Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 2 timmar 15 minuter sedan

Fyrisfjäderns drömvändning gav Lag SM-guld

2021-06-13 21:50
IFK Umeå hade handen på pokalen när Fyrisfjädern inledde tidernas comeback. Tack vare Albin Hjelms otroliga insats vid 0-3 underläge fick laget ny luft under guldvingarna och vann till slut finalen med 4-3. Grattis till Lag SM-titeln!

Det kunde inte ha blivit ett mer välregisserat finalmöte när Fyrisfjädern och Umeå gjorde upp om guldet i Victor Lag SM. Stundtals kändes det som att dramat hade ett tydligt manuskript att följa. Fyrisfjädern såg ut att vara uträknat flera gånger om, men skulle visa varför man är tvåtusentalets framgångsrikaste elitklubb. Inledningsvis var dock IFK Umeå klart hetast där storspelande Andi Fadel Muhammad och Malena Norrman såg ut att bli riktiga matchhjältar för norrlandslaget. 

Andi skulle sätta sig i respekt direkt när han under mastodontmötet med dansken Victor Svendsen briljerade med sitt otroliga anfallsspel. Spänstiga hoppsmashar varvades med delikat nätspel, vilket fick Svendsen att plötsligt se hjälplös ut. När även den patenterade backhandfinten från Andi satt på linjen och lurade upp dansken till att köpa pölse på läktaren, då förstod man att han skulle segra. Indonesen var tokladdad i varje bollduell och vann mycket riktigt den så viktiga första herrsingeln med 3-1 i set. 

- I dag var jag riktigt bra och kunde spela ut hela mitt register. Jag fick bra utdelning i offensiven och det var skönt att ge laget en så fin start. Det var även bra att bevisa att jag slog en av ligans bästa herrsingelspelare. Jag väntade på honom och nu visade jag att mitt spel räckte för att vinna, säger Andi Fadel Muhammad.
På banan bredvid visade samtidigt Malena Norrman och Ronak Olyaee upp ett spel som hade nått nya höjder. Paret spelade säsongens bästa damdubbel och tog en beundransvärd skalp mot Fyrisfjäderns på förhand riktigt starka motståndare Moa Sjöö och Julie Dawall Jakobsen.  

- Alla sa på förhand att vi skulle förlora damdubbeln, så det var en obeskrivlig känsla att få vinna den. Vi bevisade verkligen vår nivå och jag blev så glad att jag grät lite på läktaren efteråt, berättar Ronak Olyaee. 

Nu var Henri Hurskainens lagbygge rejält i gungning och Umeå skulle fortsätta med sin dominans ett bra tag till. För när de för dagen formtoppade lirarna Malena och Andi fick utgöra en enhet i den efterföljande mixeden skapades ren badmintonmagi. Man fullständigt pulvriserade sverigeettorna Tilda Sjöö och Melker Zickerman Bexell, vilket drygade ut hemmalagets ledning till 3-0. 

Det hade blivit guldläge för IFK:arna och mannen som laget satte sitt hopp till var Johan Azelius i den andra herrsingeln. Men här skulle vändpunkten komma och en annan bragdman skulle få slutordet i showen. När Johan efter två setsegrar var framme vid ett 10-lika läge i det tredje setet spelade han den nästföljande bollen om att vinna hela mästerskapet åt Umeå.
Vittringen av den ädlaste valören kunde inte vara starkare och han hade därmed hela IFK Umeås öde i sitt racket. Den förmodligen viktigaste bollduellen i spelarnas liv fick dock ett ödesdigert slut för Umeå när Johans stopp landade någon ynka centimeter utanför linjen. Så nära vara det att guldet hamnade i Norrland. I stället hade Uppsalas Albin Hjelm vunnit setet och kunde fortsätta på den inslagna vägen genom att vinna de sista två seten med 11-9 i båda. 

- Jag visste att jag hade kniven mot strupen, men försökte inte tänka på det då. När jag hade 10-9 i det tredje setet tänkte jag att jag har två chanser att hålla liv i det här. Sedan blev det 10-lika och då skulle bara bollen in tills han slår ut den. Där svängde sedan momentumet över till vår fördel och allt började flyta på, berättar Albin Hjelm och får lovord från sin motståndare efter insatsen. 

- Jag brukar älska att vara i de här jämna lägena, men den här gången gick det inte. Det känns jobbigt när jag var så fruktansvärt nära med bara en poäng från att vinna hela ligan åt oss. Sedan hade Albin många bra slag och fick med sig mycket på slutet. Så han var en värdig vinnare och grattis till honom, säger Johan Azelius. 

Den mentala pendeln hade nu svängt över till Fyrisfjädern och även om underläget fortfarande var stort, så märktes det bland uppsalaborna att man nu verkligen trodde på ett mirakel. Näst på tur att fortsätta upphämtningen var danskan Julie Dawall Jakobsen. I sin damsingel mot indonesiskan Melsya Nur Fitriani var hon mycket pressad och hamnade tidigt i en svår situation. De långa slagväxlingarna avlöste varandra och Julie fick slita hårt i defensiven för att slutligen kunna vinna.  

När Melsya vann matchens fjärde set såg det ut som att hon skulle lyckas med det som Johan inte klarade av, nämligen att bärga guldmedaljen. Nu hade Umeå en ny hjältinna att hoppas på, men inte heller hon kunde hantera den kopiöst stora pressen. Julie var mentalt starkast mot slutet och tog hem det femte setet med 11-9 till jubel och ett oväntat konfettiregn, matchen var ju långt ifrån över. 

Efter att Fyrisspelarna Melker Zickerman Bexell och Victor Svendsen även hade vunnit herrdubbeln mot sina mentalt trötta rivaler återstod nu en rafflande slutspurt i form av golden set. Det var då upp till lagledarna att välja bort varsin kategori till bara en återstod. I slutet stod det mellan damdubbeln och herrdubbeln, då Umeås coacher Jens Marmsten och Ola Molin skulle välja. Valet föll till mångas förvåning på herrdubbeln. Damdubbeln hade ju vunnits av Umeå med två stekheta spelare i form av Ronak och Malena. Men i stället var det Johan Azelius och Martin Norrman som nyligen hade förlorat herrdubbeln i tre raka set som skulle få chansen på nytt. Johan hade dessutom ett missat tillfälle att vinna guldet åt sitt lag kvar i bakhuvudet. Nu var tanken att han skulle få möjlighet till upprättelse.

