsätta prestera bra internationellt för att kvalificera sig för OS i Tokyo i sommar.

– Det ser mycket hoppfullt ut när det gäller OS-spel, och jag både hoppas och tror att Felix snart är tillbaka på banan, säger Andrew Smith.

Här är resultaten i samtliga fem finalmatcher:

Mixedubbel

Yujiro Nishikawa/Saori Ozaki, Japan – Mathias Thyrri/May Surrow, Danmark 21-17, 21-11.

Damsingel

Natsuki Nidaira, Japan ­– Natsuki Oie, Japan 21-19, 21-8.

Herrsingel

Victor Svendsen, Danmark – Felix Burestedt, Sverige 18-8, uppgivet.

Damdubbel

Julie Finne-Ipsen/May Surrow, Danmark – Virmala Heriau/Margot Lambert, Frankrike 22-20, 22-20.

Herrdubbel

Chiang Chien-Wei/Ye Hong Wei, Taiwan – Daniel Lundgaard/Mathias Tyrri, Danmark wo.

Vill du ta del av finalerna i efterhand, eller se någon annan match från Victor Swedish Open hittar du dem på Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat i turneringen hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Förluster i semifinalerna

2020-01-18 20:39
Det blev inga svenskar i damdubbelfinalen i Victor Swedish Open. Både Emma Karlsson/Johanna Magnusson och Clara Nistad/Moa Sjöö förlorade.

Bilden ovan: Emma Karlsson/Johanna Magnusson förlorade semifinalen i IFU Arena. Foto: Torbjörn Jansson.

Inför semifinalerna i damdubbel i IFU Arena i Uppsala fanns det förhoppningar om en helsvensk final. Men så blev det inte.

Emma Karlsson/Johanna Magnusson vann i Italian International i två raka set mot danskarna Julie Finne-Ipsen/Mai Surrow. Men i lördagssemifinalen i IFU Arena i Uppsala blev det ombytta roller. Danskarna segrade med 21-17, 21-8.

Även ClaraNistad/Moa Sjöö förlorade sin semifinal mot Vimala Heriau/Margot Lambert, Frankrike.. Clara och Moa vann första set efter bra spel med 21-16, och länge kändes det som om de skulle ro hem även andra set och därmed matchen. Men fransyskorna slingrade sig ur greppet och vann andra set med 23-21, och sedan tredje med 21-11.

– Emma och Johanna hade en jobbig match mot danskorna som försvarade sig bra. Det ledde till en del enkla misstag. Men så är det ibland. Emma/Johanna kommer tillbaka, säger Andrew Smith, förbundskapten för Sverige.

– Clara och Moa gjorde en fin kvartsfinal och ett bra första set i semin. Men sedan tappade de spelet. Frusterande, säger Andrew.

Kan du inte se söndagens finalpass på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix övertygande till final

2020-01-18 19:02
Felix Burestedt är i final i Victor Swedish Open. Med 21-18, 21-17 slog han Eetu Heino i semifinalen. – Jag är verkligen nöjd, men jag vet också att jag kan än bättre, säger han.

Bilden ovan: Felix Burestedt vann en tät semifinal mot finländaren Eetu Heino. Foto: Torbjörn Jansson.

Sverigeettan Felix Burestedt hade en god lördag i IFU Arena i Uppsala. Först en mycket fin kvartsfinalvinst mot förra årets Swedish Open-segrare Minoru Koga. Och sen semifinalvinst på lördagskvällen mot den svårspelade finländaren Eeto Heino.

I första set var Felix i förarsätet och ledde hela tiden med två-tre bollar. Finländaren försökte och försökte, men kunde inte göra mycket åt Felix setvinst med 21-18.

Men i andra set blev det tajtare. Eeto Heino spelade mycket nätspel, höll bollen lågt hela tiden, och försökte hindra Felix från att komma åt med sin starka smash och snabba drop. Och Heino ledde ända fram till 10-14. Då hittade Felix tillbaka, spelade koncentrerat och vände. 10-14 blev 18-15 och sedan 21-17.

– Det var en lurig match. Eetu stressade spelet hela tiden och det var svårt att få rytm. Men i slutet av andra set lugnade jag ned mitt eget spel, lyckades öppna upp banan, driva runt Eetu och kom därmed åt med mina egna anfall. Det avgjorde, säger Felix.

I finalen på söndag får Felix möta Victor Svendsen, dansken som spelar för Uppsalalaget Fyrisfjädern.

De båda har möts många gånger, senast i Badmintonligan efter jul. Då vann Victor.

– Han har övertag i statistiken oss emellan. Det vill jag ändra på.

Vad är viktigt för att du ska vinna finalen?

– Att jag fokuserar på rätta saker, och är närvarande i nuet, säger Felix.

Sveriges förbundskapten Andrew Smith var nöjd med Felix spel under lördagen.

– Särskilt kvartsfinalen! Där var han fokuserad hela tiden, medan han var lite mer upp och ner i semin. Men han var ändå i grunden stabil, hittade spelet när han behövde det och vann relativt komfortabelt mot Eeto Heino, säger Andrew Smith.

– Och jag tror på Felix mot Victor Svendsen i finalen. Men det gäller att Felix är på tårna absolut hela tiden.

Finalpasset i IFU Arena börjar kl 12.00 på söndagen.

Kan du inte se söndagens finalpass på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Dubbla semifinaler i damdubbel

2020-01-18 14:58
De svenska damdubblarna ångar på i Victor Swedish Open. Både Emma Karlsson/Johanna Magnusson och Clara Nistad/Moa Sjöö är klara för lördagseftermiddagens semifinaler.

Bilden ovan: Clara Nistad och Moa Sjöö jublar efter vinsten i kvartsfinalen. Foto: Torbjörn Jansson.

Clara Nistad/Moa Sjöö mötte i kvartsfinal det starka japanska paret Rena Miyaura/Saori Ozaki, som i förra veckan vann en internationell tävling i Estland. 

Men Clara och Moa började övertygande, ledde hela vägen i första set och vann det till slut med 21-19. I det andra tog det japanska paret över och vann klart med 21-12. Och de ledde också länge i tredje set. Men från 15-17 spelade Clara/Moa väl, med mycket rörelse och vände till vinst med 21-18.

Det var en vinst som överraskade många, till och med segrarna själva.

– Det var lite oväntat, måste jag säga. Men vi spelade bra, hade förberett oss väl genom att titta på motståndarna på video och vår spelplan fungerade perfekt i första och tredje set, berättar Moa Sjöö.

– På slutet servade Clara enormt bra och japanerna blev klart störda kändes det som.

I semifinalen möter Clara/Moa Vimala Heriau/Margot Lambert, Frankrike, seedade fyra i tävlingen.

– Det blir tufft. Vi har mött de två gånger tidigare. Vunnit en, förlorat en. Det gäller att spela varierat och inte komma in i deras hårda spel, säger Moa.

 

Emma Karlsson/Johanna Magnusson spelade stabilt och vann kvartsfinalen i två raka set. Foto: Torbjörn Jansson.

Förstaseedade Emma Karlsson/Johanna Magnusson hade en lättare resa i sin kvartsfinal. De besegrade Natasja P. Anthonisen/Clara Graversen, Danmark, med 21-14, 21-18. 

Efter ett första set där det svenska paret hela vägen kontrollerade händelserna blev det andra setet dock jämnare. Danskarna ledde länge med en eller två bollar innan Emma/Johanna kom ikapp och gick förbi.

– Det kändes lite segt i dag, men vi arbetade oss in i matchen och höll ihop det bra, säger Johanna.

– I andra set kom vi till en början in i danskornas hårda spel i stället för variera så mycket som vi bör göra. Men i slutet av setet fick vi bättre rörelse i spelet och det avgjorde, säger Emma.

Nu väntar ett annat danskt par i semifinalpasset som startar kl 16.00 på lördagseftermiddagen i IFU Arena i Uppsala. Det är de rutinerade Julie Finne-Ipsen/Mai Surrow som Emma/Johanna vann mot i Italian International före jul.

– De är starka och stabila. Vi måste variera spelet och tempot, spela lite ”blöta” bollar då och då. Det är till vår fördel om det blir mycket rörelse i spelet, säger Johanna.

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202 

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix i semifinal efter seger över regerande mästaren

2020-01-18 14:07
Felix Burestedt visade prov på riktigt fint spel i kvartsfinalen av Victor Swedish Open när han besegrade japanen Minoru Koga med 21-17, 21-14 och därmed fick revansch för förlusten i förra årets turnering.

Redan från första bollen märktes det att Felix Burestedt var fokuserad och hade en plan för att besegra den bollsäkre japanen som vann Victor Swedish Open 2019.

– Jag visste att jag var tvungen att jobba hårt för varje boll och göra det tufft för honom, för att se om han vek sig. Och det tyckte jag att han gjorde, han började missade en del och ville lite för mycket för tidigt i duellerna, sa Felix Burestedt.

Ganska snabbt ryckte Felix till sig en ledning i första set som jag sedan lyckades hålla setet ut. Svensken höll även koncentrationen i andra set och fick många poäng på sitt fina nätspel som var säkert och precist hela matchen igenom.

– Han ville spela mycket nätspel vilket jag tyckte var konstigt, men det passade mig. Sen när den taktiken inte funkade för honom kändes det som att han blev osäker på vad han skulle göra, sa Felix.

I semifinalen väntar nu Eetu Heino från Finland som besegrade bulgaren Dimitar Yanakiev i en jämn tresetare. Semifinalpasset börjar kl 16 och Felix match är den tredje i ordningen.

– Nu blir lite relax och lunch och sedan tillbaka till hotellet en stund innan det är dags att börja ladda för semifinalen, sa Felix.

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN2020 

Kategorier: Nyheter, SBF

Två damdubblar till kvarten

2020-01-17 21:59
Svensk damdubbel står stark. I Victor Swedish Open vann både Emma Karlsson/Johanna Magnusson och Clara Nistad/Moa Sjöö sina åttondelar.

Bilden ovan: Moa Sjöö och Clara Nistad övertygade i sin åttondel i damdubbel. Foto: Torbjörn Jansson.

Första par att kvalificera sig till kvartsfinal var Emma och Johanna. De mötte ett annat svenskt par, Klara Johansson/Cecilia Wang, i sin åttondel. Emma/Johanna spelade stabilt och vann med 21-12, 21-14.

Emma och Johanna är förstaseedade i damdubbel och får i lördagens kvartsfinal möta Natasja P. Anthonisen/Clara Graversen, Danmark. 

Emma Karlsson knyter näven i sin och Johanna Magnussons segermatch i åttondelen. Foto: Torbjörn Jansson.

En stund senare var det dags för Clara Nistad/Moa Sjöö att ta sig an det duktiga danska paret Christine Busch/Amalie Schulz. Svenskorna dominerade första set och vann det relativt enkelt med 21-10. Andra set blev betydligt jämnare, men på slutet drog Clara och Moa ifrån och vann med 21-17.

I kvartsfinalen får svenskparet möta Rena Miyaura/Saori Ozaki, Japan. Det lär bli en tuff match – alla de japanska spelarna imponerade under fredagens spel i IFU Arena.