- Vi trodde stenhårt på vår herrdubbel och de ville verkligen ha revansch. Jag och Ronak hade suttit på läktaren och lagt all vår energi på att heja fram våra lagkompisar, så därför tyckte även vi att killarna borde spela. Dessutom var Julie het efter segern i damsingeln. Där och då kändes det rätt, så det var ett beslut som hela laget stod bakom, förklarar Malena Norrman.

På andra sidan väntade dock ett motstånd som bara lyste av självförtroende, vilket även skulle avspegla sig tydligt i det sista golden setet. Melker och Victor var paret som hade Fyrisfjäderns guldförhoppningar på sina axlar. Tack vare en tidig ledning i setet fick de umeåparet att se riktigt skakiga ut och efter en så lång kamp var vi helt plötsligt framme vid ett flertal mästerskapsbollar till Fyrisfjädern. Nu fanns det ingen tvekan längre. När Victor Svendsen släppte ett långt lyft från Johan var en helt fenomenal vändning fullbordad och han hade den här gången tagit sin klubb till ytterligare ett Lag SM-guld. Finalförlusten mot täbyindonesen Hermansah i samma situation för tre år sedan var bortglömd för dansken som nu kunde leva ut sitt glädjefnatt för fullt. Hela laget sprang sedan ut iklädda sina guldhattar och började fira en finalseger som ur ett historiskt perspektiv kan ses som den häftigaste någonsin.  

Fyrisfjäderns coach Henri Hurskainen förlorade själv en SM-final i golden set mot Kista 2015, då som spelare. Nu fick han ta revansch som ledare.

- Det är faktiskt en konstig känsla. Jag är såklart oerhört glad, men känner även lite lättnad med tanke på hur matchen utvecklade sig. Men jag trodde på vårt lag så länge vi kunde vinna en av de fyra första matcherna. Jag vet ju själv hur det känns att förlora den här typen av matcher och därför är det extra skönt att vinna, även med tanke på historiken och kulturen som den här klubben har. Det är också så kul för många av spelarna som vuxit upp i den här föreningen och spelat här hela sina liv, säger han. 

I Umeå-lägret var besvikelsen naturligtvis väldigt stor och klubben får fortsätta kämpa för sitt SM-guld efter fyra finalförluster, men det fanns även en stor stolthet bland spelarna som man verkligen ville lyfta fram.

- Det är så jäkla nära och vi kämpade så hårt för varandra. Därför känns det lite tomt nu i kroppen, men vi måste sakta förstå vad vi har lyckats med. Så nu ska vi fira vår framgång, även om det inte slutade med ett guld den här gången, säger lagets dubbelspelare Ronak Olyaee och får medhåll av lagkamraten Johan Azelius:
- Jag är så sjukt stolt över alla och vi har verkligen brytt oss om varandra hela den här säsongen. Det är såklart surt att det slutar så här och vi fastnade nog lite för mycket i tanken att klubben aldrig vunnit en final tidigare och att vi nu skulle göra det, men vi måste försöka vara nöjda med vad vi har åstadkommit. Vi var värda vinsten idag och krigade som tusan för varje poäng, menar han. 

För Fyrisfjäderns del väntade nu en glädjefylld minibussresa hem till Uppsala och på vägen reflekterade en av lagets stora hjältar Albin Hjelm lite kring hela lagets fantastiska bragd. 

- Det är en otrolig urladdning och vi är hur glada som helst. Vi har så roligt tillsammans och att få vinna en sådan här final med det här laget är helt obeskrivligt. För mig är det extra speciellt att var med och vinna ett guld med min moderklubb. Dessutom var det nu längesedan vi vann. Jag var med och bidrog till att ta hem pokalen till Uppsala för det är där den ska vara, avslutar Albin. 

Nu är en av de mest speciella ligasäsongerna över vi gratulerar Fyrisfjädern som får titulera sig svenska lagmästare 2021.  

Svenska Badmintonförbundet vill även rikta ett stort tack till arrangörsklubben IFK Umeå för ett mycket uppskattat och väl genomfört evenemang.

Kategorier: Nyheter, SBF

Umeå och Fyrisfjädern avancerade till final

2021-06-12 22:34
Favoriterna höll för trycket och tog sig vidare till morgondagens final i Victor Badmintonligan. IFK Umeå besegrade Täby med 4-1 och Fyrisfjädern vann med samma siffror mot Aura. Finalen startar kl 11, följ via SolidSport.

IFK Umeå-Täby Bmf

Hemmalaget IFK Umeå fick en riktig drömstart i inledningen av matchen mot Täby. Ett av ligans stabilaste dubbelpar Johan Azelius/Martin Norrman banade vägen när man slog gårdagens matchhjältar Ludvig Axelsson och Emil Johansson. Därefter fortsatte Umeås damdubbel i samma stil och kunde trots förlust i det första setet ta fram sitt mest aggressiva spel, vilket fick Ronak Olyaee att bjuda på några glädjeskutt i de mest avgörande lägena. Tillsammans med Malena Norrman fick hon hål på Täbys täta defensiv och kunde skrika ut sin lycka när man vann med 3-1 i set.

Två av nyckelmatcherna var färdigspelade och båda hade gått till Umeås favör. Nu skulle Andi Fadel Muhammad in och defilera hem segern. Han började också planenligt med att enkelt spela bort Täbys energiknippe Richard Kuhl i herrsingeln, men skulle få problem i den efterföljande mixeden. Här ställdes han mot sin nyfunna nemesis Ludvig Axelsson som vid deras förra möte fick honom ur balans. Även denna gång skulle Ludvig lyckas bräcka sin indonesiske ärkefiende efter en svängig femsetsseger. Detta var också den mest sevärda drabbningen där Ludvig och Andi stundtals utspelade ett psykkrig som verkade gynna Täbysonen i slutändan. I par med Clara Nistad vann de det sista setet med 11-5 och hade därmed reducerat Umeås ledning.