Sverige tog också en kvartsfinalplats i mixed genom Emma Karlsson ihop med sin danske partner Mads Emil Christensen. Efter två matchvinster väntar nu det förstaseedade japanska paret Tadayuki Uray/Rena Miyaura.

Även Melker Z-Bexell/Cecilia Wang var nära kvartsfinal. Men efter först två fina vinster i kvalet och seger i första omgången i huvudturneringen blev det stopp i åttondelen mot danskarna Emil Lauritzen/Iben Bergstein.

– En helt OK insats. Bra av oss att vinna tre matcher. Det är ändå vår första turnering tillsammans, berättar Melker.

Melker var också med om en riktig rysare i herrdubbel. Tillsammans med Calle Harrbacka mötte han Mikkel Stoffersen/Mads Vestergaard, Danmark, i första matchen. Och det blev en match i publiken smak med många fina dueller och nagelbitande spänning. Första set gick till förlängning, och inte vilken förlängning som helst. Inget av paren mäktade med att vinna med två bollar. Vid 29 lika avgjorde nästa boll, eftersom man inte spelar längre än till max 30. Danskarna drog här det längsta strået och vann med 30-29. Även andra set blev jämnt, 21-18 till danskarna.

– Första gången jag spelat ett set till 30 i en tävlingsmatch. Synd att vi förlorade. Vi spelade hyfsat, men vi måste bli snabbare i fötterna och hålla ett högre tempo för att vinna såna här matcher, säger Melker.

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202 

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix klar för kvartsfinal

2020-01-17 17:40
Felix Burestedt är klar för kvartsfinal i Victor Swedish Open i Uppsala. På vägen dit fick han besegra två svenskar. Och han fick hårt motstånd.

Bilden ovan: Felix Burestedt vann sina två första singlar i Victor Swedish Open. Det betyder att han spelar kvartsfinal på lördag förmiddag. Foto: Torbjörn Jansson.

Felix Burestedt är inte bara Sverigeetta i herrsingel. Han är också finalseedad i Victor Swedish Open hosted by Nordea. Men han fick mycket tufft motstånd redan i första omgången i IFU Arena Uppsala.

Lottningen hade resulterat i att Felix fick möta Sverigetvåan Jacob Nilsson, och det var Jacob som startade matchen bäst. Han spelade offensivt, utmanade Felix i nätspelet och grävde upp många till synes omöjliga bollar. Felix arbetade sig dock närmare under setets gång, men Jacob tog det ändå med 21-18.

I andra set kom Felix tillbaka, ryckte ifrån och vann med 21-12. I tredje och avgörande set höjdes spelkvaliteten än mer, och de båda svenskarna bjöd publiken på en välspelad, tajt och tuff match. Ledningen växlade flera gånger, men till slut drog Felix ifrån och vann med 21-16.

Jacob Nilsson bjöd på mycket hårt motstånd i matchen mot Felix Burestedt. Foto: Torbjörn Jansson.

I åttondelen fick Felix sedan möta ännu en svensk, nämligen Andy Tsai. Andy följde upp sina tre vinstmatcher i kvalet med att vinna första matchen i huvudturneringen mot Pit Seng Low, Australien, med klara 21-7, 21-9.

Men mot Felix Burestedt blev det stopp. Felix styrde spelet, rörde sig bra, avgjorde många bollar med hårda och precisa smashar, och vann med 21-16, 21-13.

– Jag är klart nöjd med dagen. Det var tuffa matcher, framför allt den mot Jacob, och jag är glad över att jag presterade så bra, säger Felix.

Nu väntar en annan tuff match i kvartsfinalen på lördag förmiddag. Då möter Felix japanen Minoru Koga, som besegrade Felix med 2-1 i set just i Swedish Opens kvartsfinal förra året. Koga vann sedan också hela turneringen.

– Han är en stabil och löpstark spelare. Man jag är redo för fajten, säger Felix.

I damsingel förlorade de tre svenskorna direkt i första omgången, men de hade också svåra motståndare. Ashwathi Pillai förlorade mot förstaseedade Julie Dawall Jacobsen med 0-2 i set. Samma öde drabbade Rebecca Kuhl mot fjärdeseedade Crystal Pan från USA. Och Edith Urell fick ge sig mot starka japanskan Natsuki Oie.

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Två svenska singelspelare i åttondel

2020-01-17 17:40
Det blir svenskmöte i åttondelen i herrsingel på fredagskvällen i Victor Swedish Open. Sverigeettan Felix Burestedt tar sig an Andy Tsai. Men det var nära att en annan svensk förstört dagen för Felix. (Texten uppdateras under kvällen).

Bilden ovan: Felix Burestedt vann första matchen i Victor Swedish Open efter en mycket tuff tresetare mot Jacob Nilsson. Foto: Torbjörn Jansson.

Felix Burestedt är inte bara Sverigeetta i herrsingel. Han är också förstaseedad i Victor Swedish Open hosted by Nordea. Men han fick mycket tufft motstånd redan i första omgången i IFU Arena i Uppsala.

Lottningen hade resulterat i ett Felix fick möta Sverigetvåan Jacob Nilsson, och det var Jacob som startade matchen bäst. Han spelade offensivt, utmanade Felix i nätspelet och grävde upp många till synes omöjliga bollar. Felix startade lite spänt, arbetade sig dock närmare under setets gång, men Jacob tog det ändå med 21-18.

I andra set kom Felix tillbaka, ryckte ifrån och vann med 21-12. I tredje och avgörande set höjdes spelkvaliteten än mer, och de båda svenskarna bjöd publiken på en mycket välspelad, tajt och tuff match. Ledningen växlade nästan hela tiden, men till slut drog Felix ifrån och vann med 21-16.

Jacob Nilsson bjöd på mycket hårt motstånd i matchen mot Felix Burestedt. Foto: Torbjörn Jansson.

I åttondelen får nu Felix möta en annan svensk, nämligen Andy Tsai. Han följde upp sina tre vinstmatcher i kvalet med att vinna första matchen i huvudturneringen mot Pit Seng Low, Australien, med klara 21-7, 21-9.

Matchen mellan Felix och Andy startar cirka 19.30 på fredagskvällen.

I damsingel förlorade de tre svenskorna direkt i första omgången, men de hade också svåra motståndare. Ashwathi Pillai förlorade mot förstaseedade Julie Dawall Jacobsen med 0-2 i set. Samma öde drabbade Rebecca Kuhl mot fjärdeseedade Crystal Pan från USA. Och Edith Urell fick ge sig mot starka japanskan Natsuki Oie.

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Lyckat kval för flera svenskar

2020-01-16 20:02
Edith Urell fick en bra start på Victor Swedish Open. Precis som mixedparen Calle Harrbacka/Tilda Sjöö och Melker Z-Bexell/Cecilia Wang. Alla tog sig vidare från torsdagens kvalspel.(Texten dateras upp)

Bilden ovan: Edith Urell, 16 år, lyckades kvala in till huvudturneringen i Victor Swedish Open. Foto: Torbjörn Jansson.

Över 300 deltagare från 40 länder deltar i Victor Swedish Open hosted by Nordea, som startade med kvalspel på torsdagen i IFU Arena i Uppsala.

I damsingel hoppades många i publiken på den unga hemmaspelaren Edith Urell, 16 år. Och hon motsvarade förväntningarna. Efter en snabb vinst i första matchen fick hon sedan betydligt tuffare motstånd av danskan Anne Fuglsang i den andra och avgörande kvalmatchen. Edith förlorade första set men kom starkt tillbaka, vände och vann. Hennes segersiffrorna blev 16-21, 21-16, 21-11.

– Jag var nervös i början, försökte avgöra för snabbt och då blir det lätt misstag. Men i andra och tredje set fungerade mitt spel betydligt bättre. Jag måste ha tålamod, minimera misstagen och vänta på de rätta lägena, säger hon.

Förbundskapten Andrew Smith var nöjd med Ediths vinst.

– Hon spelade stressat i början, men presterade bättre och bättre ju längre matchen led. Just såna här matcher är nyttiga att spela. Ska du bli bra måste du lära dig att kontrollera din stress och klara av att spela ditt eget spel, säger han.

Edith kommer att behöva ha mycket tålamod när hon på fredagen får ta sig an Natsuki Oei, en av många duktiga japanska spelare på plats i Uppsala.

– Det ska bli kul att spela den matchen. Jag har inget att förlora, men det gäller verkligen att jobba hela tiden. Du får inga enkla poäng mot asiatiskt motstånd, säger Edith.

Calle Harrbacka/Tilda Sjöö fick en bra start på Swedish Open. Paret övertygade i kvalet i mixed. Foto: Torbjörn Jansson.

Andrew Smith gladde sig också åt de två nykomponerade mixedparen Calle Harrbacka/Tilda Sjöö och Melker Z-Bexell/Cecilia Wang. 

Båda paren vann sina två kvalmatcher och är därmed också vidare till huvudturneringen. Inte minst imponerade Calle och Tilda i sin andra match mot det franska paret Samy Corvee/Margot Lambert där svenskarna vann med 22-20, 21-17.

– Deras spel lovar gott. Det blir spännande att se vad de kan göra mot ännu tuffare motstånd, säger Andrew.

Också Malena Norrman gick vidare i mixed, ihop med sin indonesiske klubbkamrat Fauzi Fathurrahman i Umeå.

Andy Tsai, ytterligare en hemmaspelare som hade ett lyckat kval. Foto: Torbjörn Jansson.

Vidare gick också Andy Tsai i herrsingel. Efter en enkel första vinst hade sedan Andy två mycket tuffa kamper i andra och tredje kvalomgången. I den avgörande kvalmatchen besegrade han Fauzi Fathurrahman med 21-17, 9-21, 21-10.

Flera svenskar kvalar sent på torsdagskvällen i herrdubbel och damdubbel. Vi daterar upp texten med deras resultat senare.

Fredagens spel startar kl 09.00 och pågår hela dagen och bra bit in på kvällen. I alla kategorier spelar man fram till och med åttondel. 

Kan du inte vara på plats i IFU Arena i Uppsala, så har du möjlighet att följa alla matcher via Badminton Europes direktsändning. Här är länken till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Alla resultat och lottning hittar du här. SWOPEN20202

Kategorier: Nyheter, SBF

Idag börjar Victor Swedish Open i Uppsala

2020-01-16 10:21
Idag börjar Victor Swedish Open med kvalomgångar i samtliga klasser. Många svenska tävlande kommer till spel.

Bild: Edith Urell, Fyrisfjädern, är en av många svenskar som inleder Victor Swedish Open idag.

Victor Swedish Open hosted by Nordea, som turneringen officiellt heter, spelas i år i IFU Arena, Uppsala den 16-19 januari.

Under torsdagen inleds kvalomgångarna där många svenska spelare deltar. Totalt kommer ett 50-tal spelare från många av Sveriges olika klubbar att få chansen att mäta sig med internationellt motstånd.

Samtliga matcher livestreamas av Badminton Europe.

Här är länk till Badminton Europes youtube-sändning. BECYOUTUBE

Här är länk till Badminton Europe TV: BECTV

Resultat och lottning går att se på denna länk. SWOPEN20202

För dig som vill tävlingen på plats är ordinarie pris för en tävlingsbiljett är 200 kr, då ingår inträde till samtliga matcher den 16-19 januari. En dagsbiljett kostar 100 kr.