Uppförsbacken skulle dock visa sig alltför brant när nästa indonesiska spelare ställdes på banan. Nu skulle istället Andis fru Melsya Nur Fitriani få möjlighet att avgöra och det lyckades hon med. Täbys representant i damsingeln Julia Tuvesson satte upp ett riktigt hårt motstånd, men Melsya höll ihop sitt spel bäst och vann i fyra set. Hon vände sig om, tog emot sina klubbkamraters sköna segerglädje och kunde konstatera att hennes insats tagit laget till final.

-Vi hade lite otur i mixeden, men jag är väldigt nöjd med min prestation i singeln. Där fick jag verkligen visa alla min högsta kapacitet. Jag spelade så som jag vill och är glad att jag kunde hjälpa laget till ett så bra resultat. Nu ser jag fram emot finalen och jag förväntar mig en extremt tuff kamp i alla kategorier. Det kommer att bli galet kul, säger IFK Umeås indonesiske storspelare Andi Fadel Muhammad.

BMK Aura-Fyrisfjädern

På banan bredvid hade Fyrisfjädern spelat i samma takt som sina kommande finalmotståndare. I semifinalen mot Aura inledde Uppsalalaget med sitt starkaste kort då dansken Victor Svendsen tryckte gasen i botten och fick njuta av segerns sötma mot Jacob Nilsson. Vid sidan av planen hade Svendsens lagkompis Albin Hjelm fått fin inspiration när det var han som skulle in i hetluften härnäst. Hjelm var nämligen riktigt het i andrasingeln och kunde ta hem ytterligare en dansk-svensk batalj mot Auras Andreas Fleischer.

Fyrisfjädern hade nu tagit ett stadigt grepp om malmöiterna och det skulle utökas ytterligare. De båda svenska landslagsspelarna Moa Sjöö och Johanna Magnusson ställdes nu mot varandra med varsin danska vid sin sida. I det rivalmötet skulle Moa och hennes partner Julie Dawall Jakobsen visa sig starkast och tack var deras seger var man nu bara en vinst ifrån den efterlängtade finalen.

Segerjublet fick dock vänta för däremellan skulle Johanna Magnusson ta revansch att oväntat enkelt besegra Sveriges främsta mixedpar Tilda Sjöö och Melker Zickerman Bexell. I par med Emil Hybel var Johanna riktigt bra och höll Auras förhoppningar vid liv. Men till slut skulle en välspelande danska sätta in nådastöten och precis som i den andra semifinalen avgöra allt i damsingeln. Det heldanska mötet mellan Julie Dawal Jakobsen och Frederikke Lund blev en riktigt nervpärs för samtliga. Matchen svängde åt båda hållen och kunde ha slutat hur som helst. En av spelarna hade till slut målbilden av en stundande final på näthinnan allra tydligast och hon kunde förverkliga den genom att vinna det femte setet med 11-7.
Hennes namn är Julie Dawall Jakobsen och hon fixade till slut Fyrisfjäderns biljett till den stora finalmatchen.

Nu väntar en final mellan två historiskt starka ligaklubbar. En final som kommer innehålla allt det som en badmintonälskare kan önska sig. En final mellan IFK Umeå och Fyrisfjädern söndagen den 13:e juni kl. 11.00.  Missa den inte!

Matcherna i Victor Lag SM-finalen på SolidSport. https://solidsport.com/badmintonligan

Mer information, med bland annat laginfo och tabeller finns på www.badmintonligan.se

Kategorier: Nyheter, SBF

Toppade lag inför ligans semifinaler

2021-06-12 15:58
Fyrisfjädern och Aura går in med bästa möjliga dansktpräglade laguppställningar inför semifinalen lagen emellan. I det andra semifinalmötet tar hemmalaget Umeå emot formstarka Täby som kommer stärkta efter gårdagens makalösa kvartsfinalvinst.

Det fanns många frågetecken kring danskarnas eventuella medverkan inför slutspelet i Victor Svenska Badmintonligan. Pandemin och olika karantänsregler har tidigare satt stopp för flera av lagen att kunna toppa med spelare från det sydliga grannlandet. Nu är det dock bekräftat att både Aura och Fyrisfjädern ställer upp med sina allra bästa formationer där det danska inflytandet kan få en helt avgörande betydelse för resultatet i matchen.

-De är såklart duktiga och har bra statistik i ligan, men jag förväntar mig inte mer av dem än av de övriga spelarna i laget. Alla har goda möjligheter att vinna och det gäller att alla gör sin uppladdning för att få ut det de kan i varje delmatch, säger Fyrisfjäderns coach Henri Hurskainen.

I Fyrisfjädern kommer Victor Svendsen och Julie Dawall Jakobsen spetsa laget med rejäl stjärnglans. Samtidigt kommer säsongens trotjänare i Aura Emil Hybel och Andreas Fleischer återigen få sällskap av sin landsmaninna Frederikke Lund.

Hurskainen ser sitt lag som favoriter inte bara i semifinalen mot Aura, utan även i kampen om guldet.
- Det vore nog trots allt ett litet misslyckande för oss om vi inte vinner nu när det ser ut som det gör. Med tanke på hur säsongen har varit och vilka fyra lag som faktiskt är kvar, så finns det en favör till oss. Vi har ett bra lag på pappret, men det viktigaste är att vi gör det vi borde och inte tänker på något annat. Vi måste vara bäst när det gäller under dagen för att lyckas, menar han.

I den andra semifinalen är det upp till bevis för grundserievinnarna Umeå när man tar emot Täby. Lagen möttes i den allra sista omgången av grundserien och då vann norrlänningarna övertygande med 5-1. Umeå får därmed gälla som favorit, men med tanke på Täbys otroliga insats i kvartsfinalen mot Frölunda där flera spelare överträffade sig själva så går man in med stort självförtroende. Det gäller för verkligen för Norrlands stolthet med indonesisk touch att se upp när stockholmarna ökar tempot och får profiler som Adrian Levin och Ludvig Axelsson att gå upp i varv.

De båda semifinalerna börjar kl 16.30 och ni kan följa matcherna via Solidsport:

IFK Umeå- Täby BMF

https://solidsport.com/badmintonligan/games/g/nic2cee2

BMK Aura- Fyrisfjädern

https://solidsport.com/badmintonligan/games/g/sc3fg02s

 

Här kan ni även se laguppställningarn och följa resultatet från semifinalerna:

IFK Umeå-Täby BMF
https://www.scoreboardlive.se/tournament/show/984

BMK Aura-Fyrsifjädern
https://www.scoreboardlive.se/tournament/show/985

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Täby semifinalklara efter rysare

2021-06-11 21:45
Semifinalerna i Victor Badmintonligan är klara: Umeå - Täby, Aura - Fyrisfjädern. Se matcherna lördag kl 16:30.