Badminton Sweden har dock tagit fram ett specialerbjudande till alla badmintonföreningar i landet där man får möjlighet att se hela turneringen för 100 kr per person.  

Målet är att det ska nå 2500 besökare över fyra dagar.

– Vi hoppas att det kommer badmintonintresserade från hela landet, men inte minst från Mälardalen och Stockholm, säger Stefan Sjöö, projektledare för turneringen.

Det finns även fina erbjudanden för boende i Uppsala under turneringen. Läs mer om det på sajten för Victor Swedish Open.

Samtidigt med tävlingen anordnar Badminton Sweden även två större utbildningsaktiviteter i IFU Arena – bland annat är det startskott för den nya Topptränarutbildningen som under helgen genomför sitt första kurstillfälle.  

Kategorier: Nyheter, SBF

Täby tog chansen

2020-01-15 21:02
Vilken skräll i Victor Badmintonligan! Täby vann mot Aura med 4-2, och tog därmed sista chansen att hänga med i jakten på en kvartsfinalplats.

Bilden ovan: Täbys Ashwathi Pillai visade mental styrka när hon lyckades vända 0-2 i set mot Auras Frederikke Lund till seger med 3-2. Foto: Torbjörn Jansson.

Onsdagskvällens match i Mellanserie B i Badmintonligan blev en lång och spännande tillställning. Inte många trodde nog att sistaplacerade Täby skulle kunna rubba Aura, men det var precis det som skedde. Täby vann inte mindre än tre mycket jämna femsetare:

* Rutinerade Larry Li/Richard Eidestedt segrade med 3-2 i herrdubbeln mot Jacob Nilsson/Emil Hybel.

 * Ashwathi Pillai låg under med 0-2 i set mot Frederikke Lund, men kom tillbaka i en match som svängde våldsamt. Ashwathi tog de tre sista seten med 11-6, 11-6 och 11-5.

* I den sista delmatchen överraskade sedan Larry Li/Clara Nistad rejält genom att i en riktig rysare besegra Emil Hybel/Johanna Magnusson med 5-11, 11-9, 10-11, 11-10, 11-9.

Täbys seger innebär att alla fyra lag i Mellanserie B inför sista omgången har chans att nå en av de två översta platserna i serien och därmed få spela kvartsfinal.

Här är samtliga resultat i onsdagskvällens match:

Täby-Aura 4-2

Då återstår bara den sista och avgörande omgången i de båda mellanserierna. Matchordning:

Må 27/1 kl 18.00 Täby-Västra Frölunda

Ti 28/1 kl 18.30 Påvelund-Halmstad

Ti 28/1 kl 18.30 Fyrisfjädern-Trollhättan

To 30/1 kl 18.30 Umeå-Aura

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Svenska Badmintonförbundet omorganiserar på kansliet

2020-01-15 15:51
Svenska Badmintonförbundet har beslutat att omorganisera på kansliet med syfte att öka marknadsintäkterna. Omorganisationen medför att Tomas Sandö Brandt avslutar sin anställning som förbundschef.

Tomas Sandö Brandt anställdes som förbundschef i augusti 2017 och avslutade sin anställning den 10 jan 2020.

- Vi vill skicka ett stort tack till Tomas Sandö Brandt för arbetet som förbundschef på Svenska Badmintonförbundet och önska honom all lycka i framtiden, säger Tommy Theorin, styrelseordförande i Svenska Badmintonförbundet.

Styrelsen kommer inom kort att presentera en ny arbetsorganisation för kansliet. Tills denna är på plats har Tommy Theorin, på ideell basis, tagit ansvar för kansli och personalfrågor.

Vid frågor kontakta Tommy Theorin på 0705-831831 alt tommy@ipraktiken.se.

Kategorier: Nyheter, SBF

AirBadminton uppmärksammas i svensk media

2020-01-15 11:57
Sydsvenskan uppmärksammar i en artikel den nya satsningen AirBadminton.

Bild: AirBadmintion spelas utomhus på t ex sand. Bild: BWF

Under förra året startade BWF lanseringen av utomhusvarianten av badminton - AirBadminton - en stor och viktig satsning som är tänkt att bredda badmintonsporten.

Sydsvenskan har uppmärksammat detta och intervjuat Tommy Theorin, styrelseordförande i Svenska Badmintonförbundet.

Läs artikeln här: https://www.sydsvenskan.se/2020-01-13/nya-draget-for-badminton-flyttar-utomhus-breddar-sporten

När mer om Airbadminton här: https://bwfbadminton.com/news-single/2019/05/14/7-things-you-need-to-know-about-airbadminton/

Bild: En speciell boll har utvecklats för AirBadminton. Den är mindre vindkänslig, tålig och ska ge bra möjligheter till ett varierat spel. Foto: Tommy Theorin

Kategorier: Nyheter, SBF

Tuffa kamper om slutspelsplatserna

2020-01-14 20:36
Halmstad hakar på i toppstriden i Mellanserie A i Victor Badmintonligan. Och Frölundas vinst i Umeå gör att kampen om kvartsfinalplatserna intensifieras.

Bilden ovan: Halmstads Irina Andersen vann damsingel och damdubbel ihop med Elisa Melgaard mot Trollhättan. Foto: Torbjörn Jansson.

Två matcher spelades i Badmintonligan på tisdagskvällen. I Halmstad tog förra årets svenska mästare emot Trollhättan i Mellanserie A. Efter förlusten i förra veckan mot Fyrisfjädern var Halmstad piskade att vinna för att hänga med i kampen om att nå plats ett eller två i serien, vilket leder direkt till semifinalspel i slutspelet.

Och Halmstad motsvarade favoritskapet och vann med 4-2. Men inte helt utan besvär. Sverigeettan Felix Burestedt låg under med 1-2 i set mot Trollhättans unge malaysier Yap Khai Quan, men spelade sedan upp sig ordentligt. De två sista seten gick till Felix med 11-6, 11-7.

Resultatet betyder att Trollhättan blir fyra och sist i Mellanserie A, och kommer att få spela kvartsfinal mot något av de två första lagen i Mellanserie B. Sista omgången avgör sedan vilket av de tre lagen Fyrisfjädern, Påvelund och Halmstad som blir trea och därmed också tvingas till kvartsfinalspel.

I Mellanserie B vann ett heltänt Frölunda med 4-2 borta mot Umeå. Här blev Frida Lindström, Sanne Ekberg och Gustav Björkler alla dubbla segrare för Frölunda.

Frida vann damsingel, och damdubbel ihop med Sanne Ekberg. Sanne vann mixed ihop med Gustav Björkler, som också tog en betydelsefull seger i herrsingel 2 mot Simon Sandholm med 3-2 i set.

Frölundas vinst innebär att Mellanserie B har blivit mycket mer tät och oviss. Fortsättning följer redan på onsdagskvällen när Täby tar emot Aura.

Här är samtliga resultat i tisdagskvällens två matcher:

Halmstad-Trollhättan 4-2

Umeå-Frölunda 2-4

Ytterligare en match spelas i mellanserierna den här veckan:

On 15/1 kl 18.00 Täby-Aura

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Ännu en seger för Fyrisfjädern

2020-01-13 20:56
Fyrisfjädern har flyt. Uppsalalaget följde upp förra veckans vinst mot Halmstad med ännu en toppinsats i Victor Badmintonligan. Denna gång mot Påvelund.

Bilden ovan: Fyrisfjäderns Andy Tsai tog en viktig vinst mot Gabriel Ulldahl i segermatchen mot Påvelund. Foto: Torbjörn Jansson.

Göteborgslaget Påvelund har radat upp vinster i säsongens liga. Först idel segrar i grundserien, sedan vinst mot Trollhättan i första matchen i Mellanserie A.

Men när Fyrisfjädern kom på besök på måndagskvällen i Påvelundshallen tog den imponerande sviten slut. Efter en hård, tuff och välspelad match stod Uppsalalaget till slut som segrare med 4-2.

Särskilt två matchsegrar för Fyrisfjädern stack ut:

* Andy Tsais starka vinst i herrsingel 2 mot rutinerade Gabriel Ulldahl med 3-1 i set. 

* Julie Dawall Jacobsens vinst mot Line Christophersen med 3-2 i set. De båda danskorna, rankade strax över plats 50 i världen, bjöd långa stunder på högklassig damsingel. Matchen svängde verkligen fram och tillbaka. Line hade till exempel 7-4 i femte och avgörande set, men Julie kom tillbaka, vände och vann till slut med 11-9.   

Det här betyder att Fyrisfjädern på kort tid har vunnit mot först 2019 års SM-segrare Halmstad och sedan mot SM-tvåan Påvelund. Därmed tog Fyrisfjädern över ledningen i Mellanserie A, där det viktigaste är att nå platserna ett eller två vilket ger direktplatser till slutspelets semifinaler.  

Här är samtliga resultat i måndagskvällens match:

Påvelund-Fyrisfjädern 2-4

Ytterligare tre matcher spelas i mellanserierna under veckan:

Ti 14/1 kl 18.30 Halmstad-Trollhättan

Ti 14/1 kl 18.30 Umeå-Frölunda

On 15/1 kl 18.00 Täby-Aura

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

Kategorier: Nyheter, SBF

OS inom räckhåll för Felix

2020-01-13 10:10
Han har länge varit en stor badmintontalang. Men det är först det senaste året Felix Burestedt på allvar har tagit steget från att vara lovande till att börja leverera fina internationella resultat.

Bild: Felix Burestedt är andraseedad i herrsingel i Victor Swedish Open 2020. Här bild från lag-SM finalen i våras då han besegrade Joshua Eipe. Foto: Torbjörn Jansson.

Kvartsfinal i European Games, semifinal i Tysklands BWF Tour Super 100-tävling, samt final i Azerbaijan International Challenge. Det är bara några av Felix Burestedts framskjutna placeringar under 2019. Framgångarna har gjort att han klättrat på världsrankingen och nu är uppe på plats 61.
Trots de goda resultaten är det något annat han ser som mest positivt med 2019. 

– Det jag är mest nöjd med är att jag lyckats få mitt spel att gå i den riktning jag önskat. Jag har under året inte tänkt så mycket på placeringar utan haft fokus på det jag ska utveckla - och då har även resultaten kommit, säger han.

Felix bor i Malmö och spelar för Halmstad Badminton, men merparten av den dagliga träningen gör han sedan 2017 på Badminton Europes ”Center of Excellence” i Holbaek. Han lyfter fram tre områden som han speciellt utvecklat den senaste tiden.

– Under året har jag utvecklat min fysik. Jag tränar mycket i gymmet för att bli starkare, få mer muskler och ökad uthållighet. Tycker också att jag har förbättrat mitt tålamod i spelet samt det taktiska.

Framstegen har inte bara gett utslag på världsrankingen, även Sveriges Olympiska Kommité (SOK) har imponerats av Felix utveckling och i december meddelades att han är en av tolv svenska idrottare som får en plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Genom programmet får han ett individuellt och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen.

– Det är jättekul och väldigt positivt för mig. Det ger större möjligheter, t ex vad gäller internationellt tävlande. Sen får jag genom detta också tillgång till SOK:s resursteam med experter inom olika områden vilket är mycket betydelsefullt, säger han. 