En poäng ifrån avancemang. Så nära var det för Västra Frölunda. Istället kunde Adrian Levin ta sitt Täby till golden set och väl där spelade lagets vråltaggade dubbellirare Emil Johansson och Ludvig Axelsson på toppen av sin förmåga. Paret glänste och säkrade Täbys semifinalplats efter 4-3 i kvartsfinalen.

Slutspelets enda kvartsfinal av Victor Badmintonligan mellan Västra Frölunda och Täby fick alla inblandade att bita på naglarna. Det var på förhand upplagt för en rysligt spännande uppgörelse och matchen motsvarade verkligen förväntningarna. I de inledande kamperna kunde Frölundas främsta singelspelare Gustav Björkler göra processen kort med Richard Kuhl samtidigt som Täbys Julia Tuvesson utjämnade genom att besegra Frida Lindström med 3-1 i set. I den matchen hade dock Frida slagläge då hon efter att ha vunnit första set, även hade ett flertal setbollar vid ställningen 10-5 i det andra. Där bestämde sig Julia för att påbörja en vändning som skulle visa sig ha en enorm betydelse för slutresultatet. Hon plockade till slut hem det andra setet med minsta möjliga marginal och fortsatte därefter på samma vinstgivande resa.

Tack vare Julias seger fick Täby ett förnyat självförtroende, något som verkligen syntes bland spelarna. I den efterföljande herrdubbeln ökade trycket rejält både på planen och vid sidan med ett gäng högljudda tutor som utmärkande ljudkuliss. Det hetaste paret för dagen, Emil Johansson/Ludwig Axelsson, kunde rida på den framgångsvåg som deras klubbkamrater skapat och fick en strålande start. Täbyparet vann både första och andra set, men då insåg göteborgarna allvaret. Joel Hansson och Mikael Westerbäck som utgjorde Frölundas herrdubbelformation vände på allt och kunde slita sig till en seger med 11-8 i det avgörande setet. 

Därmed hade Frölunda återigen tagit kommandot och ledde kvartsfinalen med 2-1. Täby skulle dock utjämna omgående tack vare Clara Nistads och Elin Bomans övertygande seger i damdubbeln. Nu var det därför upp till mixeden och den andra herrsingeln att avgöra det dramatiska mötet. Frölundas solida mixeduppställning med Gustav Björkler och Sanne Ekberg har en mycket hög lägstanivå, vilket blev en viktig faktor när man besegrade Clara Nistad och Ludwig Axelsson relativt komfortabelt. Vinsten innebar ny Frölunda-ledning och skapade en enorm press på huvudrollsinnehavarna i den sista ödesmatchen.

Det var plats på scen för Täbys Adrian Levin och Västra Frölundas August Björkler. De båda spelarna skulle verkligen bjuda upp till en femsetsmangling som gav kalla kårar längs ryggraden. Efter att båda vunnit två set var skulle de ta fram sitt allra yttersta mot slutet och betydelsen av resultatet avspeglade sig starkt i inramningen. Under de sista bollarna förvandlades badmintonspelarna till gladiatorer och ingen ville ge sig. Digniteten av varje vunnen boll visade sig i form av öronbedövande segervrål från alla håll och till slut var det sista setet framme vid ett 10-lika läge, vilket innebar ömsesidig matchboll. Nu var Västra Frölunda endast en poäng från att avancera till semifinal, men Adrian Levin ville annorlunda. Han ångade på med sitt frenetiska anfallsspel och drog in den sista smashen mot en bedrövad August.

Adrians seger innebar att det var dags för ett golden set som skulle avgöras med herrdubbel. I frölundalägret ändrade man om och bänkade sin mest rutinerade pjäs Mikael Westerbäck. I hans ställe fick Gustav Björkler chansen tillsammans med Joel Hansson, men det skulle visa sig bli ödesdigert. Det fanns nämligen ett dubbelpar som ingen kunde stoppa. Emil Johansson och Ludvig Axelsson klev in och bara fortsatte med den kavalkad av taggingsvrål som Adrian redan hade påbörjat. Ett enormt tryck skapades och Täbys dröm om en semifinal skulle bli verklighet. Stockholmskillarna vågade allra mest och tog hem setet med 11-7, vilket fick hela täbytruppen att rusa in på planen för att fira med ett överlyckligt jubel. Därmed var en av säsongens mest nervkittlande matcher över och Täby får nu möta IFK Umeå i lördagens semifinal. Den andra semifinalen spelas mellan Aura och Fyrisfjädern.

Spelschemat för Lag SM-finalen

Lördag 12 juni: 16:30 Semifinaler: IFK Umeå - Täby Bmf. Aura Bmk - Fyrisfjädern

Söndag 13 juni: 11:00 Final

Matcherna i Victor Lag SM-finalen kan följas på SolidSport. https://solidsport.com/badmintonligan

Mer information, med bland annat laginfo och tabeller finns på www.badmintonligan.se.

Kategorier: Nyheter, SBF

Spelare och tränare snackar SM-slutspel

2021-06-10 21:58
Under det kommande Victor Lag SM-slutspelet i Umeå fredag till söndag finns det många profiler att hålla ögonen på såväl bland spelarna på planen som på coachplats. Här delar några av dem med sig av sina tankar inför guldstriden.

Bildtext: Johanna Magnusson, nyckelspelare i Bmk Aura

Johanna Magnusson -nyckelspelare i Aura

Vad skulle det betyda för Aura som klubb att vinna SM-guld?

- Det skulle vara hur stort som helst. Jag vet inte ens om det har hänt tidigare. Vi siktar på att spela bra så får vi se hur långt det räcker. Vår målsättning var från början att ta oss till semifinal. Nu är vi ju där så det är bara en bonus om man kommer längre. Självklart vill man vinna, men det är inget vi säger att vi måste.

Hur ser nu på din egen nyckelroll inför avgörandet?

- Jag gillar verkligen att spela för Aura och sätter ingen press på mig själv. Sedan vet jag att jag ska vara en bra spelare i laget, men det är inget jag går runt och tänker på. Det viktigaste är att vi gör det tillsammans och stöttar varandra till att spela på topp.

Det lutar mot en semifinal där Fyrisfjädern väntar. Hur ser du på att möta landslagssystrarna Sjöö i en så viktig match?

- Det vore jättekul att möta dem och det ser jag fram emot. Jag känner ingen press för man är två på banan. Hade jag varit singelspelare så hade det varit något annat. Därför vore det inget misslyckande om jag förlorade, men jag vill verkligen vinna och visa att jag är bäst.

Hur ser ditt drömscenario ut inför helgen?

- Jag vill gärna att det är riktigt jämnt och spännande i alla matcher med rolig stämning. Sedan för att det ska bli perfekt så vinner såklart Aura.

Mattias Borg -coach i Täby

Hur är känslan i laget inför slutspelet?

- Vi har tränat på bra, men har ju sedan tidigare haft några coronafall i klubben. Både Richard (Kuhl) och Clara (Nistad) har precis kommit tillbaka. Clara gjorde sitt första pass nu i veckan och det märks att man tappar en del direkt efter att man varit smittad. Därför känns det såklart lite osäkert, men vi ska nog kunna ruska om en del lag ändå.

Vad tror du om kvartsfinalmötet med Västra Frölunda?

- Vi har ingen press på oss. Vi slutade ju sist i grundserien och de är helt klart favoriter på pappret, men jag tror att det är en fifty-fifty match. Det blir såklart riktigt tufft om de har med sin kroatiske spelare, men bara vi går in och har riktigt kul så kommer vi ha bra chanser ändå.

Vad krävs av er för att kunna utmana om guldet?

-Guldet blir tufft. Jag tror Fyrisfjädern kommer att sopa banan med alla om de har med sina danskar. Victor Svendsen var med senast och de kanske även får in Julie Dawall Jakobsen. I så fall kan ingen kan stoppa dem. Vi har helt enkelt inte lag nog att utmana om guldet, men tar vi oss till final så har vi gjort det grymt bra.

Hur skulle ditt drömscenario se ut under helgen?

-Det jag vill är att vi framförallt har en bra lagsammanhållning där alla verkligen hejar och ger allt för varandra. Vi kommer ha med det högsta tillåtna antalet det vill säga tolv personer för att ha ett så bra stöd som möjligt. Sedan vore det grymt om vi skulle vinna mot både Västra Frölunda och sedan IFK Umeå. Då kan vi vara mer än nöjda med hela säsongen.

Spelschemat för Lag SM-finalen

Fredag 11 juni: 16:30 Västra Frölunda Bmk - Täby Bmf

Lördag 12 juni: 16:30 Semifinaler

Söndag 13 juni: 13:00 Final

Matcherna i Victor Lag SM-finalen kan följas på SolidSport. https://solidsport.com/badmintonligan

Mer information, med bland annat laginfo och tabeller finns på www.badmintonligan.se.

Kategorier: Nyheter, SBF

Slutspelskamp om ligaguldet i Umeå

2021-06-09 07:00
Dramatik utlovas när Sveriges främsta badmintonföreningar drabbar samman i Umeå 11-13 juni för att göra upp om guldet i Victor Badmintonligan. Vi ser fram emot spännande matcher som kan följas i direktsändning via SolidSport.

Under tre dagar kommer det coronaanpassade slutspelet i Victor Badmintonligan, det vill säga Victor Lag SM-final, att arrangeras av Norrlands främsta badmintonklubb IFK Umeå. Hemmalaget får tack vare förstaplatser i både Grundserien och Mellanserie A ses som favoriter till ligatiteln och laget har en solid stomme som kommer att utgöra grunden även den kommande helgen. Umeås inlevelsefulla damdubbelspelare Ronak Olyaee ser en chans att vara med och skriva klubbhistoria.

- Drömscenariot är att vinna guldet på hemmaplan och bidra till en historisk händelse. Umeå har ju trots flera finaler aldrig fått vinna och nu har vi verkligen ett tufft lag som kan klara det. En ny final mot Fyrisfjädern vore kul, men vi ska se till att vinna oavsett vilka vi möter, säger hon.

Laget är enligt Ronak väl förberett och kommer att hantera favoritskapet genom att blicka tillbaks till hur säsongen började.

-Vi var underdogs innan ligan startade och det gav oss energi till att motbevisa dem som inte trodde på oss. Den där känslan finns kvar och nu ska vi göra jobbet hela vägen. Även om vi har gjort det bra så här långt, så är vi inte nöjda. Vi vill ha mer och de andra lagen behöver göra ett jäkla jobb för att kunna slå oss. Nu håller vi på att finslipa det sista vi kan och tack vare riktigt bra pepp i laget så är vi mer än redo, förklarar Ronak.

När slutspelet inleds på fredag så spelas bara en kvartsfinal mellan Västra Frölunda och Täby. I den andra kvarten har dessvärre Påvelund lämnat walkover, vilket innebär att motståndarna Fyrisfjädern får en direktbiljett till semifinalerna. Matchen mellan Västra Frölunda och Täby kan dock bli en riktigt spännande delikatess att se fram emot. Senast lagen möttes i grundserien fick ett golden set avgöra. Den gången var det göteborgarnas kroatiske smashfantom Zvonimir Durkinjak som blev nyckeln till segern, men det återstår att se om han är tillgänglig denna helg. Även Täby hade i förra mötet ett mer rutinerat och spetsat lag med Richard Eidestedt och coachen Mattias Borg, men har i de senaste matcherna ställt upp främst med yngre spelare.

Ett annat intressant frågetecken är det kring Fyrisfjäderns laguppställning. Om mesta mästarna har med sig det danska herrsingelfenomenet Victor Svendsen precis som i mellanserien lär man bli riktigt svårslagna. Svendsen har själv en revansch att utkräva från finalförlusten 2018 när han föll i avgörande golden set mot Täbys succéindones Hermansah. Ifall Svendsen är på plats i Umeå kommer det säkert kunna bli en katalysator till att den här gången föra sin klubb mot guldmedaljen.

När fredagens kvartsfinal är färdigspelad är det upp till Umeå att välja motståndare inför lördagens semifinaler. Valet står då mellan vinnarna i kvartsfinalen och Fyrisfjädern. Det lag som norrlänningarna inte väljer kommer att få möta Aura. Skånelaget som är anförda av sin svenska landslagsspelare Johanna Magnusson hade ett flertal danskar med i mellanseriespelet och kommer även nu behöva förlita sig på dem om man ska ha en chans att nå finalen.

Spelschemat för Lag SM-finalen

Fredag 11 juni: 16:30 Västra Frölunda Bmk - Täby Bmf

Lördag 12 juni: 16:30 Semifinaler

Söndag 13 juni: 13:00 Final

Matcherna i Victor Lag SM-finalen kan följas på SolidSport. https://solidsport.com/badmintonligan

Mer information, med bland annat laginfo och tabeller finns på www.badmintonligan.se.

Kategorier: Nyheter, SBF

Rekordstor uppslutning på digital träff

2021-06-01 21:45
Badminton Sweden har genomfört en första digital informationsträff med fokus föreningsutveckling och utbildningsfrågor. Träffen samlade hela 92 deltagare från 58 föreningar från Trelleborg i söder till Kiruna i norr från samtliga distriktsförbund.

Den 27 maj anordnade Badminton Sweden en informationsträff där verksamhetsområde utbildning och föreningsutveckling berättade om hur arbetet ser ut inom respektive verksamhetsområde samt visade på hur föreningar kan få stöd i utbildning och utvecklingsfrågor. Träffen leddes av Hannes Andersson, Claes Johansson och Thomas Csiffary och samlade hela 92 deltagare från 58 föreningar från Trelleborg i söder till Kiruna i norr från samtliga distriktsförbund.

- Det är mycket glädjande och positivt för svensk badmintons utveckling att så många visar ett engagemang och intresse för att driva svensk badminton framåt, säger föreningsutvecklare Claes Johansson.

Hannes Andersson, som arbetar som Utbildningsansvarig sedan augusti förra året, beskriver att det funnits ett behov av att tydliggöra hur vi kan stötta föreningarna inom utbildning och utveckling, inte minst nu under pågående pandemi då fysiska utbildningsträffar och läger inte gått att genomföra.

- Engagerade och kompetenta tränare/föreningsledare bär en stor del av ansvaret för att lyckas inspirera våra barn och ungdomar till ett livslångt intresse för badmintonsporten. Det är otroligt viktigt att vi har fungerande kanaler där vi dels kan informera om hur vi kan stötta dem, men även få in synpunkter på hur behovet ser ut i föreningar, berättar Hannes.

Verksamhetsområde föreningsutveckling och utbildning ser dessa föreningsträffar som något återkommande, och planerar att regelbundet bjuda in till träffar 1-2 ggr per år. Framtida träffar skulle även kunna gå in djupare på att diskutera utvecklingsområden och ge utrymme för diskussion och kunskapsutbyte föreningarna emellan.

Kategorier: Nyheter, SBF

Badminton Sweden söker utbildningsarrangörer

2021-05-31 13:50
Badminton Sweden söker föreningar och distrikt som i samverkan med Badminton Sweden vill arrangera utbildningar under säsongen 2021-2022.

Efter inställda utbildningar höst och vår på grund av coronapandemin, planerar vi nu för att kunna genomföra utbildningar med start i augusti. Vi följer fortsatt råd och anvisningar från RF och Folkhälsomyndigheten vilket kan komma att innebära anpassningar i deltagarantal för att kunna genomföra kurser på ett smittsäkert sätt.

Det finns redan nu ett antal centrala och lokala kurser planerade för säsongen 2021-2022, se preliminär Utbildningskalender längre ned.

Nu söker vi föreningar och distrikt som i samverkan med Badminton Sweden vill arrangera våra lokala tränarutbildningar Shuttle Time och Badminton ABC för att skapa ännu bättre lokal tillgänglighet för samtliga föreningar under säsongen 2021-2022.

Viktigt att ni som är intresserade av att arrangera en Shuttle Time och/eller en Badminton ABC under hösten 2021 anmäler ert intresse nu för att samtliga föreningar som planerar att skicka deltagare ska kunna söka projektstöd för utbildning genom Badminton Sweden vid nästa och 2021 års sista ansökningstillfälle 1 september.

Föreningar som är intresserade att arrangera en Shuttle Time och/eller Badminton ABC under våren 2022 kan också anmäla sitt intresse senare under hösten 2021.

Viktiga datum

  • Senast 18 juni vill vi ha in er intresseanmälan till att arrangera en Shuttle Time och/eller Badminton ABC under hösten 2021.

  • Utbildningskalender för hösten 2021 och preliminär kalender för våren 2022 publiceras och informeras ut till samtliga föreningar och distrikt 25 juni. Det finns däremot alltid utrymme för att komplettera kalendern om en förening upptäcker behov för utbildning under rådande säsong. Kontakta hannes.andersson@badminton.nu

  • Sista datum för att ansöka om bidrag genom projektstöd utbildning är 1 september.

Se preliminär utbildningskalender säsongen 2021-2022 för idag fastställda tränarutbildningar HÄR.

För frågor gällande tränarutbildningar, kontakta utbildningsansvarig Hannes Andersson
hannes.andersson@badminton.nu

För frågor gällande utbildningar för tekniska funktionärer, kontakta tävling/serieansvarig Mia Thorsélius mia.thorselius@badminton.nu

Det finns möjlighet att söka projektstöd för tränarutbildningarna. Kontakta föreningsutvecklare Claes Johansson
claes.johansson@badminton.nu
Tel: 0707-682740

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Ny föreningsutbildning med Thomas Csiffary

2021-05-31 10:41
Ny digital föreningsutbildning riktad till föreningar startar den 10 juni med Thomas Csiffary som utbildare. Sista anmälningsdag är torsdag 3 juni.

Svenska Badmintonförbundet bjuder i juni in till inspirations- och utbildningskvällar riktade till föreningar runt om i Sverige, stora som små. Länk till inbjudan och anmälan. 
Det som ligger till grund för initiativet är en ny digital föreningsutbildning som premiärkörs av kursledare Thomas Csiffary, projektledare barn- och ungdomsutveckling.

Kvällen syftar till att hjälpa klubbar i sin utveckling av spelare och kommer behandla såväl nycklar och tips hur vi motiverar spelare, men även hur vi ger dem goda förutsättningar för inlärning av teknik i fotarbete och racket. Både strukturellt och organisatoriskt, men även genom vårt ledarskap.

- De föreningsutbildningar vi sjösätter nu i juni är det första steget i en tredelad utbildning Svenska Badmintonförbundet kommer att erbjuda föreningar. Vi kan kalla detta en smygpremiär då vi är ivriga att komma igång redan nu och ser möjligheter med flexibiliteten i det digitala formatet säger Hannes Andersson, Utbildningsansvarig på Svenska Badmintonförbundet. Det har funnits en stor efterfrågan på denna typen av föreningsutbildning både hos tränare och föreningsledare samtidigt som Thomas tidigare genomfört liknande föreläsningar i förbundets regi med mycket positiv respons.

Mer information om den digitala föreningsutbildningen kommer förmedlas på informationsträffen 27 maj. Hela föreningsutbildningen (3-steg) kommer att presenteras i sin helhet under hösten i förbundets kanaler.

Digital föreningsutbildning steg 1

När
Utbildningen kommer genomföras vid 4 separata tillfällen före sommaren. Välj det datum som passar er bäst.

Torsdag 10/6 18.30 – 20.30

Tisdag 15/6 18.30 – 20.30

Onsdag 16/6 18.30 – 20.30

Måndag 21/6 18.30 – 20.30

Målgrupp
Teoretisk utbildning riktat mot ansvariga i föreningar för struktur och träning. Kan t.ex. vara ordförande/styrelse, huvudtränare, sportsligt ansvariga. Det vill säga, den/de som bestämmer organisation, bemanning och innehåll på träningarna i föreningen.

Syfte
- Genomgång av föreningsmiljö, struktur och organisation för att optimera motivation för vidare träning och teknikinlärning för barn och ungdom.

- Allmänna riktlinjer Innehåll (slag) för nybörjare och fortsättningsspelare.

Anmälan
Senast Torsdag 3 juni via formulär på utbildningsplattformen. All information om anmälan finner ni i bifogad inbjudan.


Vänliga hälsningar,

Hannes Andersson, Claes Johansson och Thomas Csiffary

Föreningsutveckling och Utbildning, Svenska Badmintonförbundet

 

 

Kategorier: Nyheter, SBF

Fyrisfjädern och Täby vidare till kvartsfinal i Lag SM

2021-05-30 23:02
En makalös vändning signerad Ludvig Axelsson/Elin Boman i mixeden mellan Trollhättan och Täby blev avgörande för Täby som nu får göra Fyrisfjädern sällskap till de kommande kvartsfinalerna i Victor Badmintonligan, dvs Lag SM.

Emil Johansson, en av Täbys matchhjältar.

Lördagens mellanseriespel i Trollhättan fick ett lyckosamt resultat för de gästande lagen. Fyrisfjädern vann stabilt sina båda matcher medan Täby besegrade hemmalaget i en högdramatisk uppgörelse och kan nu glädjas åt att få fortsätta resan mot Lag SM i Umeå 11-13 juni.

Trollhättans mixedpar Ludvig Petre Olsson och Emelie Borgstedt var dock på väg att säkra hemmalagets avancemang till slutspel på Täbys bekostnad. Paret hade tagit en betryggande ledning med 2-0 och skulle vid seger säkra ett golden set, vilket poängmässigt skulle räcka för att hålla undan Stockholmslaget från att gå om i tabellen. Där och då såg Täbys nya mixedankare Ludvig Axelsson sin chans. Han tände till rejält och fick med sig sin mixedpartner Elin Boman i en slutforcering av sällan skådat slag. Axelsson var överallt och bjöd även på matchens delikatess när han efter en kontring bakom ryggen slog in ett vinnande slag. Detta blev också vändpunkten. Axelssons konstslag kom vid ett läge då tredje set skulle avgöras och när han manade på sina klubbkamrater att skapa mer energi uppstod ren Täby-eufori på planen. Efter det tog Täbyparet över fullständigt och kunde fullborda sin vändning med tre raka setsegrar.

Dramatiken var dock inte över där. För att Täby skulle kunna snuva Trollhättan på slutspelsplatsen krävdes ytterligare två vinster. Då klev Emil Johansson in och blev näste matchhjälte. Emil visade sig vara starkast i kampen mot Trollhättans malaysiske spelare Yap Khai Quan och vann den matchen med 3-1 i set. Nu hade Täby återfått kommandot och var i ledning med 3-2 efter att man tidigare även vunnit damsingeln utan några större problem. I den helt avgörande damdubbelmatchen om en kvartsfinalplats var Täby storfavoriter och man infriade även detta favoritskap. Julia Tuvesson och Lovisa Neuber vann utan att släppa ett set, vilket innebar seger med 4-2. Helt plötsligt hade Täby klarat den tuffa utmaningen med minsta möjliga marginal.

Trollhättan hade fortsatt chans att gå till kvartsfinal, men då krävdes seger mot ett för dagen väldigt starkt Fyrisfjädern. Uppsalalaget hade dessförinnan slagit Täby med hela 5-1 och såg klart vassast ut även om man saknade en damsingelspelare i Rebecca Kuhls frånvaro. I stället hade man spetsat laget på herrsidan då dansken Victor Svendsen fanns med och bidrog till en hundraprocentig insats genom att besegra Trollhättans singeless Ludvig Petre Olsson. Det var ändå inte långt ifrån att hemmalaget lyckades pressa fram ett goldet set i de övriga matcherna. Till slut förlorade man den så viktiga herrdubbeln i en gastkramande femsetare och slutligen hela matchen mot Fyrisfjädern med 4-2.

Slutspelet i Victor Badmintonligan kallas Lag SM och spelas i Umeå 11-13 juni.
Kvartsfinalerna spelas 11 juni mellan Västra Frölunda, Påvelund, Fyrisfjädern och Täby.
I semifinalen 12 juni väntar Aura och IFK Umeå.

Kategorier: Nyheter, SBF

Ideella krafter söks till Ranking- och klassningsgruppen

2021-05-28 13:24
Är du intresserad av frågor som rör klassningssystem och ranking? Dina kunskaper välkomnas av en engagerad grupp som ger dig möjlighet att utvecklas inom tävling/serie-området.

Inom verksamhetsområdet Tävling/serie finns en kompetensgrupp som hanterar Ranking- och klassningsfrågor, det tävlingsadministrativa programmet Tournament Planner (TP) samt IT-stöd kopplat till tävlingsprogram. Gruppen kallas Ranking- och klassningsgruppen.

Ranking- och klassningsgruppen har ett brett ansvar kring frågor kopplade till Sverigerankingen och klassningssystemet samt för området tillämpliga regelverk och manualer. Vi söker nu ytterligare en medarbetare till gruppen som brinner för tävlingsfrågor, regler och bestämmelser och på ideell basis vill vara delaktig i svensk badminton. Vi ser gärna kvinnliga kandidater. Gruppen består idag av Jan-Erik Sandin, Mats Tibbelin, Linda Saarela och Stefan Sjöö.

Tävling/serie leds av en styrgrupp med ansvarig styrelserepresentant Daniel Toll, ansvarig tjänsteman Mia Thorselius, samt Pär Lindau (ordförande), Malin Svensson, Roger Johansson och Christer Olsson.

Är du intresserad, hör gärna av dig till Mia Thorselius, via mail: mia.thorselius@badminton.nu  eller 0739-841588.

Kontakta Jan-Erik Sandin med frågor kring gruppens arbete. 
Telefon 070-2346566 (kvällstid).

Kategorier: Nyheter, SBF

Hård uppgörelse väntar i helgens sammandrag i Victor Badmintonligan

2021-05-27 16:38
Två kvartsfinalplatser är i potten när Fyrisfjädern, Täby och hemmalaget Trollhättan gör upp i ett hett mellanseriedrama där vinnarna får åka till Umeå för Lag SM den 11:e juni.

Fyra lag är redan klara för Lag SM och på lördag ska hela slutspelsträdet av Victor Svenska Badmintonligan bli komplett. Halmstad har dragit sig ur på grund av flera coronafall i föreningen och därmed spelas samtliga matcher under lördagen.

Coronafall och karantänsittningar efter tävling i Portugal innebar att Mellanserie B fick skjutas upp. Nu är alla spelare friska och kommer att vara på plats när serien får ett efterlängtat avgörande lördag 29 maj. En av dem som fick extra mycket uppmärksamhet under sin karantänstid på den Iberiska halvön var Trollhättans nyckelspelare Ludvig Petre Olsson. Nationella medier snappade upp händelsen och ”Ludde” charmade hela svenska folket med sin ukulele från det trånga hotellrummet. Efter flera dagar med ett litet portugisiskt stränginstrument som sin bästa vän är han nu laddad för att få hjälpa sitt lag till slutspel.

- Jag kom hem i torsdags förra veckan, så nu har jag i alla fall fått en hel träningsvecka i kroppen. Jag har fortfarande lite svårt med andningen och det är inte helt bra, men jag ser fram emot att få spela matcher igen. Det var riktigt segt att sitta i Portugal så länge och det var inte många kvadrat att röra sig på. Alla frågar mig nu om min ukulele och jag lärde mig faktiskt några låtar, så nu tänkte jag ta med den för att spela lite mellan matcherna, säger Ludvig med ett härligt skratt.

När hans lag nu får möjlighet att spela mellanserien på hemmaplan gör man det med två poängs försprång ner till Täby och med en poäng upp till ledande Fyrisfjädern. I och med att det fjärde laget Halmstad har dragit sig ur ser Ludvig en mycket god chans att avancera.

- Det kommer att bli tufft, men jag tror vi har bra chanser att åtminstone ta oss till golden set-avgörande mot båda lagen och det borde kunna räcka. Då krävs det att alla i laget spelar riktigt bra och att jag kan bidra i mina matcher. Om Albin Hjelm spelar för Fyrisfjädern och jag får möta honom igen då lär det bli jämnt. Nästan alla gånger har det blivit 11-10 i femte set till någon av oss och det verkar vila en förbannelse över våra möten. Jag vann ju senast och nu ska jag se till att makterna är på min sida igen, menar Ludvig.

Även Fyrisfjäderns lagledare Henri Hurskainen känner sig hoppfull och segerviss, men poängterar samtidigt vikten av att vara ödmjuk inför uppgiften.

-Våra chanser att ta oss till kvartsfinal ser goda ut. Dock som alltid gäller det att alla kommer redo och ingen räknar med att få något gratis. Alla spelare ser fram emot att få spela och vi ska säkerligen kunna ställa upp med en bra laguppställning, kommenterar Henri.

Spelschemat för Mellanserie B i Innovatumhallen, Trollhättan, lördag 29 maj:

09:00 Täby-Fyrisfjädern

13:30 Trollhättan-Täby

18:00 Trollhättan-Fyrisfjädern

Matcherna i Victor Badmintonligan kan följas på SolidSport. https://solidsport.com/badmintonligan

Mer information om Victor Badmintonligan, med bland annat laginfo och tabeller finns på www.badmintonligan.se.

Kategorier: Nyheter, SBF

Möjligt med läger i sommar

2021-05-27 10:34
Det kommer att vara möjligt att arrangera läger och cuper för barn och unga i mindre skala från och med 1 juni 2021.

Folkhälsomyndigheten har vägt samman hälsoeffekterna och ger nu klartecken för att öppna upp lägerverksamheter och cuper för barn och unga i mindre skala från den 1 juni. 

Även om man nu öppnar för genomförandet av läger och mindre cuper är det fortsatt mycket viktigt att minska risken för smittspridning. De läger och cuper som arrangeras bör genomföras med mindre grupper som inte blandas. Det är också viktigt att ha rutiner för att hantera eventuell smittspridning och för hur deltagare ska kunna åka hem om någon deltagare får sjukdomssymtom.

Läger kan anordnas både inomhus och utomhus, men rekommendationen är att så stor del som möjligt av lägerverksamheten ska förläggas utomhus. 

Det finns inga restriktioner i längden på läger eller cuper. Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra barn och unga än de från samma klass eller lag.

Folkhälsomyndighetens informationssida finns en lista på förebyggande åtgärder för att minska riskerna för smittspridning i samband med lägerverksamhet. Här finns även mer detaljerad information om vad som gäller i samband med arrangerandet av läger och cuper under sommaren.

Kategorier: Nyheter, SBF

Dela