Ett mål som ligger hyfsat nära i tid är OS i Tokyo. De goda tävlingsresultaten under 2019 har gjort att han ligger på plats 23 på BWF:s ”Race-to-Tokyo”, vilket innebär att han just nu är kvalificerad till Tokyo. Ett bra resultat i Swedish Open skulle förbättra chanserna till OS-spel ytterligare.

– Det ser positivt ut och jag hoppas förstås på att kunna kvalificera mig, men mycket återstår. Det gäller för mig att klättra ännu högre på rankingen, och även visa att jag kan besegra mycket goda motståndare, säger han.

Vad behöver han då förbättra ytterligare för att kunna utmana de allra bästa spelarna i världen?

– Jag behöver bli ännu bättre på det jag redan tränar på i mitt spel. Sen gäller det att få börja spela tuffare tävlingar och möta de bästa spelarna, det ger aha-upplevelser, man förstår ännu bättre vad som ska till för att ta nästa steg.

Taktik och den mentala biten – eller ”skallen” som Felix kallar det – är en central pusselbit inom badminton och något Felix fokuserar mycket på att utveckla.

– Det som skiljer de bästa spelarna från dem snäppet under är ofta förståelsen för hur man ska spela i olika situationer och varför man slår olika slag. Den taktiska och mentala biten är väldigt viktig på den högsta nivån.

– Jag tycker att jag blivit bättre på att kunna kontrollera mig själv och tänka klart under match, men även att göra taktiska justeringar efter hur matchen utvecklas. Här har jag haft bra hjälp av förbundskapten Andrew Smith.

Det är tydligt att Felix inte räds att göra det jobb som behövs för att fortsätta avancera mot toppen. Tvärtom verkar han finna glädje i att underkasta sig den dagliga insats som krävs.

– Det allra roligaste med badminton är förstås att spela en spännande och häftig match, men jag tycker att vägen dit ger lika mycket. Den vardagliga processen – att gå upp på morgonen med ett mål och genomföra ett hårt jobb – den delen tilltalar mig mycket, säger han.

Kategorier: Nyheter, SBF

Fysiken avgörande för Emma och Johanna

2020-01-11 12:11
Emma Karlsson och Johanna Magnusson ser fram emot Victor Swedish Open den 16-19 januari. Som förstaseedade i damdubbel har de favorittrycket på sig. Och deras långsiktiga mål är högre.

Bilden ovan: 2018 vann Emma Karlsson/Johanna Magnusson damdubbeln i Swedish Open. 2019 gick de till final. Nu är de återigen ett av de stora svenska hoppen, när Victor Swedish Open hosted by Nordea spelas i IFU Arena i Uppsala. Foto: Patrik Claesson.

– Vi vill utveckla oss så att vi har en säker plats i alla stora tävlingar som OS, VM och All England, säger Emma och Johanna, båda 21 år.

De går nu in på sitt tredje år som seniorer och landslagsspelare. Bakom sig har de ett 2019 med många stabila topplaceringar i damdubbel. De vann Norwegian International. De tog sig till final i Swedish Open i Lund, Polish International och Hungarian International. Och sedan nådde de flera semifinalplatser, bland annat mot starka startfält i Scottish Open och Italian International. Dessutom lyckades de kvalificera sig till två storturneringar: All England i mars och VM i Basel, Schweiz i augusti.

– Jag tycker nog att vi gjorde årets bästa prestation i Italien. Där fick vi ut det mesta av vårt spel, säger Johanna.

Annars säger både Emma och Johanna att 2019 var ett år då deras spel gick upp och ner. Helt nöjda är de inte.

– Det är skönt är att vi aldrig misslyckades och gjorde en riktigt dålig tävling. Men i några tävlingar har det inte gått så bra som vi hade hoppats på. Vi vill så himla mycket, i vissa fall vill vi lite mer än vad vi ännu kan…

Men samtidigt har de förbättrat mycket i sitt spel.

– Vi har blivit klart starkare i defensiven, har mer tålamod i dag, ett säkrare spel och vågar spela längre dueller, säger Emma.

Precis som i början av 2019 ligger Emma och Johanna nu runt 40:e plats på världsrankingen och nia på europalistan. För att ta ytterligare steg uppåt, och bli bland de 20 bästa paren i världen krävs hårt jobb under lång tid.

– Nästa steg är svårt, det vet vi. Vi är inte där än, men vi satsar allt vad vi har för att bli så bra som möjligt. Det är inte realistiskt att vi ska nå OS nu i sommar i Tokyo, men när OS går 2024 i Paris vill vi vara med, säger Johanna.

– Vi vill nå en så hög nivå att vi har en säker plats i alla stora tävlingar. Som OS, VM, EM, All England, säger Emma.

För att nå dit finns det inga genvägar. Emma och Johanna fortsätter sitt tuffa träningsupplägg med cirka nio pass i veckan. Två träningar med sin danska klubb Solrød Strand, tre morgonträningar och två kvällsträningar i Malmö med Aura, och så två fyspass på gym.

– För oss handlar det mycket om att bli bättre fysiskt, säger Johanna. Jag måste bli starkare, och Emma mer uthållig.

– Fysiken är oerhört viktig för att kunna spela stabilt, säkert och undvika misstag i de långa bolldueller som är så vanliga i damdubbel i dag, säger Emma.

Sedan en tid tillbaka satsar Emma och Johanna inte bara på dubbel, utan också på mixed med var sin dansk partner. Johanna spelar med Emil Hybel, och Emma med Mads Emil Christensen – två par som blir intressanta att följa i mixedkategorin i Swedish Open i IFU Arena i Upsala.

Båda samarbetena har fått en god start. Mads Emil/Emma vann mixed i Norwegian International och Emil/Johanna har spelat bra både internationellt och i Badmintonligan för Aura.

– Vi gick in i mixed som lite av en utmaning när vi tyckte att vi stod still i damdubbel. Och det är jätteroligt samtidigt som mixedspelet ger oss lärdomar och erfarenheter som vi har nytta av i dubbel, säger Johanna.

De är också både nöjda och glada för att deras klubb Aura den här säsongen är med i den svenska Badmintonligan. Dels för att det har varit nyttigt, dels för gemenskapen i Aura.

– Vi har lyckats vinna flera oerhört jämna dubbelmatcher och det har stärkt oss mentalt.  Vi tar med oss lärdomar från hur vi har spelat och vunnit de sista bollarna, det där extra som krävs för att vinna täta matcher.

Ni har spelat dubbel ihop i elva år. Ni tränar ihop, tävlar ihop, reser ihop. Tröttnar ni aldrig på varandra?

– Nej, faktiskt inte. Det är jättekul att göra detta tillsammans, och vi peppar varandra hela tiden, säger Emma

Vad diskuterar ni när ni inte pratar badminton?

– Allt möjligt, olika TV-serier till exempel. Vi gillar att titta på och prata om kriminalserier och thrillers. Och så pratar vi om våra utbildningar.

Båda två studerar på helfart på Malmö universitet. Johanna läser kriminologi och Emma idrottsvetenskap sport management. Johanna har en termin kvar på sin treåriga utbildning, medan Emma har ett och ett halvt år kvar på sin.

Hur går det att kombinera studier på helfart med full satsning på elitidrott?

– Det går bra även om det är tufft ibland. Särskilt det sista året har varit slitsamt. I vissa lägen kommer man efter och får sedan kämpa för att ta ikapp, berättar Johanna.

Hennes inriktning på kriminologi hoppas hon nån gång ska leda till jobb med analyser inom polisen, medan Emma gärna vill arbeta med till exempel utbildning och organisation inom föreningslivet.

Men det ligger långt fram i tiden. Först vill de ta ytterligare steg framåt i badmintonkarriären.

Kategorier: Nyheter, SBF

Säker seger för Aura

2020-01-09 21:06
Aura fortsätter att spela stabilt i Victor Badmintonligan. Malmölaget vann bortamatchen mot Frölunda med 5-1. Det betyder att Aura är nära en kvartsfinalplats.

Bilden ovan: Malmölaget Aura är efter segern mot Frölunda med 5-1 på väg mot en plats i kvartsfinalen i slutspelet.

Aura slutade femma i höstens grundserie, och började därför Mellanserie B med tre poäng. Till den poängskörden kunde laget lägga ytterligare tre efter vinsten mot Frölunda på torsdagskvällen.

Trots att Aura saknade sin singeletta Jacob Nilsson var de strået vassare än Frölunda. Emma Karlsson/Johanna Magnusson vann säkert sin damdubbel, och danskarna Patrick Seitzberg Abildgaard och Emil Hybel var bra både i dubbel ihop, och sedan i singel respektive mixed.

Frölundas vinst kom genom Gustav Björkler, som vann herrsingel 2 efter en jämn och spännande femsetare mot Tom Andersson. Gustav var också tillsammans med Sanne Ekberg nära att ta hem mixedmatchen mot Emil Hybel/Johanna Magnusson. Matchens kvalitet höjdes kontinuerligt, och efter 0-2 i set kom Gustav/Sanne tillbaka, vann set tre och fyra och var nära vinst även i femte. Men till slut avgjorde Auraparet. Emil/Johanna vann femte set med 11-9.

Värt att notera var också att unga Thyra Hultman gjorde en klart godkänd ligadebut för Frölunda i damdubbel ihop med Frida Lindström.

– Jag är väldigt nöjd med segern. Första matchen efter juluppehållet är alltid svårbedömd. Många är lite ringrostiga och osäkra, men alla i vårt lag gjorde väl ifrån sig, säger Maria Magnusson, lagledare i Aura.

Inte minst var hon nöjd med Frederrike Lund. I grundserien förlorade hon damsingeln mot Frida Lindström. Nu fick danskan revansch och vann i tre raka set.

– Frederrike spelade mycket mer avslappnat i dag och hade ett helt annat flyt i sitt spel, säger Maria.

Den här matchen var den första av tre bortamatcher för Aura i mellanserien, på grund av att Malmölaget spelade hemma i grundserien mot alla de tre övriga lagen.

– Jag är så tacksam för att våra kommande motståndare Täby och Umeå gått med på att förlägga våra matcher sent i veckorna. Det betyder att våra spelare kan åka direkt från Täby till Swedish Open i Uppsala. Och sedan möter vi Umeå kvällen före Senior-SM i samma hall. Därmed sparar vi både tid och pengar, berättar Maria Magnusson.

Här hittar du samtliga resultat i torsdagskvällens match:

Frölunda-Aura 1-5

I nästa vecka fortsätter både Mellanserie A och B. Då spelas de här matcherna:

Må 13/1 kl 18.30 Påvelund-Fyrisfjädern

Ti 14/1 kl 18.30 Halmstad-Trollhättan

Ti 14/1 kl 18.30 Umeå-Frölunda

On 15/1 kl 18.00 Täby-Aura

Du vet väl att du kan följa livesändningarna från ligan på Solidsport. Teckna dig för ett månadsabonnemang och stötta din favoritklubb.

Glöm inte att gå in på vår speciella sajt för Badmintonligan. Där hittar du nyheter, alla resultat, tabell, kommande matcher och mycket information om lagen.

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela